Arkisto

Ajankohtaista

Lauhan lähiruokafestivaali on vuoden kyläteko!

16.11.2018

Lauhan lähiruokafestivaali on vuoden kyläteko

SataKylien syyskokouksessa julkistettiin ja palkittiin torstaina 15.11. vuoden kyläteko 2018. Joka toinen vuosi palkittavaksi kyläteoksi SataKylien hallitus valitsi tänä vuonna Lauhan Maamiesseuran järjestämän Lauhan lähiruokafestivaalin.

Kuvassa palkitut ja palkitsijat. Vasemmalta oikealle: kyläasiamies Hanna Ruohola, Lauhan Maamiesseuran pj Atri Savolainen, idean “äiti” Annika Eklöf, talkoolainen Erkki Nurmi sekä SataKylien pj Paavo Törmälä. Kuva: Reijo Siltala

Lähiruokafestivaali keräsi pienelle Huittislaiselle kylälle kesällä 2018 noin 5000 lähiruuasta kiinnostunutta kävijää. Kävijämäärä on poikkeuksellisen suuri kylätapahtumalle ja kertoo osaltaan aiheen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta. Myös ilmainen non-stop-kuljetus Huittisten keskustasta oli nerokas houkutin yleisölle.

Lauhan maamiesseura on osoittanut suurta rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta alkaessaan järjestää täysin uudenlaista, modernia ja raikasta tapahtumaa. Tapahtumalla on erinomaisesti nostettu maaseudun, kylätoiminnan sekä lähiruuan tunnettuutta ja arvostusta. Pienellä kylällä järjestetty tapahtuma on yhdistänyt kyläläisiä ja monia mukana olleita Huittisten yhdistyksiä.

SataKylien hallituksen mielestä juuri tällaisia tapahtumia maaseutu ja kylät tarvitsee lisää!

Lauhan lähiruokafestivaalien kotisivuilta www.mistaruokatulee.fi/ löytyy lisää tietoa itse festivaalista.

 

Syyskokous to 15.11.

09.11.2018

SataKylien sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 15.11.2018 klo 18 alkaen Vanhan Vaasantien kyläseuran kylätalolla (os. Hurttilantie 8, Noormarkku). Jokaisella henkilöjäsenellä ja yhdistysjäsenellä on kokouksessa yksi ääni (yhdistyksen edustajalla tulee olla valtakirja). Kahvitarjoilu! Lisäksi kokouksessa palkitaan Vuoden kyläteko.

Esityslista:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi                ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsen- ja   kannatusjäsenmaksun suuruus

6. päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden suuruus

7. vahvistetaan hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle toimikaudelle, valitaan         hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heille henkilökohtaiset                 varajäsenet

8. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa

9. käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat

10. Kokouksen päättäminen

 

Vuoden kyläteko etsitään jälleen!

21.08.2018

Onko koti- tai vaikka naapurikylässänne tehty hiljattain jotakin, jolla on ollut vahva positiivinen vaikutus koko kyläyhteisöön? Kerro tästä myös SataKylille, sillä etsimme nyt VUODEN KYLÄTEKOA, joka palkitaan 500 eurolla! Tunnustusta ansaitsevia kylätekoja voi ilmiantaa 21.10.2018 asti tällä lomakkeella (linkki). Lähetä täytetty lomake sähköpostitse hanna.ruohola(a)satakylat.fi tai postitse SataKylät ry, Itsenäisyydenkatu 35 A 13, 28130 Pori.

Vuoden Kyläteko -kilpailu järjestetään nyt kuudetta kertaa. Edellisen kerran kilpailu pidettiin vuonna 2016, jolloin Vuoden Kylätekona palkittiin Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle.

Meidän Satakunta -roadshow 27.8.–7.9.2018

02.08.2018

Maaseuturahasto lähtee kiertueelle:
MEIDÄN SATAKUNTA -ROADSHOW 27.8.–7.9.2018

Kaksi viikkoa, 17 kuntaa, suuri joukko maaseudun sankareita ja uusia ideoita. Maaseuturahasto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia meille kaikille. Kiertueella selviää, mitä Satakunnassa maaseuturahoituksen avulla jo tehdään ja mitä kaikkea voitaisiin tehdä. Tule jakamaan ideasi!

Satakunnan Leader-ryhmät, Satakunnan ELY-keskus, Satakuntaliitto ja SataKylät lähtevät yhteiselle kiertueelle 27.8.–7.9.2018. Kaksiviikkoisen roadshown aikana kierretään kaikki Satakunnan 17 kuntaa.

Yhteisellä roadshowlla maaseutuohjelman toimijat pyrkivät lisäämään tietoutta maaseuturahaston rahoitusmahdollisuuksista ja vaikutuksista. Kiertueella herätellään satakuntalaisia itse kehittämään omaa kotiseutuaan ja edistämään näin hyvää elämää Satakunnassa. Hyvä elämä syntyy eri tahojen yhteistyöllä. Kunnat, yritykset, yhdistykset ja yksittäiset asukkaat voivat kaikki edistää tätä – maaseuturahasto on mukana matkassa. Kiertueen pääteemoja ovatkin yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

Roadshowlla on tavattavissa asiantuntijoiden lisäksi laaja joukko satakuntalaisia yrittäjiä ja yhdistyksiä, jotka ovat kehittäneet omaa toimintaansa maaseuturahaston hankkeita toteuttamalla. Kiertuepaikkakunnille voi tulla hakemaan inspiraatiota muiden tarinoista tai testaamaan, voisiko oman idean toteutukseen saada rahaa.

Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten seutua tulee kehittää. Leader-ryhmien kautta toteutukseen saadaan vuosittain valtava määrä ihmisten kokoisia ideoita, joista hyötyy laaja joukko.

Maaseuturahaston toimijat haastavat kaikki järjestöt kertomaan, miten he edistävät yhteisöllisyyttä meidän kaikkien Satakunnassa. Kannustamme eri toimijoita julkaisemaan aiheesta roadshow-viikkojen aikana sosiaalisessa mediassa video- ja/tai kuvaterveisiä #meidänsatakunta-tunnisteella.

Roadshow nostaa valokeilaan maaseudun ykköskehittäjät: vireää ja monimuotoista satakuntalaista maaseutua ei olisi ilman sen sankariyrityksiä ja sankariyhdistyksiä!

 

MEIDÄN SATAKUNTA -roadshow

Huittinen           ma 27.8.          
Säkylä                ti 28.8.             
Eura                   ti 28.8.                                                                    
Kokemäki          ke 29.8.           
Harjavalta         ke 29.8.           
Nakkila              to 30.8.            
Ulvila                 to 30.8.
Pori                    pe 31.8.
Honkajoki         ma 3.9.            
Karvia                ma 3.9.            
Siikainen           ti 4.9.               
Merikarvia        ti 4.9.               
Jämijärvi           ke 5.9.              
Pomarkku         ke 5.9.              
Kankaanpää     to 6.9.
Eurajoki             to 6.9.
Rauma               pe 7.9.

Kiertuepaikkojen osoitteet ja tarkat aikataulut päivitetään satasilta.fi -sivustolle elokuun alkupuolella. 

SataKylät toivottaa mukavaa kesää!

19.06.2018

SataKylien toimisto on suljettu kyläasiamiehen lomaillessa 2.7.−29.7.2018. Hyvää kesää kaikille!

SataKylien hallitus piti 18. kesäkuuta kokouksensa Kokemäellä Sääksjärven hienoissa rantamaisemissa.

Kurkkaa Avoimet Kylät -päivän tunnelmiin

14.06.2018

Jälleen hieno Avoimet Kylät -päivä on takana, kiitos kaikille mukana olleille! Päivän tunnelmiin voi palata kuvakoosteessa, jossa on poimintoja muutamista Satakunnan Avoimet Kylät -tapahtumista. Kuvakoosteeseen pääset klikkaamalla tästä.

Rohkeasti kehittyvä kyläryhmä vakuutti tuomariston

18.05.2018

Vuoden 2018 maakuntakyläksi valittiin Ylisenpään kylät Rauman Lapista. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä yleisöäänestyksessä voiton nappasi 297 äänellä Kauvatsa Kokemäeltä.

Vuoden maakuntakyläksi valittuun Ylisenpään kyläryhmään kuuluvat Kodiksamin, Mäentaan, Sukkalan ja Kuolimaan kylät, joissa on yhteensä hieman yli 300 vakituista asukasta. Kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä toimii Lapin Ylisenpään Kylärinki ry.

Tuomaristo vaikuttui Ylisenpään kylätoiminnan monipuolisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikenikäisille kyläläisille. Kylärinki on lähtenyt kehittämään kylää innovatiivisesti ja vahvasti ajan hengen mukaisesti. Kodiksamin vanhaa koulua on kunnostettu vaivoja säästelemättä, ja sieltä löytyy useita toiminnallisia tiloja, kuten kuntonurkka, lastennurkka, nuorisonurkka ja lukunurkka.

Kyläläiset ovat innostuneita ja ylpeitä omasta kylästään. Eriteemaiset kyläkahvilat, pihakirppistapahtumat ja karaoketanssit ovat suosittuja ympäri vuoden. Jättihimmelit, yhteisötaiteena rakennettu ällistyttävä hahmopelto ja ässäpiparien haastajiksi leivotut lukkopiparit ylittävät toisinaan valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Suoranaisen kansainvaelluksen saa aikaan kyläjoulukalenteri, jossa kyläläiset rakentavat omiin pihoihinsa 24 erilaista luukkua vierailijoiden joulutunnelman nostattamiseksi.

Uunituore Vuoden maakuntakylä toivottaa ystävät ja vieraat, toimittajat ja muut kansalaiset tervetulleiksi kyläilemään Rauman Lappiin lauantaina 9. kesäkuuta klo 12−16. Avoimien Kylien aikaan on vilinää Kodiksamin koulun kyläkahvilassa ja liikuntatiloissa, hiihtovälinenäyttelyssä ja pihakirppiksillä ympäri Ylisenpään kyliä.

Voittajakylän valitsi Satakuntaliiton, SataKylien ja Panelian kylän edustajista koottu tuomaristo. Kilpailu huipentuu 4. elokuuta järjestettävillä maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Paneliassa, jossa uusi Vuoden maakuntakylä perinteisesti palkitaan. Satakuntaliitto palkitsee voittajakylän 3 400 eurolla, ja SataKylät ry vastaa kilpailun käytännön organisoinnista.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu järjestettiin nyt 24. kerran. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa myös yleisöllä oli sananvaltaa, kun varjokilpailuna järjestettiin yleisöäänestys mukana olleiden neljän ehdokaskylän, eli Honkakosken, Kauvatsan, Ylisenpään kylien ja Luodonkylän, kesken.

SataKylien Facebookissa ja kotisivuilla annettiin 11.4.−6.5. yhteensä huikeat 644 ääntä. Yleisön ylivoimaiseksi suosikiksi nousi 297 äänellä Kauvatsa, joka huomioidaan Vuoden maakuntakylä -kilpailussa erikoismaininnalla. Äänestäjät kuvailivat Kauvatsaa muun muassa näin:

− Kylä, jossa on todellinen yhteishenki ja maailman parhaimmat mopokarnevaalit!

− Kauvatsa on elinvoimainen kylä, vaikka on äkkikatsomalla syrjässä kaikesta.

− Loistava omatoiminen kylä. Todella kaunis varsinkin kesäaikaan.

− Täällä ovat juuret ja rakkaimmat lapsuusmuistot. Joka vuosi käyn Kauvatsa-päivillä, jokavuotinen sukutapaaminen.

− Puhtaiden vesien kylä ja rauhallisuuden tyyssija! Just love it!

SataKylät toivottaa paljon onnea voittajille ja kiittää kaikkia mukana olleita kyliä!

Tule mukaan Avoimet Kylät -bussin kyytiin!

04.05.2018

Avoimet Kylät -bussikierros: KYLÄELÄMÄÄ ENNEN JA NYT

Lähde mukaan elämykselliselle linja-autoretkelle Rekikosken, Korven, Sydänmaan ja Hinnerjoen Avoimet Kylät -päivän tapahtumiin lauantaina 9. kesäkuuta. Retkellä nykypäivä ja historia kietoutuvat kiehtovasti toisiinsa, kun pääsemme aikamatkalle Etelä-Satakunnan kylien vaiherikkaaseen menneisyyteen ja tutustumaan tämän päivän aktiiviseen kylätoimintaan.

Matkaohjelma:

Bussi lähtee Porin vanhalta linja-autoasemalta klo 9.00. Kyytiin pääsee tarvittaessa myös valtatie 2:n varrelta Ulvilasta, Nakkilasta ja Harjavallasta. Ensimmäiseksi matkaamme Huittisten Rekikoskelle vanhassa koulumiljöössä toimivalle kylätalolle. Nautimme aamupäiväkahvit tuoreen kakon kera (sisältyy retken hintaan), minkä lisäksi halukkaat voivat lähteä tutustumaan lähiympäristön nähtävyyksiin traktorikyydityksellä. Pihapiirissä ohjelmassa on mm. köyden valmistusta ja justeerisahauskilpailu.

Jatkamme matkaamme Säkylän Korpeen, jossa vierailemme historiallisessa, hyvin säilyneessä museomyllyssä. Alun perin jo 1600-luvulla käytössä ollut mylly rakennettiin uudelleen samalle paikalle vuonna 1949, ja se oli toiminnassa aina 1960-luvulle asti. Sään salliessa järjestetään myllyn toimintanäytös. Halukkaat voivat osallistua opastettuun tuohisormus-työpajaan ja arvontaan.

Kyläkierroksemme jatkuu Säkylän Sydänmaalle, jossa tarjoillaan matkan hintaan sisältyvä keittolounas. Pääsemme myös tutustumaan perinteisen punamultamaalin valmistukseen.

Kierroksen lopuksi vierailemme Euran Hinnerjoella. Oppaan johdolla tutustumme ainutlaatuisiin museokohteisiin, kuten alkuperäiseen asuunsa palautettuun mäkitupalaiskotiin, Vuoren pyöräliikkeeseen, kylä- ja kuparisepän pajoihin sekä Maatalousmuseoon, jossa on esineistöä hevosaikakaudelta koneellistumisen alkuun asti. Kotimatkalle lähdemme klo 16.00 ja takaisin Poriin saavumme noin klo 17.00.

Retken hinta on 20 euroa (maksetaan käteisellä kierroksen alussa), johon sisältyy kuljetuksen lisäksi keittolounas ja kahvitarjoilu. Alle kouluikäiset lapset pääsevät mukaan aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Varaa paikkasi 6. kesäkuuta mennessä! Lisätiedot ja ilmoittautumiset: kyläasiamies Hanna Ruohola, 044 357 6181 tai hanna.ruohola(a)satakylat.fi.

 

Avoimet Kylät -bussikierroksen mainos, joka on vapaasti tulostettavissa ja jaettavissa (klikkaamalla saat kuvasta isomman):

 

 

Tutustu Satakunnan Avoimet Kylät -tapahtumiin

19.04.2018

Avoimet Kylät -päivässä 9.6.2018 mukana olevien satakuntalaiskylien tapahtumatiedot löydät alla olevasta kartasta sekä uudesta Avoimet Kylät -esitteestä.

 

Neljä kylää kilpailee Vuoden maakuntakylän tittelistä – yleisöäänestyksen voittajalle kunniamaininta

11.04.2018
Vuoden kylää etsitään Satakunnassa jo 24. kerran. Tänä vuonna kilpailuun ilmoitettiin
määräaikaan mennessä neljä kylää, jotka ovat Kauvatsa Kokemäeltä, Ylisenpään kylät
(Kodiksami, Kuolimaa, Mäentaka ja Sukkala) Raumalta, Luodonkylä Eurajoelta ja
Honkakoski Pomarkusta.
 
Tuomariston puheenjohtajana toimii maakuntavaltuuston 3. varapuheenjohtaja Tapio
Huhtanen. Muita tuomareita ovat Satakuntaliiton edustaja Krista Tupala, SataKylien
edustajat Kaarina Talola ja Mimmi Virtanen sekä viime vuoden voittajakylän, Euran
Panelian edustaja Sari Kiiski. Tuomaristo vieraili ehdokaskylissä 10. huhtikuuta.
− Kierros osoitti jälleen, kuinka upeita kyliä Satakunnassa on ja miten tärkeää työtä niissä
tehdään yhteisen hyvän eteen. Aktiivisella kylätoiminnalla myös tuetaan asukashankintaa,
Huhtanen sanoo.
 
SataKylät ry vastaa kilpailun käytännön organisoinnista ja Satakuntaliitto palkitsee
voittajakylän 3 400 eurolla. Voittaja julkistetaan maakuntavaltuuston kokouksessa 18.
toukokuuta. Palkitseminen tapahtuu 4. elokuuta maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden
voittajakylässä Paneliassa.
 
Erillisenä kilpailuna järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Vuoden
maakuntakylä -yleisöäänestys. Äänestyksen voittanut kylä saa kunniamaininnan, ja
äänestäneiden kesken arvotaan lippuja ensi kesän Avoimet Kylät -bussikierrokselle.
Äänestämässä voi käydä joko SataKylien nettisivuilla tai Facebookissa 6. toukokuuta
saakka.
 
Tuomaristo. Takana Tapio Huhtanen, Kaarina Talola, Mimmi Virtanen ja Sari Kiiski. Edessä Krista Tupala ja Hanna Ruohola.

Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi Vuoden maakuntakyläksi!

09.04.2018

Vuoden maakuntakylä 2018 -yleisöäänestys

Yleisöllä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan Vuoden maakuntakyläksi Satakunnassa. Ehdokkaat ovat 1) Honkakoski, 2) Kauvatsa, 3) Ylisenpään kylät ja 4) Luodonkylä. Kilpailu on avoinna 11. huhtikuuta − 6. toukokuuta, jolloin suosikkikyläänsä voi äänestää joko Facebookissa tai nettilomakkeella. Samalta henkilöltä hyväksytään yksi ääni. Yleisöäänestyksen voittajakylä saa kunniamaininnan, ja äänestäjien kesken arvotaan lippuja ensi kesän Avoimet Kylät -bussikierrokselle. Tulokset julkistetaan 18. toukokuuta. 

Vuoden maakuntakylä 2018 -kilpailun ehdokaskylät esittäytyvät:

1. Honkakoski

Idyllinen Honkakosken kylä sijaitsee Porista noin 35 kilometrin päässä Pomarkun kunnan luonnonkauniissa maisemissa. Kylä on historiallisesti vanha. Jo vuonna 1744 asukkaita on ollut 36. Noin 100 vuotta myöhemmin asukkaita oli jo 275, ja asukasluku on pysynyt suunnilleen samana paluumuuttajien ansiosta. Kylästä löytyy myös useita yrityksiä, jotka työllistävät kuntalaisia.

Kylä on vireä ja liikunnallinen, koska läheltä löytyy sekä lenkkeily- ja hiihtomahdollisuudet että yli 100 vuotta kouluna toiminut puukoulu, joka on nykyään liikunta-, harrastus- ja juhlapaikka. Puukoulu toimii myös kyläläisten kohtaamispaikkana. Honkakoskelta löytyy myös oma kuoro, joka kulkee nimellä Alppikööri. Kuorolaiset ovat järjestäneet jo useiden vuosien ajan Vappulaulajaiset vappuaamuna koulun pihassa ja aiemmin vappukallioilla.

Paluumuuttajille ja uudisrakentajille on tarjolla omakotitalotontteja kauniissa, rauhallisessa kylässä. Tervetuloa tutustumaan Honkakosken kylään!

Lisätietoa: www.honkakoski.com, Facebook

2. Kauvatsa

Puurijärvi on Kauvatsalla sijaitseva kansainvälisen mittapuunkin mukaan merkittävä lintujärvi. Se on osa Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoa. Siihen kuuluu järven lisäksi laaja ja lähes luonnontilainen suoalue. Puurijärven Kärjenkalliolla on yksi pohjoismaiden korkeimmista lintutorneista, jonka ylätasanteelta avautuu laaja näkymä koko järvelle ja vastarannalle. Lisäksi on järven etelä- ja pohjoispäässä matalammat lintutornit.

Mansikanviljely alkoi Kauvatsalla jo 1920-luvulla, kun Kulkkilan koulun opettaja perusti koulun läheisyyteen opetuspuutarhan. Mansikka tuli silloin tutuksi ensin koululaisille ja oppi levisi siitä eteenpäin, ja pian viljelmät ilmestyivät kotipuutarhoihin. Viljelytoiminta laajeni runsaasti seuraavina vuosikymmeninä ja edelleen mansikka kypsyy kauvatsalaisilla pelloilla. Pitkin Satakuntaa toreilla ja muilla myyntipaikoilla voi havaita kyltin: Kauvatsan mansikkaa.

Kauvatsalla valmistetaan maaleja perinteisten reseptien mukaisesti aidoista pigmenteistä ja uusiutuvasta luonnonöljystä. Maalit ovat Museoviraston hyväksymiä ja niitä käytetään ulkomaidenkin arvokohteissa.

Tie polveilee Kauvatsalla usean tiiviin asumiskeskittymän läpi. Yhteisö luonnostaan seuraa, että valo syttyy naapurissa ja savu nousee piipusta. Kun aurinko illalla hiljalleen painuu puiden taakse ja työn äänet taukoavat, niin silloin luonnon rauha on parhaiten läsnä. Jää kuuntelemaan sitä hiljaisuutta. Kuulet vain oman sydämesi äänet.

Lisätietoa: www.kauvatsa.fi

3. Ylisenpään kylät

Kauppaan 8 km. Pankkiin 8 km. Kouluun 8 km. Lääkärikeskukseen 30 km. Poliisilaitokselle 30 km. Poriin 70 km. Turkuun 100 km. Helsinkiin 250 km. New Yorkiin 6400 km. Patatehtaalle 1 km. Sepänpajalle 1 km.

Kuntosaliin 0 km. Jumpparyhmään 0 km. Kyläkirjastoon 0 km. Leikkikentälle 0 km. Biljardinpeluuseen 0 km. Jääkiekkokaukaloon 0 km. Hiihtomaastoihin 0 km. Linturetkiin 0 km. Sienimetsälle 0 km. Valtakunnallisesti merkittävään kulttuurimaisemaan 0 km. Humisevan hiljaiseen hetkeen tähtitaivaan alla 0 km.

Jättiläishimmeleistään, pihakirppiksistään, hahmopellostaan, keskiaikaisista reiteistään, kirjallisista tapahtumistaan, kutomohistoriastaan, ketokasvikummuistaan, siemenvilja-aitoistaan, suvisista kyläkahviloistaan ja eloon herätetystä, 100-vuotiaasta monitoimitalo-koulustaan tunnettu runsaan 300 asukkaan kyläkeskittymä on kaiken laidalla, kaiken keskellä, vanhastaan Lappi Tl., nyttemmin Rauman itäkeskus. Omapäistä tekemistä jo vuodesta 1503. Tervetuloa Ylisenpään kyliin − Kodiksamiin, Kuolimaalle, Mäentaakse, Sukkalaan!

Lisätietoa: www.virealappi.fi/ylisenpaan-kylarinki, Facebook

4. Luodonkylä

Luodonkylä sijaitsee laajan peltoaukean eteläpuolella Luvian keskustasta. Tuo peltoaukea on ollut merenlahtea, ja Luodonkylä eli luotojen kylä on ollut joukko saaria. Lopullisesti vanha merenpohja kuivattiin vasta sotien jälkeen.

Asutusta Luodonkylässä on ollut jo 1500-luvulla. Kylän asutus on sijoittunut lähinnä kolmen kylää halkovan tien varrelle. Asukkaita on noin 350, mutta kesäisin väkimäärä lähes kolminkertaistuu. Myös monet lapsiperheet ovat muuttaneet asumaan Luodonkylään. Vapautuvat talot menevät nopeasti kaupaksi, ja isännät myyvät tontteja halvalla.

Meri on luodonkyläläisille kaikki kaikessa, ja kun joku kuolee, niin sarkastisesti sanottuna ensimmäiseksi kysytään, et “mimmone paat silt jäi?“. Luodonkylässä on perinteisesti rakennettu laivoja ja veneitä; pienistä scyllistä aina suuriin fregatteihin. Yhteensä Luvialla on rakennettu yli 400 purjelaivaa, viimeisimpänä suuri unelma, kun Laitakarissa rakennettiin vuosien ajan talkootyönä Kaljaasi Ihanaa vanhoja laivanrakennusperinteitä noudattaen. Sen neitsytpuhjehdus oli vuonna 2011. Purjehdus ja veneily ovat olleet merkittäviä Luodonkylässä aina kieltolain aikaisesta salakuljetuksesta nykypäivän vapaa-ajan veneilyyn − ja löytyypä kylästä vielä vakinainen kalastajakin.

Ihanan kotisatamasta Laitakarista löytyy ravintola-, pub- ja kahvilapalveluja, venepaikkoja, vierasvenesatama sekä uimaranta, joka palvelee kesä- ja talviuimareita. Myös tanssilava löytyy, ja Laitakarissa eri yhteisöt järjestävät suuriakin yleisötapahtumia. Erityisesti kesäaikana Laitakari sykkii elämää ja liikenne on vilkasta ahtaalla Laitakarintiellä, johon on nyt suunnitteilla kevyenliikenteenväylä jatkoksi keskustasta vuonna 2016 tehtyyn väylään.

Luodonkylän asioita ja ihmisten viihtyvyyttä lisäämään on vuonna 1989 perustettu Luodonkylän Kyläyhdistys, jonka toiminnan ansiosta Luodonkylää on alettu pitää erillisenä alueena Luvian kilometrin päässä sijaitsevasta keskustasta. Yhdistys on mm. EU-rahoituksen turvin rakentanut Kuljun laavun alueen leikkipaikkoineen, pulkkamäkineen ja luistelulampineen sekä Tapahtuma-aukion, johon kootaan juhannussalko sekä pystytetään joulukuusi valoineen.

Lisätietoa: www.luodonkyla.fiFacebook

Kyläkyselyn tulokset

14.03.2018

SataKylät toteutti Satakunnan yhteisökeskuksen kanssa viime syksynä kyläkyselyn, johon vastasi joko puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella 42 kylätoimijaa. Vastaajia oli kaikista Satakunnan alueen kunnista, ja he olivat yleisimmin kyläyhdistyksen tai -toimikunnan puheenjohtajia tai muuten yhdistyksen toiminnan hyvin tuntevia aktiiveja. Osa haastatelluista edusti nuorisoseuraa, pienviljelijäyhdistystä tai koulun tukiyhdistystä.

Yhteenveto haastattelujen tuloksista on luettavissa täällä (linkki).

 

Arjen digi -seminaarissa pohdittiin digitalisaation mahdollisuuksia maaseudulle

14.03.2018

Digitalisaatiota hyödynnetään vielä vähän palveluiden tuottamisessa. Suomessa väestön ikääntyminen nähdään digitalisaation haasteena, Tanskassa päinvastoin mahdollisuutena, nousi esiin Arjen Digi -seminaarissa Raumalla.

Seminaarissa pohdittiin, millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio tuo maaseudulle. Kyläasiamies Hanna Ruoholan mukaan Satakunnassakin digitalisaatio nähdään pitkälti teollisuuden kannalta automaation ja robotiikan lisääntymisenä.

– Isot mahdollisuudet ovat olemassa lähipalveluissa, mutta tätä puolta ei viedä kunnolla eteenpäin. Ongelma on, että vaikka riittävät yhteydet ja teknologia löytyisivät, kukaan ei tuota digitaalisia sisältöjä. Esimerkiksi kansalaisopiston videokurssit voisivat olla yksi tapa tuoda palveluita lähemmäs ja samalla saada käyttöä kylien tiloille.

Seminaarissa puhuneen Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n eMaaseutu-hankkeen viestintäpäällikkö Minna Jaakkolan mukaan asia tiedostetaan Suomessa, mutta käytäntö puuttuu.

– Monissa naapurimaissa on enemmän valmiuksia investointeihin teknologian ja digin käytön suhteen kuin meillä. Tanska on edelläkävijämaa. Siellä esimerkiksi sähköinen allekirjoitus on otettu käyttöön jo vuonna 2001. Olemme 15 vuotta jäljessä.

Tanskassa käytössä oleva Digital Post on kansalaisposti, jota käyttää 90 prosenttia väestöstä. Digitaaliseen postilaatikkoon saapuu kaikki viranomaisposti. Jos haluaa perinteisen kirjeen, on se erikseen perusteltava.

Ikäihmisten näkökulmaa toi esille Rauman kaupungin vanhuspalveluiden palveluvastaava Tanja Hakulinen. Hän veti aikaisemmin Rauman kaupungin kylähanketta, jossa kehitettiin senioreille toimintaa Rauman kylissä asukkaiden omien toiveiden mukaan.

Yhtenä digitalisaation haasteena on Suomessa pidetty väestön ikääntymistä, kun taas esimerkiksi Tanskassa voimakasta digitalisaatiota perustellaan juuri sillä. Ero on asenteissa.

– Ikäihmiset ovat sähköisten palveluiden pääkohderyhmä Tanskassa, koska he muutenkin käyttävät paljon julkisia palveluita. Ikääntymisen myötä on nähty digitalisaation tärkeys. Meidän ei pidä ajatella, etteivät iäkkäät ihmiset haluaisi osallistua tai ottaa käyttöön digipalveluita, Jaakkola toteaa.

Hän visioi, että maaseutualueilta voisi löytyä sopivia testiryhmiä julkisten palveluiden sähköistämisen kokeiluille.

– Myöhemmin toimivat asiat voidaan siirtää kaupunkeihin suuremmille joukoille. Tosin kaupungeissa ei muutenkaan ole niin suuri tarve, sillä palvelut pelaavat paremmin.

Arjen digi -seminaarin järjesti 8.3.2018 SataKylät ry:n ja Varsinais-Suomen Kylät ry:n yhteinen Omalta kylältä -hanke.

Ilmoittautuminen ensi kesän Avoimet Kylät -päivään on käynnissä!

07.03.2018

Voit ilmoittaa kyläsi mukaan Avoimet Kylät -päivään sähköpostitse sihteeri(a)satakylat.fi tai alla olevan lomakkeen kautta 22. maaliskuuta mennessä. Lisätietoja löydät täältä (linkki).

Eurajoen yhdistyskysely

14.02.2018
Eurajoelle ollaan laatimassa järjestöohjelmaa. Osana sen valmistelua suoritetaan yhdistyskysely, jonka tarkoituksena on selvittää niitä haasteita ja mahdollisuuksia, joita yhdistysten, kunnan ja seurakunnan välisessä yhteistyössä on. Samalla kerätään tietoa myös eurajokelaisten yhdistysten osaamisesta ja kehittämistarpeista.
 
Kyselyssä on kyllä/ei-kysymyksiä, monivalintakysymyksiä ja avoimia kysymyksiä. Täyttäkää kyselylomake mahdollisimman huolellisesti. Pyydämme teitä vastaamaan 16.3.2018 mennessä. Kysely on olemassa myös paperisena versiona ja sen voi noutaa esim. kirjastosta.
 
Kyselyn toteuttaa SataKylät ry / Omalta kylältä – yhdistykset paikallisten palveluiden edistäjinä -hanke yhteistyössä Eurajoen kunnan kanssa. Lisätietoja kyselystä antaa kyläasiamies Hanna Ruohola, hanna.ruohola@satakylat.fi, 044 357 6181.

Tästä yhdistyskyselyyn

Arjen digi-seminaari

26.02.2018

Ilmoittautumiset TÄSTÄ LINKISTÄ

Vuoden kylä -kilpailu on auki!

02.01.2018

Hyvät kylätoimijat,

Satakunnan 24. maakuntakylän haku on nyt käynnistynyt. Vuoden maakuntakylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta sekä saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta. Satakuntaliitto palkitsee voittajakylän 3 400 euron palkintosummalla.

Maaakuntakyläkilpailun järjestävät yhteistyössä SataKylät ry ja Satakuntaliitto. Kilpailun käytännön organisoinnista vastaa SataKylät ry. Kilpailuun voi osallistua lähettämällä liitteenä olevan hakemuslomakkeen täytettynä 28.2.2017 mennessä SataKylät ry:lle.

Hakijan tulee olla jokin kylän yhdistys. Kylillä on mahdollisuus liittää hakemukseen vapaamuotoinen selvitys, jossa esitellään tarkemmin kylää. Hakea voi myös jo palkitut kylät, jos edellisestä valinnasta on vähintään 10 vuotta. Aiemmin palkittujen kylien tulee hakemuksessaan selkeästi osoittaa, että esitellyt toimenpiteet ovat tapahtuneet edellisen valinnan jälkeen.

Tuomaristoon kuuluu yksi edustaja edellisen vuoden voittajakylästä ja kaksi edustajaa sekä Satakuntaliitosta että SataKylät ry:stä. Tuomaristo voi halutessaan suorittaa esikarsintaa kirjallisten hakemusten perusteella. Lisäksi tuomaristo tekee kierroksen valitsemissaan kylissä kevään 2018 aikana.

Maakunnallisen kisan voittaja julkistetaan maakuntavaltuuston kokouksessa keväällä ja palkitaan maakunnallisilla kyläpäivillä vuoden 2017 maakuntakylässä Euran Paneliassa.  Satakunnan maakuntakyläkilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n (SYTY) järjestämään valtakunnalliseen vuoden kylä -kilpailuun alkukesästä 2018.

Sama hakemus on voimassa kaksi vuotta, ellei hakija toisin ilmoita. Hakemusta voi tarvittaessa täydentää.

Hakumenettelystä saa lisätietoa kyläasiamies Hanna Ruoholalta puh. 044-357 6181 tai hanna.ruohola@satakylat.fi

 

HAKEMUSLOMAKE

Avoimet Kylät - haaste

15.12.2017

Linja-autossa on tunnelmaa ja kylillä nähtävää

Pian päättymässä oleva Suomen 100 -vuotis juhlavuosi antoi myös SataKylien unelmille siipiä. Satakunnasta liikkeelle lähtenyt Avoimet Kylät -päivä koettiin Valtioneuvoston kansliassa niin mielenkiintoiseksi, että päivän organisoiminen sai valtakunnallista Suomi100 -avustusta. Valtakunnallisesti päivä olikin valtava menestys liki 800 kylän ollessa avoinna ympäri Suomen. Lisäksi SataKylät sai pienen alueellisen avustuksen Satakuntaliitolta. Avustus käytettiin Avoimet kylät -päivän organisointiin, markkinointiin ja ennen kaikkea uuteen aluevaltaukseen, Avoimet kylät -bussikierroksiin.

Bussikierroksista on haaveiltu jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Ongelmana on kuitenkin ollut järjestelyihin käytettävän ajan ja muidenkin resurssien vähyys. Tänä vuonna, pienen avustuksen turvin, uskallettiin ottaa riski ja kokeilla jotakin uutta. Riskinotto kannatti ehdottomasti, sillä kolmessa bussissa kanssamme kyliä kierteli yli sata henkeä. Monelle kokemus oli ainutlaatuinen ja mahdollista vain yhteiskuljetuksen avulla. Kaikissa busseissa kuultiin kehuja satakuntalaisten kylien toiminnasta, ihastuneita kommentteja erilaisista kohteista ja kauniista maalaismaisemista sekä ihmetystä aikaa ja vaivaa säästämättömästä talkootoiminnasta. Linja-autoissa todella oli tunnelmaa!

On hienoa, että jo perinteeksi muodostunut Avoimet kylät -päivä houkuttelee niin monia kyliä järjestämään omanlaistaan toimintaa ja esittelemään sitä muillekin. Tänäkin vuonna tehtiin taas uusi ennätys mukana olevien kylien määrässä. Ilman mielenkiintoisia käyntikohteita päivä ei ole mitään, mutta ilman kävijöitä kylät eivät myöskään tapahtumia jaksa järjestää. Bussikierrokset olivat kohteiksi valkoituneille kylille hyvä tapa saada lisää kävijöitä. Hyöty on siis molemminpuolinen, kävijä saa elämyksiä ja elämykset kokijoita.

Olemme päättäneet tehdä hyvästä käytännöstä perinteen ja järjestää vähintään yhden bussiretken myös ensi kesän Avoimet kylät -päivänä. Päivähän on aina lakkiaisia seuraava lauantai ja ensi vuoden tarkka päivämäärä on 9.6. Heitämme siis jo nyt haasteen ilmaan: järjestäkää upea elämys kylällänne bussilastilliselle kiinnostuneita! 

Kuvassa vuoden 2017 Avoimet kylät -bussikierroksen väkeä. Kuva: Heikki Nikula

Vuoden kylätoimija on Eila Lännistö

29.11.2017

SataKylät ry:n hallitus on valinnut vuoden kylätoimijaksi 2017 Kauklaisten kyläyhdistyksen hallituksen jäsenen, aktiivisen toimijan, Eila Lännistön. Eläkkeellä olevan keittiöalan ammattilaisen oivalluksen ja aktiivisuuden ansiosta kymmenet ihmiset nauttivat Kauklaisissa yhteistä lounasta joka toinen viikko.

Kauklainen on vajaan parinsadan hengen maalaiskylä Raumalla, jossa asuu sekä lapsiperheitä että iäkkäämpää väkeä. Kylällä kokoontuu joka toinen tiistai Kauklan Iidat, johon kuuluu kaikki kylän eläkkeellä olevat naiset. Iidojen kokoontuminen on vapaamuotoista jutustelua kahvin ja käsitöiden äärellä. Eila toimii Iidojen vetovastuullisena.

Kauklan Iidat on toiminut aktiivisesti vuodesta 2013, kesällä taukoja pitäen. Eila on toiminut Iidoissa alusta asti. Eila Lännistön aloitteesta Iidojen tapaamisen yhteyteen alettiin valmistamaan keittolounasta edulliseen omakustannushintaan vuoden 2016 alusta. Lounas on tarkoitettu kaikille kyläläisille, ei pelkästään Iidoille. Lounaalla käy säännöllisesti noin 30 henkeä. Lounaasta onkin muodostunut monelle kyläläiselle keiton lisäksi tärkeä hetki tavata muita ihmisiä ja ennen kaikkea lounastaa yhdessä. Eila on päävastuussa lounaan valmistamisesta, mutta hänellä on apunaan joukko iloisia ja aktiivisia naisia. Jos jostain syystä joku ikäihmisistä ei pääse lounaalle, vie Eila keiton kotiovelle. Joskus jopa lapsiperheetkin ovat saaneet nauttia tästä palvelusta.

Lännistö on hieno esimerkki siitä, miten omalla osaamisella ja innolla saadaan aikaan paljon hyvää laajalle joukolle. Eilaa ehdotti vuoden kylätoimijaksi hänen oma kyläyhdistyksensä Kauklaisista. 

Harjavallan yhdistyskysely

07.11.2017

Harjavaltaan ollaan laatimassa yhdistysohjelmaa. Alla on linkki kyselyyn, jonka tarkoituksena on selvittää niitä haasteita ja mahdollisuuksia, joita yhdistysten, kunnan ja seurakunnan välisessä yhteistyössä on. Samalla kerätään tietoa myös harjavaltalaisten yhdistysten osaamisesta ja kehittämistarpeista. Jos siis olet aktiivinen toimija yhdistyksessä, jonka toimialueeseen Harjavalta kuuluu, vastaa kyselyyn tai välitä se yhdistyksessäsi eteenpäin!!

Kyselyssä on kyllä/ei-kysymyksiä, monivalintakysymyksiä ja avoimia kysymyksiä. Täyttäkää kyselylomake mahdollisimman huolellisesti. Pyydämme teitä vastaamaan 1.12.2017 mennessä.

Kyselyn toteuttaa SataKylät ry / Omalta kylältä – yhdistykset paikallisten palveluiden edistäjinä -hanke yhteistyössä Harjavallan kaupungin kanssa. Lisätietoja kyselystä antaa kyläasiamies Hanna Ruohola, hanna.ruohola@satakylat.fi tai 044-357 6181.

 

https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1404041&SID=f041da78-1200-4adb-b223-8e2b696e2a74&dy=1476696719

Kysely Harjavallan kaupungin luottamushenkilöille ja keskeisille virkamiehille

https://www.webropolsurveys.com/S/2CB308B79B3F8C18.par

SataKylien syyskokous 14.11. Harolassa

07.11.2017

SataKylien sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 14.11.2017 klo 18 alkaen Harolan koululla, kokoustila Kyläkahvilassa (os. Harolantie, Eura). Jokaisella henkilöjäsenellä ja yhdistysjäsenellä on kokouksessa yksi ääni (yhdistyksen edustajalla tulee olla valtakirja). Kahvitarjoilu! Lisäksi kokouksessa palkitaan Vuoden kylätoimija.

 

Esityslista:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsen- ja kannatusjäsenmaksun suuruus
6. päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden suuruus
7. vahvistetaan hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle toimikaudelle, valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet
8. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa
9. käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat
10. Kokouksen päättäminen

TERVETULOA KOKOUKSEEN!

Maakunnalliset kyläpäivät Kauklaisissa 19. elokuuta

14.06.2017

Maakunnallisia kyläpäiviä vietetään Rauman Lapin Kauklaisissa lauantaina 19. elokuuta klo 15.00 possujuhlien merkeissä.

Ohjelmassa vuoden 2017 satakunnan maakuntakylän Euran Panelian palkitseminen ja joukkoomme saattaa myös eksyä erikoisvieraita.

Juhlan jälkeen lämpiää sauna.

Ilmoittautumiset 14.8. mennessä tekstiviestillä kyläyhdistyksen numeroon 044-7021700. 

Lämpimästi tervetuloa Kauklaisiin!

Avoimet Kylät -kuvakooste

12.06.2017

Ennätyksellisesti yli 40 satakuntalaista kylää avasi ovensa vierailijoille 10.6.2017. Oheisen linkin kautta pääset kurkistamaan muutamien kylien aurinkoiseen Avoimet Kylät -tunnelmaan.

Eurajoen Sydänmaalla Avoimet Kylät -päivää vietettiin idyllisessä koulumiljöössä.

Idyllinen ja monipuolinen Panelia on vuoden kylä 2017

28.04.2017

Tuoreen vuoden maakuntakylän meriittilista on pitkä. Kylätoiminnan jatkuvuus ja suunnitelmallisuus sekä perinteiset tapahtumat Panelia-päivän johdolla vakuuttivat tuomariston huhtikuun alussa tehdyllä kyläkierroksella.

Paneliassa on yhteisen hyvän eteen tehty merkittäviä tekoja, viimeisimpänä torialueen rakentaminen keskelle kylää. Seurataloa remontoidaan ja sen yläkertaan on rakenteilla veteraaneja kunnioittava tila. Lisäksi kylälle on lähiaikoina rakennettu talkoilla mm. kuntosali, lasten leikkikenttä ja frisbeegolf-rata. Kesäisin kylällä kokoontuvat motoristit.

− Tämähän on kuin pieni kaupunki keskellä kuntaa! ihasteltiin tuomaristossa.

Jaakonpäivä on rivimyllyllä vietettävä perinteinen kesätapahtuma.

Yhdessä tekemisen kulttuuri on siirtynyt myös uudelle sukupolvelle, ja vastuuta on ennakkoluulottomasti jaettu eri toimikunnille.  Vahva kotiseuturakkaus kuuluu kyläläisten kertomuksista. Se myös näkyy selvästi Panelian oman vaakunan sekä pitkin idyllistä kylänraittia liehuvien Panelia-lippujen ja -viirien muodossa.

− Paneliassa on tehty aina paljon talkoilla ja yhdessä, ja täällä ollaan innostuneita kaikesta kylän kehittämisestä. Valinta vuoden maakuntakyläksi on todella iloinen uutinen. Uskon, että panelialaiset ovat ylpeitä ja innoissaan tästä kunniasta, hehkuttaa kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Kiiski.

Tuomaristo tutustumassa Panelian uuteen kuntosaliin, joka valmistui viime vuonna.

Panelia on Satakunnan 23. maakuntakylä. Maakuntakylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista asukastoimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuoden 2017 maakuntakyläkilpailussa oli mukana kahdeksan kylää: Honkakoski Pomarkusta, Kauvatsa Kokemäeltä, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Luvialta, Panelia Eurasta, Reposaari Porista, Riuttala-Mustajoki Porista sekä Söörmarkku Porista. Maakunnallisen kilpailun voittaja on mukana myös Suomen kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämässä valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa.

Idyllistä kylänraittia.

Satakunnan maakuntakylää oli valitsemassa Satakuntaliiton ja SataKylien sekä Rauman Kauklaisten kylän edustajista koottu tuomaristo. Satakuntaliitto palkitsee voittajan 3 400 euron määrärahalla.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu huipentuu kesällä maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Rauman Kauklaisissa, jossa uusi maakuntakylä perinteisesti palkitaan.

Torielämä kukoistaa Paneliassa, ja iltatoreja järjestetään kesällä viikoittain.

Liity SataKylien jäseneksi

16.09.2016

SataKylät ry…

 • tarjoaa jäsenilleen maksutonta koulutusta, lakiapua ja neuvontaa
 • organisoi Satakunnassa valtakunnallista Avoimet Kylät -päivää
 • järjestää vuosittain perinteisen Vuoden kylä -kilpailun yhteistyössä Satakuntaliiton kanssa sekä vuorovuosin Vuoden kyläteko ja Vuoden kylätoimija -kilpailun
 • ylläpitää internetissä julkaistua kylätalojen ja -kohteiden karttarekisteriä
 • toimii kylien edunvalvojana ja ajatustenvälittäjänä erilaisissa työryhmissä
 • toteuttaa kylien kehittämishankkeita
 • tiedottaa ajankohtaisista kyläasioista jäsenpostilla ja uutiskirjeellä

Jäsenmaksut vuonna 2016

Lähde mukaan Avoimet Kylät -bussikierrokselle!

27.04.2017

SataKylät ry järjestää Suomen juhlavuoden kunniaksi kolme Avoimet Kylät -bussikierrosta Satakunnan kyliin lauantaina 10. kesäkuuta. Valitse mieleisesi kierros ja varaa paikkasi 7. kesäkuuta mennessä. Tarkemmat tiedot kierroksista ja mukana olevista kyläkohteista löydät alla olevista esitteistä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Hanna Ruohola, 044 357 6181 tai hanna.ruohola[a]satakylat.fi.

 

 

 

Kuusi kylää ylsi Vuoden kylä -kilpailun finaaliin

06.04.2017

Vuoden kylää etsitään Satakunnassa jo 23. kerran. Tänä vuonna kilpailuun ilmoitettiin määräaikaan mennessä kahdeksan kylää, joista tuomaristo valitsi hakemusten perusteella kuusi finalistia.

Perjantaina 7. huhtikuuta tuomaristo vierailee finaaliin yltäneissä kylissä, jotka ovat Kauvatsa Kokemäeltä, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Eurajoelta, Panelia Eurasta, Reposaari Porista ja Riuttala-Mustajoki Porista.

Tuomariston puheenjohtajana toimii maakuntahallituksen jäsen Riina Lehmussalmi. Muita tuomareita ovat Satakuntaliiton edustaja Krista Tupala, SataKylien edustajat Johanna Seppä ja Timo Sorvali sekä viime vuoden voittajakylän, Rauman Lapin Kauklaisten edustaja Marika Seikkula.

SataKylät ry vastaa kilpailun käytännön organisoinnista ja Satakuntaliitto palkitsee voittajakylän 3400 eurolla. Voittaja julkistetaan maakuntavaltuuston kokouksessa myöhemmin keväällä, ja palkitseminen tapahtuu maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Kauklaisissa.

Avoimet Kylät -päivää vietetään ennätyksellisen monessa Satakunnan kylässä

29.03.2017

Valtakunnalliseen Avoimet Kylät -päivään osallistuu tulevana kesänä 41 satakuntalaista kylää. Kylien määrä on neljänä aiempana vuotena vakiintunut noin 30:een, joten ensi kesäkuussa Avoimet Kylät -päivää vietetään Satakunnassa suurempana kuin koskaan ennen.

− Olen ylpeä aktiivisista kylistämme, jotka ovat ottaneet päivän omakseen. Muutamat kylät ovat osallistuneet päivään joka vuosi alusta lähtien, mutta toisaalta mukana on nyt peräti kymmenkunta ensikertalaista, iloitsee SataKylien kyläasiamies Hanna Ruohola.

Lauantaina 10. kesäkuuta ovensa vierailijoille avaavat Huittisissa Kukonharja, Rekikoski, Suttila ja Vakkila, Säkylässä Iso-Vimma, Kankaanpää, Kepola, Sydänmaa, Tuiskula, Voitoinen, Vuorenmaa ja Yttilä, Eurassa Harola, Hinnerjoki, Länsi-Euran kylät, Panelia ja Rahvola, Raumalla Kauklainen, Kodiksami, Kolla-Nihattula-Tarvola, Lapin kirkonkylä, Sorkka ja Tiilivuori, Eurajoella Luodonkylä ja Sydänmaa, Nakkilassa Ruskila, Harjavallassa Pirkkala, Kokemäellä Kauvatsa, Ulvilassa Kaasmarkku, Leineperi ja Levanpelto, Porissa Ahlainen, Lattomeri, Noormarkku, Riuttala-Mustajoki ja Söörmarkku, Jämijärven kylät, Pomarkussa Honkakoski sekä Siikaisissa Kirkonkylä, Leväsjoki ja Sammi.

Kylien monipuoliseen ohjelmatarjontaan kuuluu muun muassa eräelämyksiä, karaoketanssia, Reko-myyntiä, kesäteatteria, vanhanajan kahvila, kotieläinpiha, näyttelyitä, lyhytelokuvia sekä avoimet ovet kodiksi muuntuneella vanhalla koululla.

Tarkat tapahtumatiedot aikatauluineen julkaistaan huhtikuun loppupuolella SataKylien nettisivuilla. Samoihin aikoihin julkistetaan myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävien Avoimet Kylät -bussikierrosten reitit ja kohdekylät.

Hanna Ruohola kertoo, että yhteensä järjestetään kolme bussikierrosta, joista kaksi lähtee Porista ja yksi Raumalta.

− Reittien suunnittelu on vielä kesken, mutta potentiaalisia kohteita on tarjolla niin paljon, että mielenkiintoisia ja mukavia kierroksia syntyy varmasti.

Peräkonttikirppis ja vohvelit houkuttelivat porukkaa Kauvatsan kyläkaupan pihamaalle viime Avoimet Kylät -päivänä.

Tervetuloa kevätkokoukseen!

14.03.2017

SataKylien sääntömääräinen kevätkokous pidetään torstaina 30.3.2017 klo 18 alkaen SataKylien toimistolla Porissa (Itsenäisyydenkatu 35 A 13). Jokaisella henkilöjäsenellä ja yhdistysjäsenellä on kokouksessa yksi ääni (yhdistyksen edustajalla tulee olla valtakirja). Kahvitarjoilu!

Esityslista:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, hallituksen vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen ja hallituksen vuosikertomuksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille

7. käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat

8. kokouksen päättäminen

Vuoden kylä -kilpailu on auki!

05.01.2017

Vuoden maakuntakylä -kilpailu on auki ja haemme jo 23. satakuntalaista kylää.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Satakuntaliitto ja SataKylät. Satakuntaliitto palkitsee voittajakylän 3400 € palkintosummalla.

Kilpailun hakuaika on helmikuun loppuun. Osallistua voi täyttämällä hakulomakkeen, hakijan tulee olla jokin kylän yhdistys. Lisätietoja kilpailusta sekä linkki hakulomakkeeseen löytyvät TÄSTÄ.

Kuvassa kilpailun tuomaristo viime vuoden voittajakylän, Kauklaisten kylätaloa tarkastamassa. Kuva Emma Suominen

Yhteisöelokuvia satakuntalaisista kylistä

18.10.2016

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry on suunnittelemassa elokuvasarjaa satakuntalaisista kylistä sekä niiden elämästä vuonna 2017, jolloin Suomi täyttää 100 vuotta. Tarkoituksena on valmistaa lyhyitä elokuvia, jotka esittelevät kylien erityispiirteitä ja kehitystä menneiltä vuosikymmeniltä sekä perustan kylän nykyisyydelle ja identiteetille. Hankkeessa dokumentoidaan satakuntalaista elämänmenoa vuonna 2017 tavalla, joka myös tuo esiin kylän houkuttavuuden mahdollisena tulevana asuinpaikkana.

SEKK ry ja MEKA TV toteuttavat kaksi tähän liittyvää osahanketta, jotka limittyvät osittain toistensa kanssa. Sata satakuntalaista yhteisöelokuvaa on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Kyläelämää Satakunnassa 2017 on tarkoitus toteuttaa koko Satakunnan alueella niin, että jokaisesta kunnasta valitaan yksi kylä, jota käsitellään laajemmin. Sen lisäksi muutamasta muusta kylästä toteutetaan noin 2–5 minuutin täsmädokumentti jostain tapahtumasta ja kylän erityispiirteestä. Toteutukseen haetaan leader-rahoitusta Satakunnan toimintaryhmiltä. Toteutus alkaa vuoden 2017 alussa ja päättyy 5.12.2017. Projektiin on varmistunut myös pieni valtion juhlavuoden rahoitus Satakuntaliiton kautta.

Myötätuulen viesti 2017 on erityisryhmien polkupyöräviesti, jossa Satakunnan kuntiin viedään 15.5.−8.6.2017 välisenä aikana viestiä yhdenvertaisuudesta, esteettömyydestä ja yhteisen kulttuuritoiminnan ja tasa-arvon edistämisen merkityksestä. Tämä on jatkoa jo 90-luvulta asti järjestetyille Myötätuulen viesteille.

Juhlavuoden teema on YHDESSÄ. Kylät muodostavat yhteisöjä ja kylien historia on paljolti yhdessä tekemisen historiaa aivan kuten nykyisyyttäkin. Elokuvissa tuodaan esiin, miten yhteisöt ja ihmiset käsittävät Suomi-kuvan paikallisesti, miten sen kokevat tai itse sitä tekevät. Elokuvakokonaisuudella voidaan hahmottaa itsenäisyyttä ja Suomi-kuvaa satakuntalaisittain.

Myötätuulen viestissä on suunniteltu toteutettavaksi 34 elokuvaa. Kyläelämää Satakunnassa -hankkeessa tullaan toteuttamaan loput 66 elokuvaa. Nämä kaikki yhdessä muodostavat Sata satakuntalaista yhteisöelokuvaa -kokonaisuuden. Valmistuneita elokuvia voi käyttää kylien omissa tilaisuuksissa, kylän markkinointiin netissä tai niitä voi jakaa DVD-kopioina.

Hanketta vetämään ja koordinoimaan tulee puolipäiväisenä Ari Impola. Teknisen ja elokuvamuodollisen työn toteutus tulee SEKK ry:stä. Elokuvien sisällön ja kerrottavan muodon määrittelevät kylien ihmiset.

SEKK ry sekä MEKA TV ovat kiertäneet kaikki Satakunnan kunnat monenlaisten yhteisöelokuvien teon merkeissä erilaisissa projekteissa ja muussa elokuvakulttuurisessa työskentelyssä. Niinpä Satakunnassa on hyvä perusta toteuttaa sata satakuntalaista yhteisöelokuvaa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

 

MITÄ HAETAAN:

-Mikä on erityispiirre, mitä muissa kylissä ei ole. Kylän ominaislaatu ja identiteetti

-Kylien menneisyys; miten se on vaikuttanut nykyisyyteen

-Mikä on selvästi muuttunut tai mikä on muuttumassa

-Miten kylä vastaa muuttuneisiin olosuhteisiin, poistuneisiin palveluihin ym.

-Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen. Yhdistykset yhteisöllisyyden luojana

-Miten tapahtumat tms. luovat identiteettiä tai yhteisöllisyyttä

 

Tarkoituksena ei ole tehdä matkailumainoksia, vaan tuoda kylien identiteetti ja niiden erityispiirteet esille. Siten ne toimivat kyllä kylien markkinointivälineenäkin. Elokuvat tullaan lataamaan nettiin yksi päivässä elokuussa 2017, kun sadan päivän loppulaskenta itsenäisyyspäivään alkaa.

 

Kiinnostuksesta voi ilmoittaa:

Ari Impola, 050 517 8011, ari.impola(a)dnainternet.net

Yki Räikkälä, 0400 796 926, sekk(a)sekk.fi

 

SATAKUNNAN ELäVäN KUVAN KESKUS ry

Katariinankatu 18, 28100 Pori

www.sekk.fi

Liljan lankakaupan avaaminen palkittiin Vuoden Kylätekona

24.11.2016

Vuoden Kyläteoksi on valittu Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle. SataKylät ry onnittelee voittajaa!

Juttu Liljan lankakaupasta on luettavissa alla (tekstin saa klikkaamalla isommaksi):

Tervetuloa SataKylien syyskokoukseen 24. marraskuuta!

09.11.2016

SataKylien sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 24.11.2016 klo 18 alkaen Porin Lattomerellä kylätalo Levolassa (os. Lattomerentie 388). Jokaisella henkilöjäsenellä ja yhdistysjäsenellä on kokouksessa yksi ääni (yhdistyksen edustajalla tulee olla valtakirja). Kahvitarjoilu! Lisäksi kokouksessa palkitaan Vuoden Kyläteko.

Esityslista:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsen- ja kannatusjäsenmaksun suuruus

6. päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden suuruus

7. vahvistetaan hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle toimikaudelle, valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet

8. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa

9. käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat

10. kokouksen päättäminen

Huittisten yhdistyskysely

19.10.2016

Huittisiin ollaan laatimassa yhdistysohjelmaa. Oheisen kyselyn tarkoituksena on selvittää niitä haasteita ja mahdollisuuksia, joita yhdistysten, kunnan ja seurakunnan välisessä yhteistyössä on. Samalla kerätään tietoa myös huittislaisten yhdistysten osaamisesta ja kehittämistarpeista.

Pyydämme teitä vastaamaan 11.11.2016 mennessä. Lomakkeen voi täyttää sähköisenä (alla) tai tulostaa täältä (pdf). Tulostetun lomakkeen voi postittaa täytettynä osoitteeseen SataKylät ry, Itsenäisyydenkatu 35 A 13, 28130 Pori tai skannata osoitteeseen hanna.ruohola[at]satakylat.fi.

 

Avoimet Kylät -suunnittelutilaisuuksia ympäri Satakuntaa

18.10.2016

SataKylät järjestää marraskuun 2016 aikana Avoimet Kylät -suunnittelutilaisuuksia Huittisissa (16.11.), Kankaanpäässä (17.11.), Porissa (14.11.), Raumalla (15.11.) ja Säkylässä (10.11.) yhteistyössä paikallisten Leader-ryhmien kanssa. Maksuttomiin tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

HUOMIO! Kankaanpään ja Huittisten tilaisuudet ovat osallistujapulan vuoksi valitettavasti peruttu!

Suunnittelutilaisuuksien kutsu (pdf)

Valokuvakilpailun voittajat ovat selvillä

05.10.2016

Satojen kylien Satakunta -valokuvakilpailussa annettiin yhteensä 71 ääntä. Tiukassa kilpailussa 20 finalistikuvan joukosta voiton vei 10 äänellä Veera Lempisen ottama kuva Huittisten Kukonharjasta. Palkinnoksi Veera saa lahjakortin, joka oikeuttaa Säkylässä sijaitsevan Arenan sauna- ja takkatuvan vuokraamiseen. Äänestäjien kesken arvotun Kannon tilan lampaantaljan voitti Sirpa Leppäluoma-Virta. Paljon onnea molemmille! Sijoille 1−6 yltäneet kuvat ovat nähtävissä alla esittelytekstien ja äänestäjien kommenttien kera. Kiitokset kaikille kuvaajille ja äänestäjille :)

 

1. sija (10 ääntä). Kukonharja, Huittinen. Kuvaaja: Veera Lempinen

”Mitäs jäätelöä tänään otettaisiin? Kylällä karvakuonoillekin maistuu jäätelö."

Äänestäjien antamia kommentteja kuvalle: ”Terhakkaan näköinen 4-jalkainen asiakkaana, hauska kuva.” ”Kunnon perinteinen kioski, mahtavaa että kyliltä löytyy vielä tällaisia. Asiakkaatkin näyttävät tyytyväisiltä!”

 

2. sija (9 ääntä) ja 3. sija (8 ääntä). Ala-Honkajoki, Kankaanpää. Kuvaaja: Ari Uusitalo

”Kuvissa näkymää Ala-Honkajoelta, kylän viljelysmaiden poikki virtaavasta Karvianjoesta ja sen yli kulkevasta kahdesta sillasta, jotka tunnetaan nimellä Laurinsillat. Silloista vanhempi toimii nykyisin paremminkin kevyenliikenteen reittinä koululaisille, jotka matkaavat joen toisella puolella olevaan Laurin ala-asteeseen vielä toiminnassa olevaan kyläkouluun. Ilmakuvat on otettu radio-ohjattavalla kuvauskopterilla.”

Äänestäjien antamia kommentteja kuville: ”Maapallo on pyöreä. Kuva havainnollistaa hyvin sen maalaismaisemassa.” ”Kyläkouluasiat on lähellä sydäntä. Kuvassa oleva tyhjä koulunpiha on jatkossa tyhjä, kun koulu on päätetty lopettaa ensi elokuussa. Keskeinen ja surullinen asia, joka koskettaa monia muitakin kyliä. Kuvassa kaunis syksyinen maisema.” ”Se on minun omasta kotikylästäni.” ”Ehkä ei taiteellisesti paras, mutta tämä on kannanotto kyläkoulujen puolesta!”

 

Jaettu 4. sija (7 ääntä). Lyttylä, Pori. Kuvaaja: Sami Väre

”Olen asunut Porin Lyttylässä vaimoni kanssa nyt yhdeksän vuotta. Tässä kylässä kaikki ovat ystäviä keskenään, kun vain ensitapaamisen alkujännitys on saatu selätettyä :-)”

Äänestäjien antamia kommentteja kuvalle: ”Tuli nuoruus mieleen.” ”Lämminhenkinen toimintakuva.” ”Maalaiskyläelämää.” ”Kuvasta tulee mieleen lapsuuden kesät ja aito maalaistunnelma.”

 

Jaettu 4. sija (7 ääntä). Lapin Ruona, Rauma. Kuvaaja: Marja-Liisa Paavola

”Pieni vastaantulija keskellä kylää, luultavasti paljasjalkainen ruonalainen.”

Äänestäjien antamia kommentteja kuvalle: ”Ihana, luontoa kuvaava, onnistunut otos.” ”Heti kun näin kuvan, sydämessä sykähti, todella söpö!” ”Kokonaisuudessaan hieno kuva.”  ”Veikeä otus, onnistunut otos! Kuvaajalla on ollut kamera mukana oikealla hetkellä :)”

 

6. sija (6 ääntä). Lapin kirkonkylä, Rauma. Kuvaaja: Pauli Saarilehto

Äänestäjien antamia kommentteja kuvalle: ”Kaunis syksyinen ja harmoninen kuva Patolammelta.” ”Loppukesän tunnelma vangittu hyvin kuvaan.” ”Kaunis kuva keskeltä kylää.”

Yleisötilaisuudet Porissa: Ympäristö, maisema ja energia kylillä

07.10.2016

Leader Karhuseutu järjestää 1. ja 7. marraskuuta yleisötilaisuudet ympäristön, maiseman ja energiatehokkuuden teemoilla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia! Ilmoittautumiset 24. lokakuuta mennessä lomakkeella tai johanna.seppa(a)karhuseutu.fi tai 044 522 5797.

Ohjelma on nähtävissä täällä (pdf).

Seminaarissa pureudutaan muun muassa kylätalojen energiatehokkuuteen.

Ilmianna merkittävä kyläteko

29.09.2016

SataKylät ry:n järjestämään Vuoden Kyläteko -kilpailuun voi ilmoittaa tunnustusta ansaitsevia satakuntalaisia kylätekoja 31. lokakuuta saakka. Voittaja julkistetaan ja palkitaan 500 euron rahapalkinnolla SataKylien syyskokouksessa 24. marraskuuta.

Linkki osallistumislomakkeeseen

 

Unelmat liikkeelle Satakunnassa

06.09.2016

SataKylät on syksyllä mukana LiikU:n Unelmat liikkeelle -tilaisuuksissa eri puolilla Satakuntaa. Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvien ideointi- ja esittelytilaisuuksien tarkoituksena on kannustaa yhdistyksiä mukaan miettimään ja kehittämään uusia tapoja oman paikkakunnan liikunnallisuuden lisäämiseksi. Tilaisuuksia järjestetään 27. syyskuuta Kankaanpäässä, 28. syyskuuta Huittisissa, 4. lokakuuta Merikarvialla, 6. lokakuuta Kokemäellä, 11. lokakuuta Säkylässä sekä myöhemmin syksyllä Porissa ja Raumalla.

Kutsut tilaisuuksiin tulevat alle syksyn kuluessa.

Kutsu: Merikarvia 4. lokakuuta

Kutsu: Kokemäki 6. lokakuuta

Kutsu: Säkylä 11. lokakuuta

Kutsu: Rauma 9. marraskuuta

Yhdistysilta Huittisissa 5. lokakuuta

27.09.2016

Huittissa järjestetään yhdistysilta keskiviikkona 5.10.2016 kello 18 alkaen.

Illan ohjelma tiivistettynä:

 • Yhdistysohjelma Huittisiin – mikä on yhdistysohjelma ja miten se tehdään?
 • Nuorten työllistäminen yhdistyksissä – miten tämä onnistuu käytännössä?
 • Seudullinen kyläasiamieshanke – tavoitteet ja toimenpiteet
 • Pärjätään yhdessä -hankkeen hyödyt Huittisiin

Tervetulleita ovat kaikki Huittisissa toimivat yhdistykset ja niiden edustajat. Kahvitarjoilu!

Lisätiedot liitteessä (pdf).

Äänestä suosikkikuvaasi ja osallistu arvontaan

14.09.2016

 

Kilpailun finalistikuvat ovat täällä (linkki). Voit äänestää alla olevalla lomakkeella.

 

Kyläaiheinen opintoretki Hämeeseen

05.09.2016

Lähde mukaan tutustumaan Hämeen kyliin ja niiden aktiiviseen toimintaan lauantaina 1. lokakuuta! Retken ohjelma on nähtävissä täällä (linkki). Bussin kyytiin pääsee Porista, Eurasta, Huittisista ja tarvittaessa myös näiden pysähdyspaikkojen väliltä.

Retken hinta on 12 euroa, ja se sisältää lounaan ja kahvin. Lisätietoja antaa kyläasiamies Hanna Ruohola, p. 044 357 6181. Ilmoittautua voi Hannalle 22. syyskuuta mennessä joko puhelimitse tai sähköpostitse hanna.ruohola@satakylat.fi.

Yhteistyön Satakunta 15.9.2016

02.09.2016

Satakunnan Järjestöyhteistyöryhmä järjestää kolmannen kerran
maakunnallisen Yhteistyön Satakunta tilaisuuden 15.9.2016 klo 9 – 16
osoitteessa SAMK, Maamiehenkatu 10, Pori

Tilaisuus mahdollistaa eri yhteiskuntatoimijoiden (yhdistys – kunta / valtio – yritys)
välisen vuoropuhelun, verkostoitumisen ja konkreettisen yhteistyön suunnittelun

Tilaisuuden ohjelma:
9.00 ilmoittautuminen, lounaslipun lunastus, aamukahvi liikuntasalissa, verkostoitumista
9.30 tilaisuuden avaus ja tervetulosanat
9.45 Tulevaisuuden taidot. opettaja, kouluttaja Marjo Yliluoma
– mitä taitoja tarvitaan menestykseen?
– miten ja millä taidoilla ”varautua” eri yhteiskuntasektoreilla  toimintaympäristön muutoksiin?
– mitä taitoja eri yhteiskuntatoimijoiden välinen yhteistyö edellyttää?
– asenne / yritys yhteistyöhön
10.30  toiminnallinen harjoitus
11.00 Parastamistorin hyvien yhteistyökäytäntöjen esittely
12.00 lounas (omakustanteinen)
13.00 Yhteistyön merkitys ja yhteisöjen vastuu tulevaisuudessaRehtori Tapio Huttula, Humanistinen ammattikorkeakoulu
– miten toimintaympäristömme tulee muuttumaan?
– digitalisaation vaikutukset yhteistyöhön ja yhteisöihin
14.00 työryhmätyöskentelyä Tapio Huttulan johdolla. Iltapäiväkahvit työskentelyn lomassa
15.00 tiivis työryhmätyöskentelyn purku
15.30 – 16.00 lopetus

Ilmoittaudu mukaan lomakkeella joka löytyy Yhteisökeskuksen sivuilta

 

Satojen kylien Satakunta -valokuvakilpailu

03.06.2016

Osallistumisohjeet ja lisätiedot saat alla olla olevaa kuvaa klikkaamalla, jolloin kilpailukutsu avautuu isompana uuteen ikkunaan. SataKylät toivottaa kaikille kuvauksellisia hetkiä kylillä!

Yhteisöllinen palvelutuotanto -roadshow

22.08.2016

Mitä on yhteiskunnallinen yrittäjyys? Entä yhteisöllinen palvelutuotanto? Termien taakse kätkeytyy monia arkisia maaseudun palveluja: kylien monitoimisia tiloja, vesihuolto-osuuskuntia, ympäristönhoitoa, energiantuotantoa, vapaa-ajanpalveluja, hoivapalveluita...

Yhteisöllinen palvelutuotanto maaseudulla -roadshow´ssa Porissa 7.9. avataan aihepiiriä asiantuntijoiden ja käytännön esimerkkien (osuuskunnan elävöittämä entinen kunnantalo ja diakonialaitoksen sote-palvelut) kautta. Tietopaketin ohella osallistujien on mahdollisuus luonnostella ja työstää iltapäivän työpajoissa omia palveluntuotantosuunnitelmia.

Tilaisuuden järjestävät Maaseutupolitiikan neuvoston verkostot yhdessä Varsinais-Suomen Kylät ry:n ja SataKylät ry:n "Omalta kylältä"-hankkeen, Satakuntaliiton ja Manner-Suomen maaseutuohjelman maaseutuverkostopalvelujen kanssa. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet liitteessä.

Kyläkohteet kartalle

25.05.2016

Onko kyläyhdistyksellänne esimerkiksi frisbeegolfrata, leikkikenttä tai lintutorni? Ilmoitathan kohteen tiedot meille!

SataKylät ry:n kokoamaa kylätalorekisteriä on tarkoitus laajentaa niin, että kartalle kerätään myös yhdistysten ylläpitämiä luonto-, liikunta- yms. kohteita, jotka ovat vapaasti kyläläisten ja vierailijoiden käytettävissä. Tiedot (kohteen nimi, lyhyt kuvaus, osoite, yhdistys ja yhteystiedot) voi lähettää lomakkeella (linkki) tai sähköpostitse sihteeri[at]satakylat.fi. HUOM! Jos kohteella ei ole tarkkaa osoitetta (esim. lintutorni tai luontopolku), ilmoitathan silloin esimerkiksi parkkipaikan tai lähtöpisteen osoitteen.

Edelleen tietoja lisätään ja päivitetään myös kylätalorekisteriin, joten niitäkin voi lähettää lomakkeella (linkki) tai sähköpostitse sihteeri[at]satakylat.fi.

Avoimet Kylät -tiedote

07.06.2016

Ohessa on tiedote (linkki pdf-tiedostoon), joka on vapaasti kylien, median yms. käytettävissä. Päivään liittyvää materiaalia on kerätty myös tänne. Nähdään lauantaina kesäisillä kylillä!

 

Lumotulitapahtuma Säkylän Sydänmaalla – ilmoittaudu mukaan!

06.06.2016

Maaseutuverkostopalvelun rahoittama tapahtuma järjestetään Säkylän Sydänmaalla 1.−3. heinäkuuta 2016, ja se rakentuu paikallishistorian, luonnon ja luonnontuotteiden sekä yhteisö- ja ympäristötaiteen teemojen ympärille. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Perjantaina 1.7. klo 13.30−17 paneudutaan kansanperinteen ja paikallishistorian erityispiirteisiin ja niiden tuotteistamiseen. Lauantaina 2.7. klo 13.30−17 pohditaan kotimaisten luonnontuotteiden hyötykäytön mahdollisuuksia. Esillä on erityisesti savirakentaminen. Sunnuntai 3.7. klo 12 alkaen on pyhitetty taiteelle. Esillä ovat yhteisö- ja ympäristötaide, joihin tutustutaan aluksi luentojen ja esimerkkien avulla. Noin klo 15 siirrytään työpajatyöskentelyyn tervahaudalle. Päiväohjelmien tarkemmat esittelyt löytyvät osoitteista www.lumotuli.fi (digilehti) ja www.maaseutu.fi.

Ilmoittautumiset 22. kesäkuuta mennessä, p. 0400 619888 tai s-postilla terttu.pesonen[at]saila.org.

Samanaikaisesti järjestetään myös Sydänmaan perinteinen tervatapahtuma, jonka avajasjuhlaa vietetään keskiviikkona 29. kesäkuuta klo 20 Löytäneen lammen rannalla, os. Sydänmaantie 110, Säkylä.

Lämpimästi tervetuloa molempiin tapahtumiin!

Kuvaa klikkaamalla pääset Sydänmaan kyläyhdistyksen nettisivuille.

Kyläkirjoja kootaan saman katon alle

27.05.2016

Keski-Pohjanmaalle Eskolan kylään ollaan perustamassa kylätoiminnan opastuskeskusta ja kyläkirjakirjastoa, johon kootaan mahdollisimman laajasti Suomessa ilmestyneet kyläkirjat.

Aineiston aktiivista keruutyötä ei ole vielä aloitettu, mutta kyläkirjoja voi jo luovuttaa kirjaston kokoelmiin. Luovutetuista kirjoista tulee luettelo Eskolan kylän nettisivuille osoitteeseen www.eskolankyla.fi, mistä voi käydä tarkistamassa, onko kyseinen kirja jo kokoelmissa. Tarkemmat tiedot ja lähetysohjeet löydät tämän linkin kautta.

Kauklainen on Satakunnan maakuntakylä 2016

13.05.2016

Pieni raumalaiskylä valloitti tuomariston pitkällä, perinteikkäällä, runsaalla ja laadukkaalla kylätoiminnalla. Hakemuksesta ja kylän esittelystä käy ilmi, että kylän asukkaat ovat sitoutuneita toimintaan ja osallistuminen koetaan kunnia-asiaksi. ”Kauklainen on hyvä esimerkki kylästä, jossa väkiluku ei ole ratkaiseva vaan vahva yhteinen tahto toteuttaa isompaakin projektia”, toteaa kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Marika Seikkula.

Talkoita Kauklaisissa on tehty viime aikoina erityisen ahkerasti, sillä kylän yhteiseksi kokoontumispaikaksi on remontoitu lopetetun kyläkoulun vanha keittolarakennus. Kylätalossa on sekä kokous- ja juhlatilaa että saunatilat. Myös Mennavuoren pulkkamäki laavuineen on osoittautunut paikaksi, jossa viihdytään.

Noin 160 asukkaan kylän toiminnassa on huomioitu kaikenikäiset kyläläiset ja jokainen pääsee osallistumaan omien halujensa ja kykyjensä mukaan. Myös tiedottaminen, sekä kylän sisällä että kylästä ulospäin, on hoidettu mallikkaasti. Kylän esittelyvideo löytyy YouTubesta.

Valinta vuoden kyläksi on otettu Kauklaisissa ilolla vastaan. ”Tämä on hieno kiitos ja kunnianosoitus pitkäjänteisestä vapaaehtoistyöstä pienen vireän maalaiskylän hyväksi”, Marika Seikkula sanoo.

Kauklainen on Satakunnan 22. maakuntakylä. Maakuntakylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista asukastoimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös ollut kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuoden 2016 maakuntakyläkilpailussa oli mukana kuusi kylää: Kauklainen Raumalta, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Luvialta, Reposaari Porista, Riuttala-Mustajoki Porista sekä Söörmarkku Porista. Kilpailu oli avoin kaikille Satakunnan kylille. Maakunnallisen kilpailun voittaja on mukana myös Suomen kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämässä valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu huipentuu 6.8.2016 maakunnallisilla kyläpäivillä Siikaisten Sammissa, jonka pääjuhlassa uusi maakuntakylä perinteisesti palkitaan.

Satakunnan maakuntakylää valitsemassa oli Satakuntaliiton ja SataKylien sekä viime vuoden voittajakylän Siikaisten Sammin kylän edustajista koottu tuomaristo. Satakuntaliitto palkitsee vuoden maakuntakylän 3400 euron määrärahalla. Maakuntakyläkilpailun käytännön järjestelyistä vastasi SataKylät ry.

Kauklaisten vihtatalkoot. Kuva: Hanna Ruohola

Kutsu kyläilemään

03.05.2016

Avoimet Kylät -päivässä on tänä vuonna mukana 29 satakuntalaista kylää, joiden ohjelmatarjonta on julkaistu. Tutustu tapahtumiin etukäteen täällä (linkki), suunnittele omaan makuusi sopiva kyläkierros ja vietä 11. kesäkuuta unohtumaton päivä aidosta kylätunnelmasta nauttien! Olet lämpimästi tervetullut kyläilemään!

Pysy kartalla kylätaloista!

12.04.2016

Satakunnan alueen kylätalojen tietoja on koottu uuteen karttarekisteriin, johon pääset tutustumaan alla olevaa kuvaa klikkaamalla. Lisätietoa karttarekisteristä on täällä (linkki).

Uusi uutiskirje

11.04.2016

SataKylien uutiskirje on uudistunut! Jos et vielä ole postituslistallamme, voit liittyä mukaan tästä (linkki). Uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaisimmat kyläasiat kätevästi omaan sähköpostiisi toimitettuna. Tilaus on maksuton ja sen pystyy halutessaan myös perumaan milloin tahansa.

Meidän turvallinen kylä -koulutus järjestetään 16. huhtikuuta Ulvilassa

08.03.2016

Meidän turvallinen kylä -koulutus järjestetään 16. huhtikuuta Ulvilan Kaasmarkussa. Koulutus on maksuton ja siihen voi ilmoittautua 8. huhtikuuta asti. Lisää tietoa tapahtumasta löydät täältä (linkki). HUOMIO! TAPAHTUMA ON VALITETTAVASTI PERUTTU.

Avoimet Kylät -päivä lähestyy – ilmoita oma kyläsi mukaan!

02.03.2016

Alkukeväinen tervehdys SataKylien toimistolta! Kesähän on jo melkein nurkan takana – ja niin myös 11. kesäkuuta vietettävä Avoimet Kylät -päivä. Toivomme jälleen mukaan innokkaita tapahtumajärjestäjiä ympäri Satakuntaa, ja oikea aika ilmoittautua mukaan on NYT.

Päivän aikana voitte järjestää kylällänne sellaista toimintaa kuin itse haluatte. On siis aika päästää mielikuvitus ja talkoohenki valloilleen! Kylällä voidaan esimerkiksi pyörähdellä tanssien merkeissä, esitellä tonttitarjontaa, nauttia markkinahumusta tai herkutella kesäkahvilan antimilla. Tarkoitus on, että tilaisuus on kaikille avoin ja ohjelma houkuttelee vierailijoita tutustumaan kylän toimintaan ja käyntikohteisiin.

SataKylät ry hoitaa päivän yleismarkkinoinnin yhteistyössä Suomen Kylätoiminta ry:n kanssa. Teetämme ainakin edellisten vuosien kaltaisia karttaesitteitä ja mainostamme päivää lehti-ilmoituksin.

Oman kylän voi ilmoittaa mukaan Avoimet Kylät -päivään joko oheisella lomakkeella (linkki) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sihteeri[at]satakylat.fi. Toivomme, että kerrot ilmoittautumisen yhteydessä kylän ja kunnan nimet, lyhyen kuvauksen tapahtuman sisällöstä, tapahtumapaikan ja sen osoitteen, tapahtuman alkamis- ja päättymisajat, järjestävän tahon, yhteyshenkilön nimen ja yhteystiedot sekä kylän mahdollisen netti- tai Facebook-sivun osoitteen. Ilmoittautumisaikaa on maaliskuun loppuun asti.

Lisätietoja saat kyläasiamies Hanna Ruoholalta, p. 044 357 6181 tai toimistotyöntekijä Emma Suomiselta, p. 044 257 6181.

Etsimme työntekijää

21.01.2016

Etsimme toimistotyöntekijää!

Toimistotyöntekijän tehtävänä on yhdistyksen päivittäisten toimintojen hoitaminen yhdessä kyläasiamiehen kanssa. Pääpaino on tiedottamisessa, jäsenrekisterin ylläpidossa ja jäsenten kontaktoinnissa sekä tapahtumien järjestämisissä.  Lisäksi sopimuksen mukaan työntekijä voi auttaa hankkeen juoksevien asioiden hoidossa.

Toivomme työntekijältä
*yhdistystoiminnan ymmärrystä
*sujuvaa tietotekniikan hallintaa
*sujuvaa kirjallista ja suullista ulosantia
*joustavuutta ja omatoimisuutta
*kiinnostusta maaseudun ja kylien toimintaan

Hakemukset palkkatoiveineen 5.2. mennessä kyläasiamiehelle. Haastattelemme hakijoita 15.2. klo 13 alkaen.

Lisätiedot kylaasiamies Hanna Ruohola, 044-357 6181, hanna.ruohola@satakylat.fi

Vuoden kylä 2016 -kilpailu

29.12.2015

Vuoden 2016 satakuntalaisen kylän titteli on jälleen jaossa!

Vuoden maakuntakylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta sekä saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta.

Kilpailuun voi osallistua lähettämällä liitteenä olevan lomakkeen täytettynä helmikuun loppuun mennessä. Hakijan tulee olla jokin kylän yhdistys. Kylillä on mahdollisuus liittää hakemukseen vapaamuotoinen selvitys, jossa esitellään tarkemmin kylää.

Hakea voi myös jo palkitut kylät, jos edellisestä valinnasta on vähintään 10 vuotta. Aiemmin palkittujen kylien tulee hakemuksessaan selkeästi osoittaa, että esitellyt toimenpiteet ovat tapahtuneet edellisen valinnan jälkeen.

Kilpailun käytännön organisoinnista vastaa SataKylät ry. Hakemukset Satakunnan Vuoden Kylä 2016–hakuun on jätettävä 29.2.2016 mennessä.

Tuomaristoon kuuluu yksi edustaja edellisen vuoden voittajakylästä ja kaksi edustajaa sekä Satakuntaliitosta että SataKylät ry:stä. Tuomaristo voi halutessaan suorittaa esikarsintaa kirjallisten hakemukset perusteella. Lisäksi tuomaristo tekee kierroksen valitsemissaan kylissä kevään 2016 aikana.

Maakunnallisen kisan voittaja julkistetaan maakuntavaltuuston kokouksessa keväällä ja palkitaan maakunnallisilla kyläpäivillä vuoden 2015 maakuntakylässä Siikaisten Sammissa.  Satakunnan maakuntakyläkilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämään valtakunnalliseen vuoden kylä -kilpailuun alkukesästä 2016.

Sama hakemus on voimassa kaksi vuotta, ellei hakija toisin ilmoita. Hakemusta voi tarvittaessa täydentää.

Hakumenettelystä saa lisätietoa kyläasiamies Hanna Ruoholalta puh. 044-357 6181 tai hanna.ruohola@satakylat.fi.

Hyvää Joulua!

22.12.2015

SataKylät ry toivottaa jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen oikein rauhallista joulua ja tarmokasta uutta vuotta 2016!

Vuoden kylätoimija on Åke Vastavirta

16.12.2015

Vuoden kylätoimija 2015 on raumalainen Åke Vastavirta

Joka toinen vuosi SataKylät ry palkitsee henkilön, joka on aktiivisuudellaan, innovatiivisuudellaan tai pitkäjänteisyydellään vaikuttanut kylänsä/kyläläistensä hyvinvointiin. Kylätoimijan taustayhteisö palkitaan 200 euron summalla.

Tänä vuonna ehdotuksia vuoden satakuntalaiseksi kylätoimijaksi tuli yhteensä yhdeksän kappaletta ja valinnan suoritti SataKylät ry:n hallitus. Hakemuksista kävi hyvin ilmi, että kylätoiminta Satakunnassa on edelleen vireää ja kylätoiminnan vuoksi uhrataan paljon aikaa ja vaivaa.

Hakemuksista yksi nousi ylitse muiden ja vuoden kylätoimijaksi valittiin Åke Vastavirta Sorkan kyläyhdistyksestä. Ehdotuksessa kerrotaan, että Sorkan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Åke Vastavirta on toiminut kylänsä hyväksi jo 80-luvulta lähtien ja hänellä näyttää edelleen olevan kylän kehittämisideoita loputtomiin. Sorkassa onkin tehty merkittävää työtä mm. infran parissa: kylän vesi- ja viemäröintiasiat ovat kunnossa ja viemärilinjan kaivantoon yhdistettiin sekä valokuitu että sähköt. Urakan pääasiallisena ideoijana ja organisoijana toimi Vastavirta.

Oman kylän asioiden lisäksi Vastavirta on ajanut myös muiden Rauman kylien asioita. Hän on kaupunginvaltuuston ja –hallituksen jäsenenä pystynyt puolustamaan pieniä kyliä esimerkiksi kyläkoulujen säilyttämisen, rakennuslupien, kylien kehittämisen ja joukkoliikenteen suhteen. Tällä hetkellä Vastavirta toimii myös Rauman kylien neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Kylätalokysely

01.12.2015

Monia vanhoja kouluja ja muita rakennuksia on vuosien varrella päätynyt kylien yhdistysten omistukseen ja hoidettavaksi, kylätaloiksi. Kylistä saattaa löytyä myös uusia yhdistysten rakentamia kylätaloja ja niihin rinnastettavia rakennuksia, jotka toimittavat kylätalon virkaa.
Kylätalot ja muut vastaavat tilat ovat oleellinen osa kylien toimintaa, niin tapahtumapaikkana kuin kyläläisten yhteisenä olohuoneena ja kohtaamispaikkana.

SataKylät ry:n (Omalta Kylältä -hankkeen) toteuttaman kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa kylien yhdistysten omistuksessa olevista tiloista ja niiden käytöstä sekä luoda kylätalorekisteri Satakuntaan. Tarkkaa tietoa ei tällä hetkellä ole olemassa.
Kylätalorekisterille on kuitenkin selkeä tarve ja sitä usein myös tiedustellaan meiltä. Rekisteristä on hyötyä moneen suuntaan ja se auttaa tuomaan näkyväksi kylien yhdistystoiminnan saavutuksia.

Kysely on nopea täyttää ja sisältää ainoastaan 9 kohtaa. Kysely on avoinna 15.12.2015 saakka. Kattavan rekisterin aikaansaamiseksi toivoisimme kaikkien vastaavan tähän kyselyyn, myös niiden, joilla ei omaa tilaa ole.

Lisätietoja antaa SataKylien kyläasiamies Hanna Ruohola (044-357 6181).
 

Linkki kyselyyn:
https://docs.google.com/forms/d/1HCd8uzyVocfq5JV1u4nGGZGfLGrAz2iIV6uQa6X3ffc/viewform?usp=send_form

Syyyskokous Haunia-Kallialan kylätalolla 23.11.

10.11.2015

Tervetuloa SataKylien sääntömääräiseen syyskokoukseen maanantaina 23.11.2015 klo 18 alkaen Haunia-Kallialan kylätalolle, osoite kylätalolle on Noormarkuntie 734 (Kalliala, Lavia, Pori). Kahvitarjoilu!

Esityslista kokoukselle:

 1. kokouksen avaus
 2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet,
 4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
 5. vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsen- ja kannatusjäsenmaksun suuruus
 6. päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden suuruus
 7. vahvistetaan hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle toimikaudelle, valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet
 8. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa
 9. käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat
 10. kokouksen päättäminen

Tervetuloa kokoukseen vaikuttamaan! Jokaisella henkilöjäsenellä ja yhdistysjäsenellä on kokouksessa yksi ääni (yhdistyksen edustajalla tulee olla valtakirja). Jos olette epävarmoja käytännöstä, olkaa yhteydessä Hannaan.

Vuoden kylätoimija 2015 etsinnässä!

04.09.2015

SataKylät ry hakee jälleen henkilöä joka on aktiivisuudellaan, innovatiivisuudellaan tai pitkäjänteisyydellään vaikuttanut kylänsä/kyläläistensä hyvinvointiin.

Kylätoimijaa voi ehdottaa kuka tahansa. Maksimissaan yhden sivun perustellusta ehdotuksesta tulee käydä ilmi kylätoimijan

 • nimi
 • taustayhteisö
 • ehdottajan yhteystiedot

SataKylien hallitus valitsee vuoden kylätoimijan ehdotusten perusteella ja kylätoimijan taustayhteisö palkitaan SataKylien syyskokouksessa 200 euron palkinnolla!

Ehdotukset pyydetään toimittamaan viim. 30.9.2015

Lisätiedot ja ehdotukset perusteluineen joko postitse tai sähköpostitse:
SataKylät ry
kyläasiamies Hanna Ruohola
Itsenäisyydenkatu 35 A 13
28130 Pori.
p. 044-357 6181
hanna.ruohola@satakylat.fi

Kyläpäivän tunnelmia

04.09.2015

Ihanaa kesäistä lauantaita vietettiin maakunnallisen kyläpäivän merkeissä viime vuoden kylässä, Rauman Sorkassa. Ohjelmassa oli kylän näköistä rentoa yhdessäoloa sekä hyvää ruokaa. Muutama lyhyt puhe ja seremonia kuuluivat toki asiaan, mutta pääpaino oli yhdessä olemisessa. Kiitos Sorkan kyläläisille kivasta kyläpäivästä!

Ruokana kyläpäivässä oi kokonaisena palvattua possua. Maistui hyvälle!

Rauman kaupunki lahjoitti Sorkan kylätalolle Rauman vaakunan. Vaakunaa vastaanotti kyläpäällikkö Åke Vastavirta ja ojentamassa olivat suunnittelujohtaja Asko Aro-Heinilä sekä kunnanhallituksen jäsen Erja Starck.

SataKylät muisti Sorkan kyläyhdistystä standaarilla. Ojentamassa puheenjohtaja Paavo Törmälä ja Åkea halaamassa kyläasiamies Hanna Ruohola.

Päivän aikana esiintyi myös paikallinen taikuri Lauri Nordberg. Eturivissä oli monta innokasta avustajaehdokasta.

Kuvat: Marjut Haapanen

Hankeneuvos – helpotusta hankkeen hallintaan

19.08.2015

                                                                          (Yhteistyökumppanimme mainos)

Hankkeen hallinnan avuksi on kehitetty netissä toimiva Hankeneuvos -  työkalu.

Se helpottaa hankkeen taloudenhallintaa, yhteydenpitoa ja tiedottamista.

Hankeneuvos

 • ohjaa hankkeen toimintaa koko hankkeen elinkaaren ajan
 • nopeuttaa paperitöiden hoitamista
 • tuottaa tallennetuista tiedoista monipuolisia raportteja
 • pitää hankkeen toimija ajan tasalla ja tiedot ovat helposti saatavilla netissä  (tiedot eivät ole kenenkään omalla koneella)
 • helpottaa myös hankkeen hallintaan liittyvää stressiä
 • maksuhakemukseenkin saa tiedot nappia painamalla

 

Tilaa ilmainen hankelaskuri, jolla voit suunnitella hankkeen budjettia:

www.hankeneuvos.fi

               

Maakunnallinen kyläpäivä 15.8. Rauman Sorkassa

12.08.2015

Maakunnallista kyläpäivää vietetään jälleen perinteisesti viime vuoden kylässä, Rauman Sorkassa, Sorkan kylätalolla (os. Sorkan maantie 398, Kaaro).

Ohjelma alkaa klo 13.00 nautittavalla possuaterialla (10€/hlö, maksun voi suorittaa paikanpäällä) josta jatketaan kevyen ohjelman, tervehdysten ja Vuoden 2015 kylän palkitsemisen merkeissä. Lopuksi juodaan vielä juhlakahvit.

Tervetuloa nauttimaan aktiivisen ja kauniin kylän tunnelmasta sekä tietenkin hyvästä ruuasta ja seurasta!

Päivän järjestävät Sorkan kyläyhdistys ry sekä SataKylät ry

Avoimet Kylät -päivän tunnelmia

22.06.2015

Kyläasiamies kierteli kylillä sen minkä kerkesi, tunnelmia voi katsoa täältä http://www.satakylat.fi/d/node/191 sekä Instagramista hakusanalla #avoimetkylät2015

Kiitos kaikille kylille mukana olosta! Vuonna 2016 Avoimet Kylät -päivä järjestetään uudelleen valtakunnallisena lauantaina 11.6. Tervetuloa siis kylään taas ensi vuonna!

Vuoden kylämyönteisintä kuntaa haetaan!

07.05.2015

VUODEN KYLÄMYÖNTEISIN KUNTA 2015

– kilpailun valintamenettely ja aikataulu

 

Suomen Kuntaliitto sekä Suomen Kylätoiminta ry hakevat Vuoden kylämyönteisintä kuntaa 2015. Vuoden kylämyönteisin kunta -valinnalla halutaan nostaa kuntien ja kylien välisen yhteistyön arvostusta, antaa sille tunnustusta ja tuoda esiin toimivia esimerkkejä yhteistyöstä.

Vuoden kylämyönteisin kunta -kilpailun valintakriteerejä ovat:

- hyväksi koettu yhteistyö kyläyhdistysten/muiden paikallisyhdistysten ja kunnan välillä
- kuntalaisten kuuleminen ja osallistaminen
- toimintaresurssit paikallisille kehittäjille
- mallikkaasti järjestetyt lähipalvelut
- uudentyyppiset ratkaisut lähipalveluiden tuotannossa paikallisyhdistysten kanssa
- lisäkriteeri: kylien kannalta hyvin toteutettu kuntaliitos.

 

Vuoden kylämyönteisin kunta 2015 -valintamenettely on seuraava:

 1. Ehdotukset Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi toimitetaan 31.5.2015 mennessä maakunnalliselle kyläyhdistykselle. Ehdottajana voi toimia maakunnallinen kyläyhdistys, yksittäinen kylä, Leader-ryhmä tai kunta, mieluiten yhdessä toimien. Esitykset tehdään vapaamuotoisella hakemuksella (enintään 2 sivua, ei liitteitä) sähköisesti. Hakemuksessa perustellaan, miksi kyseinen kunta pitäisi valita Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi.
 2. Maakunnalliset kyläyhdistykset valitsevat omasta maakunnastaan ehdokkaan Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi ja toimittavat ehdotuksensa (vain yksi ehdotus / maakunta) perusteluineen 26.6.2015 mennessä Suomen Kylätoiminta ry:lle
 3. Vuoden kylämyönteisin kunta 2015 valitaan maakuntien ehdotuksista. Eri toimijatahoja edustava valtakunnallinen valintaraati valitsee Vuoden kylämyönteisimmän kunnan elokuussa 2015.
 4. Tunnustuksen saava kunta julkistetaan Kuntamarkkinoiden yhteydessä Kuntatalolla Helsingissä 9. - 10.9.2015.

 

Lisätietoja antavat Suomen Kylätoiminta ry:stä kehittämisjohtaja Tuomas Perheentupa, 050 592 2726 sekä Suomen Kuntaliitosta erityisasiantuntija Taina Väre, 050 462 7279.

Satakunnassa hakemukset SataKylille perusteluineen joko postitse (Itsenäisyydenkatu 35 A 13, 28130 Pori) tai sähköpostitse (hanna.ruohola@satakylat.fi) viimeistään 31.5.2015
Lisätietoja Hannalta puh. 044-357 6181

Avoimet Kylät -päivän ohjelmat Satakunnassa

04.05.2015

Valtakunnalliseksi päiväksi levinnyt Avoimet Kylät avaa jälleen kylien ovet lauantaina 6.6. Satakuntalaisten kylien ohjelmiin pääset tutustumaan TÄSTÄ (huom! iso tiedosto) ja TÄSTÄ.

Lisätietoja koko Suomen tarjonnasta löytyy sivuilta www.avoimetkylat.fi

Satakunnan Vuoden Kylä 2015 julkistetaan 13.7.

04.05.2015

Tämän vuoden kyläkilpailuun osallistui 4 erittäin hienoa kylää. Tuomaristo on kiertänyt kaikki ehdokaskylät ja tehnyt valintansa.

Vuoden 2015 satakuntalainen kylä julkistetaan Satakuntapäivässä We <3 Satakunta –tilaisuudessa SuomiAreenan yhteydessä 13.7. klo 14.00 Porin Puuvillan puistossa ja palkitaan maakunnallisilla kyläpäivillä Rauman Sorkassa 15.8.

Tervetuloa kaikki paikalle sekä Puuvillan puistoon että Sorkkaan (tarkempi kutsu myöhemmin)

Avoimet Kylät -päivä valtakunnallisena 6.6.! Tulkaa mukaan!

30.01.2015

Satakunnassa innovoitu Avoimet Kylät -päivä järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa ja ensimmäistä kertaa valtakunnallisena. Mukana yleisjärjestelyissä on Suomen Kylätoiminta ry sekä maakunnalliset kyläyhdistykset, Satakunnassa SataKylät ry.

Päivämäärä tälle on lauantai 6.6.2015 ja kutsumme mukaan kaikkia kyliä. Tehdään päivästä niin suuri, että koko Suomen kansa tietää miten hienoa toimintaa kylillä on!

Listätiedot  TÄSTÄ

Mm. tällaista voi Avoimet Kylät -päivänä päästä kokemaan! Kuva Riuttala -Mustajoen laavulta viime kevään Avoimet Kylät -päivästä. (Kuva Sanna Paala)

Vuoden Kylä -haku on auki!

13.01.2015

Onko Teidän kylänne paras?

Haemme jälleen satakuntalaista vuoden kylää.  Vuoden maakuntakylää voi ehdottaa mikä tahansa kylän yhdistys. Osallistua voi 28.2.2015 mennessä. Voittajakylä palkitaan 3400 euron palkintosummalla ja huomioidaan maakunnallisilla kyläpäivillä Rauman Sorkassa.

Osallistua voi täyttämällä KYSELYLOMAKKEEN ja palauttamalla sen joko sähköpostitse hanna.ruohola@satakylat.fi tai postitse SataKylät ry, Itsenäisyydenkatu 35 A 13, 28130 Pori.

Lisätietoja saat kysymällä kyläasiamieheltä:
Hanna Ruohola, p. 044-357 6181, hanna.ruohola@satakylat.fi, www.satakylat.fi

 

Satakunnassa on valittu vuoden kylä 20 kertaa. Maakuntakylän valinta on lisännyt yleistä tietoutta kylätoiminnasta, kannustanut kyliä jatkamaan omaehtoista kehittämistyötä sekä nostanut kylän yhteishenkeä.

Kilpailun järjestävät
Satakuntaliitto ja SataKylät ry

Hyvää Joulua!

17.12.2014

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille!

KORTTI

Syyskokouksen antia

31.10.2014

SataKylät ry:n syyskokous pidettiin mukavissa tunnelmissa Kauvatsalla, Kokemäellä 21.10.2014.

Kokouksen aluksi muistettiin vielä Kauvatsalle kyläkaupan ja asiamiespostin avannutta Heli Eskolaa. Kyläkaupan avaaminen valittiin myös Vuoden Kyläteoksi 2014. Kiitos Heliä ehdottaneille Kauvatsan kotiseutuyhdistykselle sekä Kauvatsan maatalousnaisille.

Syyskokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja budjetti sekä valittiin vuodelle 2015 hallitus.

Hallituksen kokoonpano vuodelle 2015 (tässä kokouksessa valitut *):

Puheenjohtaja
Paavo Törmälä, Huittinen

Varsinainen jäsen                             Varajäsen
Kylät        
Soile Ala-Kantti, Karvia                      Kaarina Talola, Lavia
Terttu Pesonen-Säilä, Säkylä            Kirsti Mäkitalo, Eura
Riitta Tuomela, Pori *                        Pirjo Kotiranta, Köyliö *    
Päivi Metsätähti, Rauma *                Heikki Nikula, Eurajoki *

Toimintaryhmät ja muut organisaatiot
Marjut Haapanen, Ulvila                   Tuuli Jansson, Vehmaa *
Päivi Hietapakka, Jämijärvi *            Kai Huovinen, Huittinen *
    
Kunnat
Maria Kankaanranta, Huittinen *     Regina Wittsberg, Pori    
Reijo Siltala, Kokemäki *                  Maija Pietilä, Nakkila *
 

Vuoden kyläteko löytyi Kauvatsalta!

09.10.2014

Kauvatsan kyläkauppa Vuoden Kyläteko

Satakuntalaisilla kylillä tehdään vuosittain valtavasti hienoja asioita. Asia konkretisoitui jälleen, kun SataKylät ry etsi Vuoden Kylätekoa – tekoa, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Ehdotuksia joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun tuli mahtavat 15 kappaletta.

Tänä vuonna yksi teema ylsi selkeästi yli muiden: kylien kaupalliset palvelut. Ehdotuksista peräti viisi oli kylillä sijaitsevia tai sinne perustettuja kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ja toreja. Vaikka maaseudun autioitumisesta ja palveluiden kaikkoamisesta puhutaan yleisesti, on Satakunnassa selvästi vielä uskoa kylillä yrittämiseen ja toimimiseen. Kylille perustettuja kaupallisia palveluita myös arvostetaan ja käytetään.

Vuoden 2014 Kyläteoksi valittiin yksimielisesti Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Kyseistä tekoa ehdotettiin Vuoden Kyläteoksi peräti kolmella eri hakemuksella. Kauppa ja asiamiesposti avattiin heinäkuun alussa 2014, ja kyläläiset ovat jo nyt ottaneet kaupan omakseen. Tarmo-kauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola.

Erityisen tästä teosta tekee kylän kaukainen sijainti lähimpiin kauppakeskuksiin Kokemäelle ja Huittisiin. Matkaa kumpaankin kertyy n. 20 kilometriä. Hakemuksessa on korostettu kaupan merkitystä mm. kylän vanhemmalle väestölle, joka on useimmiten ollut kauppa-asioinnissa naapureiden ja läheisten kyytiavun varassa. Erityisen teosta tekee myös kauppiaaksi ryhtyneen Helin rohkeus ja usko unelmaansa sekä kyläläisten ostohalukkuuteen. Unelman tavoitteluun liittyy myös vakituisen työpaikan jättäminen ja koko nelihenkisen perheen muuttaminen kylälle.

Kaupan avaaminen on hakemusten mukaan lisännyt kyläläisten uskoa tulevaisuuteen. Kauppa on toki tärkeä kyläläisille, mutta myös kylän vapaa-ajanasukkaille. Kaupassa toimiva kahvilapiste on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä. Kauvatsalaiset kokevat, että kylän imago vahvistuu, kun kylässä on vireä kyläkauppa.

 

Satakunnan kylätoiminta on elinvoimaista ja monipuolista

16.09.2014

Pohjanmaalta, Satakunnasta ja Kainuusta löytyvät aktiivisimmat ja toiminnaltaan monipuolisimmat kylätoimintaa harjoittavat yhteisöt. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin kylätoiminnan alueellisia eroja Suomessa.

Tutkimuksen mukaan Satakunta erottuu aktiivisuudellaan mm. tiedotustoiminnassa, keskustelutilaisuuksien järjestämisessä sekä tilojen ja tavaroiden vuokraustoiminnassa, jotka ovat selvästi yli maan keskiarvojen. Satakunnassa tehdään paljon yhteistyötä kunnan kanssa, erityisesti harrastustila-asioissa.

Kylätoiminnan tulevaisuus Satakunnassa näyttää verrattain valoisalta, sillä nuorimmat toimijat ovat Pohjanmaan ja Satakunnan kylätoiminnassa, mutta sielläkin yli 50-vuotiaiden osuus on yli puolet. Kyläyhteisöjen kokoontumisista 48 % tapahtui yli 10 henkilön voimin.  Suurempi luku on vain Uudellamaalla (58 % kyläyhteisöistä).

Yhdessäolo ja kyläjuhlat, asuinympäristöstä huolehtiminen, keskustelutilaisuudet sekä varainhankinta ovat edelleen yleisimpiä kylätoiminnan toimintamuotoja. Vaikka palvelujen omaehtoinen järjestäminen kylillä olikin melko vähäistä, oli luku Satakunnassa kuitenkin verrattain suuri: noin joka viides kyläyhteisö järjesti joitain palveluja. Yleisimpiä kylätoiminnan järjestämiä lähipalveluja ovat kyläavustajat, kioskit sekä kylätalojen ja urheilupaikkojen ylläpitäminen.

Leader-ryhmien tunnettuus oli niin ikään parasta Satakunnassa. Peräti 68 % vastaajista ilmoittaa tuntevansa Leader-ryhmän melko tai erittäin hyvin. 76 % kyläyhteisöistä ilmoittaa tekevänsä paljon tai jonkin verran yhteistyötä Leader-ryhmien kanssa. Yhteistyön aktiivisuus oli valtakunnallisesti tarkasteltuna toiseksi suurinta.

Tutkimuksessa aineistona toimi postikysely, joka lähetettiin kaikille Suomessa kylätoimintaa harjoittaville yhteisöille Kylätoiminnan tila 2010 -tutkimuksen yhteydessä. Tutkimusryhmässä nousi tuolloin esille kysymys kylätoiminnan alueellisten erojen analysoimisesta, mihin saatiinkin Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmältä erillinen rahoitus. Raportti on näin muodostuneen jatkohankkeen tulos.

Vesa Rouhiainen: Kylätoiminnan tila maaseututyypeittäin ja maakunnittain Raportteja 122. 51 s. 2014.

http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja122.pdf


 

Spurtti-opintomatka lähiruuasta, -energiasta ja liiketoiminnasta

10.09.2014

Lähde mukaan Spurtti-hankkeen opintomatkalle Etelä-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle 25.–27.9.2014!

 

Miten lähialueen tuotteita saadaan reilusti kuluttajien pöytiin? Millainen tarina on Suomen suurimman kyläkaupan menestyksen takana? Millaisia energiantuotantomahdollisuuksia kylillä on? Mikä on Jalasjärven kylien liiketoiminnan salaisuus? Miten perinteistä ja uusista ideoista luodaan kylille vetovoimatekijöitä?

 

SataKylät ry:n Osallistava paikalliskehittäjäkoulutus Spurtti –hanke järjestää kolmipäiväisen opintomatkan Etelä-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle. Matkan ajankohta on 25.–27.9. Opintomatkan teemana ovat lähiruoka ja –energia sekä kylien liiketoimintamallit.

Opintomatka on suunnattu kylä- ja paikallistoimijoille, paikalliskehittäjille, kuntien viranhaltijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Ryhmän enimmäiskoko on 22 henkeä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opintomatkan hinta on noin 135€ (sisältää bussikuljetuksen ja majoitukset). Spurtti –hankkeen kurssilaisille matkan omavastuuosuus on 25 %, eli noin 35€.
Lisäksi kolmen päivän matkan ruokakulut ovat noin 70 euroa. Lounaat ovat omakustanteisia, päivälliset laskutetaan osallistujilta jälkikäteen.

Katso tarkempi matkaohjelma! Ilmoittautumiset matkalle viimeistään maanantaina 15.9. mennessä! Muistathan mainita erityisruokavaliosta ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:

Hankevastaava Sanna Paala
sanna.paala(a)satakylat.fi
p. 044 257 6181

Koulutusta paikallistoiminnasta 23.8. Paneliassa

07.08.2014

Osallistava paikalliskehittäjäkoulutus Spurtissa järjestetään kaikille avoin koulutus paikallistoiminnan tulevaisuudennäkymistä sekä sopimuksellisuudesta Paneliassa 23.8.

Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki kiinnostunee, koulutus on täysin ilmainen. Lounas omakustanteinen. Päivän OHJELMA TÄSSÄ.

Ilmoittauduttehan Sannalle sanna.paala@satakylat.fi tai 044-257 6181 viimeistään 18.8.

Nähdään Paneliassa!

Näkymä Panelian rivimyllyltä kirkolle. Kuva: Tomi Hakala

Vuoden Kylä 2014 on Sorkka Raumalta

17.07.2014

Satakunnan 20. maakuntakylässä katsotaan tulevaisuuteen

Satakuntaliiton ja SataKylien sekä viime vuoden voittajakylän edustajista koottu tuomaristo löysi etsimänsä: tulevaisuutensa eteen pitkäjänteisesti ja tuloksekkaasti toimineen aktiivisen kylän. Vuoden maakuntakylää etsittiin tänä vuonna teemalla ”Tulevaisuuden kylä”. Kyliä pyydettiin hakemuksissaan kertomaan, miten kylä ja kyläläiset ovat varautuneet tulevaan. Kirjallisen hakemuksen sekä kylän esittelyn pohjalta tuomaristo valitsi Satakunnan vuoden 2014 kyläksi Sorkan Raumalta.

Voittaja julkaistaan Satakunta –päivänä Luvian Laitakarissa 4.7.2014 ja palkitseminen tapahtui maakunnallisilla kyläpäivillä Huittisten Kukonharjassa 12.7.2014.

Sorkan valintaperusteet:

 • vetovoimainen kyläalue kaupungin kupeessa, meren läheisyys
 • kylä on edelläkävijä monessa suhteessa (jätevesi-valokuitu-keskijänniteverkko, kylätalon varustelu poikkeustilanteiden varalta, aurinkopaneelit suunnitteilla, kylän turvallisuusasiat) -> kaikki tämä on juuri sitä teeman mukaista tulevaisuuteen varautumista!
 • kylän kotisivut ovat hyvät, myös Facebookia osataan hyödyntää tiedottamisessa
 • kyläsuunnitelman ja kylän turvallisuussuunnitelman teot käynnissä
 • kylässä on tehty paljon itse, vastoinkäymisistä huolimatta
 • nuorten työllistäminen on hieno asia
 • myös nuorta väkeä on saatu mukaan toimintaan
 • yhteistyö mm. Lukon kanssa
 • esittely suoritettiin hienosti

Satakuntaliitto palkitsee vuoden maakuntakylän 3.400 euron määrärahalla. Kilpailu on avoin kaikille Satakunnan kylille.

Vuoden maakuntakylä – kilpailu huipentui maakunnallisilla kyläpäivillä Huittisten Kukonharjassa, jonka pääjuhlassa Sorkka juhlallisesti palkittiin.

Satakunnassa on valittu maakunnallinen vuoden kylä ensimmäisen kerran vuonna 1994. Sorkka on järjestyksessä jo 20. palkittu kylä. Vuoden kylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuonna 2014 vuoden maakuntakylätittelistä kilpaili 4 hyvin erilaista, aktiivista kylää: Kuurnamäki Eurasta, Luodonkylä Luvialta, Sorkka Raumalta sekä Tuiskula Köyliöstä.

Onnittelut vielä kerran Sorkan kylälle ja aktiivisille kyläläisille!

Maakunnallinen kyläpäivä Huittisten Kukonharjassa 12.7.

10.06.2014

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA VIIHTYMÄÄN KUKONHARJAAN!

Vuoden kylätekoa etsitään jälleen!

10.06.2014

VUODEN KYLÄTEKO

Nuorten kerhon perustaminen, kylätalon huussin kunnostus, yrittäjän tarjoama uusi palvelu, talkoiden teon ennätys, kylänraitin raivaus, retkeilyreitin suunnittelu ja toteutus, kylän markkinointikampanja, yhteinen jalkapallovuoro… Satakunnan kylillä tehdään roppakaupalla hienoja tekoja, joka päivä!

Jos kylässänne on tapahtunut jotain palkitsemisen arvoista, nyt on aika tuoda se ilmi. SataKylät ry julistaa Vuoden Kyläteko – kisan avatuksi! Vuoden kyläteoksi valitaan teko, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Tekijällä/tekijöillä ei ole väliä, mutta ilmiantajan tulee olla kylällä toimiva yhdistys. Voittajalle on luvassa 500 euron rahapalkinto. Voittaja julkaistaan Satakunnan maaseutugaalassa 19.9.2014.

Vastaa tämän lomakkeen kysymyksiin ja palauta se 15.8.2014 mennessä joko sähköpostitse hanna.ruohola@satakylat.fi tai postitse osoitteella:

SataKylät ry
Hanna Ruohola
Itsenäisyydekatu 35 A 13
28130 Pori

Hakemukseen voi myös liittää vapaamuotoisen selvityksen kyläteosta. Lisätietoja voi kysellä kyläasiamieheltä hanna.ruohola@satakylat.fi tai 044-357 6181.

Satakunnan kylämyönteisin kunta on tänä vuonna Rauma

10.06.2014

SataKylät esittää Raumaa valtakunnalliseen Vuoden kylämyönteisin kunta - kilpailuun. Tänä vuonna vastaanotimme kaksi hakemusta, joista Rauma valikoitui tämän vuoden voittajaksi.

Raumalla on lähivuosina tehty paljon kylien eteen ja paljon toimia on myös suunnitteilla. Rauma toimii hyvänä esimerkkinä muille isommille kunnille sekä Satakunnassa että valtakunnallisesti. Merkittävät avustukset kylille (myös valokuidun tukeminen), kyliä koskeva toimenpideohjelma, kylien neuvottelukunta, kylien turvallisuusasiat, laadinnassa olevat maisema- ja kyläosayleiskaavat sekä tietenkin kaupungin oma kylien kehittämishanke ovat konkreettisia esimerkkejä Rauman kylämyönteisyydestä.

Vuoden kylämyönteisimmän kunnan valitsevat Suomen Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry. Voittaja julkistetaan Kuntamarkkinoiden yhteydessä Kuntatalolla Hensingissä 10. - 11. 9.2014.

Vuoden kylämyönteisin kunta -valinnalla halutaan nostaa kuntien ja kylien välisen yhteistyön arvostusta, antaa sille tunnustusta ja tuoda esiin toimivia esimerkkejä yhteistyöstä.

LUPA VAIKUTTAA -yleisötilaisuus Noormarkussa 2.6.

21.05.2014

LUPA VAIKUTTAA!

Yleisötilaisuus kansalaisvaikuttamisesta Noormarkun Klubilla maanantaina 2.6. klo 12 alkaen.

Saatekirje
Tilaisuuden ohjelma

Ilmoittautumiset ti 27.5. mennessä
sanna.paala(a)satakylat.fi tai kati.saarni(a)karhuseutu.fi

Kaikkien kunta -tilaisuus keskiviikkona 21.5. Kankaanpäässä

12.05.2014

SataKylien Spurtti- hanke ja Leader Aktiivinen Pohjois-Satakunta järjestävät tilaisuuden kansalaisvaikuttamisesta. Tule keskustelemaan kuntien, kylien, yrittäjien ja yhdistysten välisestä yhteistyöstä.

KAIKKIEN KUNTA - tilaisuus

Kankaanpään Kuntoutuskeskus os. Kelankaari 4
keskiviikkona 21.5. klo 12.30–16.00

OHJELMA
12:30     Tilaisuuden avaus
              SataKylien Spurtti –hanke ja Leader Aktiivinen Pohjois-Satakunta

12:35    Pohjois-Satakunnan kuntaliitosselvitysten tilanne
              Kunnanjohtaja Paavo Karttunen, Kankaanpää

13:00    Kunta ja yhdistykset yhteistyössä - Case Pesämäki
              Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila, Kankaanpää

13:30    Kunta ja yhdistykset yhteistyössä - Case Karvia
              Rehtori Marjo Yliluoma, Karvian Kantin koulu
    
14:00    Kahvit ja jaloittelutauko
    
14:30    Kuntien ja 3. sektorin yhteistyö – kuntien vastausten esittely
             3. sektorin edustajien kommenttipuheenvuorot

15:15    Pohjois-Satakunnan Palvelupirssi - hanke
             Projektipäällikkö Kaija Joensuu / Auton kuljettaja Jari Huvitus

15:45    Tilaisuuden päättäminen

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Kahvitarjoilu.
Tervetuloa keskustelemaan kanssamme!

Ehdota Vuoden kylämyönteisintä kuntaa 2014

24.04.2014

Vuoden kylämyönteisin kunta 2014

Suomen Kuntaliitto sekä Suomen Kylätoiminta ry hakevat Vuoden kylämyönteisintä kuntaa 2014. Vuoden kylämyönteisin kunta –valinnalla halutaan nostaa kuntien ja kylien välisen yhteistyön arvostusta, antaa sille tunnustusta ja tuoda esiin toimivia esimerkkejä yhteistyöstä.

Vuoden kylämyönteisin kunta -kilpailun valintakriteerejä ovat:
- hyväksi koettu yhteistyö kyläyhdistysten/muiden paikallisyhdistysten ja kunnan välillä
- kuntalaisten kuuleminen ja osallistaminen
- toimintaresurssit paikallisille kehittäjille
- mallikkaasti järjestetyt lähipalvelut
- uudentyyppiset ratkaisut lähipalveluiden tuotannossa paikallisyhdistysten kanssa
- lisäkriteeri: kylien kannalta hyvin toteutettu kuntaliitos

 

Ehdotukset Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi toimitetaan 31.5.2014 mennessä kyläasiamies Hanna Ruoholalle (hanna.ruohola@satakylat.fi). Ehdottajana voi toimia yksittäinen kylä, Leader-ryhmä tai kunta, mieluiten yhdessä toimien. Esitykset tehdään vapaamuotoisella hakemuksella (enintään 2 sivua, ei liitteitä) sähköisesti. Hakemuksessa perustellaan, miksi kyseinen kunta pitäisi valita Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi.

Vuoden kylämyönteisin kunta 2014 valitaan maakuntien ehdotuksista. Eri toimijatahoja edustava valtakunnallinen valintaraati valitsee Vuoden kylämyönteisimmän kunnan elokuussa 2014.

Tunnustuksen saava kunta julkistetaan Kuntamarkkinoiden yhteydessä Kuntatalolla Helsingissä 10. -11.9.2014.

Kaikkien kunta -tilaisuus tiistaina 29.4. Kauttualla

24.04.2014

Lähidemokratia-tilaisuuksien sarja jatkuu tiistaina 29.4. Kaikkien kunta -tilaisuuden järjestävät SataKylät ry:n Spurtti -hanke, Leader Pyhäjärviseutu sekä Leader Ravakka yhdessä. Tilaisuudessa perehdytään kuntien ja kolmannen sektorin väliseen yhteistyöhön sekä tutustutaan Rauman kylien neuvottelukunnan toimintaan.

Kaikkien kunta -tilaisuus tiistaina 29.4. klo 16.30-20, ravintola Ruukin Helmessä (os. Kuntolantie 8), Kauttua. Tilaisuuden ohjelman löydät tästä.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Sanna Paala p. 044 257 6181, sanna.paala(a)satakylat.fi
Elina Haavisto p. 044 534 2992, elina.haavisto(a)pyhajarviseutu.net
Tuuli Jansson p. 044 720 1870, tuuli.jansson(a)ravakka.fi

 

Kylät ja kaupunki - yhdessä vahvoina 23.4.2014 Huittisissa

06.04.2014

SataKylät ry:n Spurtti-hanke järjestää yhdessä Leader Joutsenten Reitti ry:n kanssa kansalaisvaikuttamiseen liittyvän tilaisuuden Huittisten valtuustosalissa 23.4. Tule keskustelemaan kylien sekä muiden toimijoiden yhteistyöstä kaupungin kanssa! Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Kylät ja kaupunki - yhdessä vahvoina keskiviikkona 23.4.2014 klo 17.30-21.00 Huittisten valtuustosalissa (os. Risto Rytin katu 36).
Tilaisuuden ohjelman löydät tästä.

Avoimet Kylät - päivä 26.4.

03.04.2014

Lähes 60 kylää Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa avaa ovensa lauantaina 26.4. Luvassa nähtävää ja koettavaa, puuhaa ja käyntikohteita koko perheelle.

Tutustu päivän ohjelmatarjontaan TÄSTÄ LINKISTÄ ja katso kylien tarkat sijainnit TÄSTÄ KARTASTA.

Tervetuloa keväiselle kyläkierrokselle!

Kevätkokous Veneskoskella 8.4.

27.03.2014

SataKylät ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 8.4.2014 klo 18.00 alkaen Veneskosken kylätalolla, Kankaanpäässä (os.Soikanraitti 97). Hallitus kutsuu täten koko jäsenistön kevätkokoukseen. Yhdistysten edustajien tulee esittää valtakirja. Kokouksessa on kahvitarjoilu.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat:
1.    Kokouksen avaus
2.    Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3.    Todetaan kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja äänivaltaiset jäsenet
4.    Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5.    Esitetään tilinpäätös, hallituksen vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
6.    Päätetään tilinpäätöksen ja hallituksen vuosikertomuksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
7.    Käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat
8.    Kokouksen päättäminen

Tervetuloa kokoukseen!

Avoin Spurtti - koulutus: kyläsuunnittelu ja asukashankinta 5.-6.4.

26.03.2014

Huhtikuun Spurtti-koulutuksessa käsitellään kyläsuunnittelua ja asukashankintaa. Koulutus on avoin kaikille kylien kehittämisestä kiinnostuneille paikallistoimijolle. Koulutus järjesteään Kokemäellä, Ali-Ketolan tilalla 5.-6.4. Koulutuksen ohjelma löytyy tästä.

Tutustumme muun muassa paikka- ja tilastotiedon hyödyntämiseen kyläsuunnittelussa ja harjoittelemme paikkatieto-ohjelmien käyttöä. Jos sinulla on oma kannettava tietokone, voit ottaa sen mukaan koulutukseen. Paikalta löytyy myös lainakoneet kaikille.

Ilmoittautumiset ja ruoka-aineallergiat viimeistään keskiviikkona 2.4. hankevastaavalle sanna.paala(a)satakylat.fi tai 044 257 6181.

Tervetuloa mukaan koulutukseen!

 

Avoin Spurtti - koulutus: Turvallisuus ja naapuriapu 1.3.

07.02.2014

Spurtti - koulutuksen opintojakso Turvallisuus ja naapuriapu järjestetään kaikille avoimena lauantaina 1.3. Sorkan kylätalolla, Raumalla. (Sorkanmaantie 398, 26410 Kaaro)

Kouluttajina toimivat mm. Keski-Suomen kyläasiamies Sirpa Pekkarinen sekä SPR:n Arjen turvallisuus - hankkeen projektipäällikkö Marika Raitaniemi.

Tutustu koulutusohjelmaan.

Tervetuloa koulutukseen!
Ilmoittautumiset ti 25.2. mennessä sanna.paala(a)satakylat.fi tai p. 044 257 6181.

Jaa tarinasi sattumuksista asioimisessa kunnan kanssa

07.02.2014

Sattumuksia:

Onko teille kyläläisinä sattunut mukavia/ ikäviä/ ikimuistettavia sattumuksia kun olette asioineet kunnassa? Jakakaa tarinanne!

Tarinan voi lähettää Hannalle tai Sannalle (yhteystiedot löytyvät tästä)

Tarinoiden pohjalta kirjoitamme sketsejä kevään lähidemokratia- tilaisuuksiin. Tässäkin siis yksi hyvä syy osallistua...!!!

Spurtti-hanke jatkuu vuoden 2014 loppuun

28.01.2014

Osallistava paikalliskehittäjäkoulutus Spurtti -hanke sai myönteisen jatkoaikapäätöksen, koulutukset jatkuvat vuoden 2014 loppuun saakka. Uusia koulutuksia järjestetään muun muassa kylien turvallisuuteen, palvelutuotanto sekä hankkeistamiseen liittyen. Koulutuksia järjestetään yhä enemmän avoimina tilaisuuksina, joihin ovat tervetulleita kaikki paikalliskehittämisestä kiinnostuneet. Tilaisuuksista tiedotetaan Ajankohtaista-palstalla, sähköpostilistoilla sekä lehti-ilmoituksilla. Lisätietoja hankkeen työntekijöiltä.

Hankevastaava
Sanna Paala, p. 044 257 6181

Vuoden kylä 2014 kilpailu on avattu!

02.01.2014

Haemme jo 20. vuoden maakuntakylää teemalla Tulevaisuuden kylä. Miten kylänne on varautunut tulevaisuuden haasteisiin? Miksi juuri Teidän kylänne on Tulevaisuuden satakuntalainen kylä?

Osallistua voi 28.2.2014 mennessä täyttämällä ja lähettämällä TÄMÄ LOMAKE alla näkyvään osoitteeseen/sähköpostiin. Vuoden maakuntakylää voi ehdottaa mikä tahansa kylän yhdistys. Voittajakylä palkitaan 3400 euron palkintosummalla keväällä 2014 ja huomioidaan maakunnallisilla kyläpäivillä Huittisten Kukonharjassa 12.7.2014.

Kilpailu etenee tänä vuonna totutusta poiketen niin, että tuomaristo valitsee hakemusten perusteella n. 4-5 finalistikylää, joissa tuomaristo sitten kiertää paikan päällä. Lopullinen valinta suoritetaan sekä hakemuksen että kierroksen perusteella.

Osallistumislomakkeiden palautus sekä lisätiedot:
SataKylät ry, kyläasiamies Hanna Ruohola, p. 044-357 6181
hanna.ruohola@satakylat.fi

Satakunnassa on valittu vuoden kylä 19 kertaa.
Maakuntakylän valinta on lisännyt yleistä tietoutta kylätoiminnasta,
kannustanut kyliä jatkamaan omaehtoista kehittämistyötä sekä nostanut kylän yhteishenkeä.

Kilpailun järjestävät
Satakuntaliitto ja SataKylät ry

 

Avoimet Kylät - päivä jälleen keväällä!

02.12.2013

SataKylät ry, Varsinais-Suomen Kylät ry sekä Onni kutsuu kylään - hanke järjestävät jälleen Avoimet Kylät - päivän lauantaina 26.4.2014.

Toivotamme kaikki kylät jälleen tervetulleiksi mukaan järjestämään tätä mahtavaa päivää!

Lisätietoja löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ

SataKylille uusi hallitus

02.12.2013

SataKylille valittiin täysin uusi hallitus yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa 12.11. Villilän Kartanossa.

Tämän syksyn valinta oli monessakin mielessä ainutlaatuinen ja tärkeä, sillä vuoden takaisessa kokouksessa yhdistyksen sääntöjä muutettiin mm. hallituksen muodostamisen osalta. Uusien muodostusperusteiden vuoksi koko hallitus päätettiin valita uudelleen.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin 2-vuotiskaudeksi tänäkin vuonna nuijaa pitelevä Paavo Törmälä Huittisista. Puheenjohtajan lisäksi hallitukseen valittiin 8 varsinaista jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet. Puolet hallituksesta arvottiin sääntöjen mukaisesti erovuoroisiksi ensi vuodelle.

Muodostussäännön mukaan hallitukseen valittiin 4 kylien edustajaa, 2 toimintaryhmien ja koulutus-, neuvonta- ja tutkimusorganisaatioiden edustajaa sekä 2 kuntien edustajaa. Hallitustyöskentelystä innostuneita henkilöitä löytyi ehdolle mukavasti ja uuteen hallitukseen saatiin loistava sekoitus uutta intoa ja vanhaa kokemusta.

 

Varsinainen jäsen                                               Varajäsen

Kylät

Soile Ala-Kantti, Karvian Kantti Kaarina Talola, Lavian Riuttala
Terttu Pesonen-Säilä, Säkylän Sydänmaa Kirsti Mäkitalo, Euran Honkilahti
Riitta Tuomela, Porin Lattomeri * Osmo Sulkanen, Rauman Kaaro *
Maria Kankaanranta, Huittisten Vakkila * Heikki Nikula, Eurajoen Sydänmaa *

Toimintaryhmät ja muut organisaatiot

Marjut Haapanen, Ulvila Annamaria Isotalo, Rauma
Päivi Hietapakka, Jämijärvi * Kai Huovinen, Huittinen *

Kunnat

Marko Mikkola, Eurajoki Regina Wittsberg, Pori
Reijo Siltala, Köyliö * Maija Pietilä, Nakkila *

Tähdellä (*) merkityt jäsenet arvottiin erovuoroisiksi ensi vuodelle.

Vuoden kylätoimija 2013 on Reino Leppiniemi

14.11.2013

Tänä vuonna saimme kilpailuun mahtavat 10 ehdotusta. Jokainen ehdotus oli hyvin perusteltu ja olisi ansainnut palkinnon. Huomasimme jälleen, että Satakunnassa on paljon aktiivisia toimijoita ja pyyteetöntä omistautumista.

Koska jokaista ehdotettua henkilöä emme voineet palkita, päätyi hallitus palitsemaan vuoden kylätoimijana Reino Leppiniemen Ahlaisista. Alla perusteluita Reinon valinnalle.

Kuva: Marjut Haapanen

 

Reinon yhdistysaktiivisuus on suorastaan hengästyttävää luettavaa. Saamassamme ehdotuksessa Reinon kerrotaan osallistuneen

 • Lampin Marttojen
 • Ahlaisten koulun vanhempainyhdistyksen
 • Ahlaisten nuorisoseuran
 • Ahlaisten Ankkureiden
 • Lions Pori Pohjoisen
 • Ahlaisten urheilijoiden sekä
 • Ahlaisten kyläyhdistyksen toimintaan.

Reino Leppiniemi on ollut kylätoimijana aina 70-luvulta lähtien ja Ahlaisten kyläyhdistyksen puheenjohtajana hän aloitti vuoden 2012 alusta.

Hanketoiminta on Reinolle tuttua monista Ahlaisissa toteutetuista hankkeista.  Reino toimii Ahlaisten kyläyhdistyksen parhaillaan käynnissä olevan vesistöjen kunnostushankkeen hankevastaavana. Reino on toiminut myös Karhuseudun hallituksessa.

Ehdotuksen mukaan Reino osallistuu talkoisiin aina kun pyydetään, olipa pyytäjänä yhdistys tai vaikkapa yksityishenkilö.

Myös SataKylillä Reino on tuttu henkilö, sillä hän osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan Osallistava paikalliskehittäjä Spurtti-koulutukseen. Tämäkin on osaltaan todiste Reinon halusta kehittyä sekä hänen omistautumisestaan paikallistoimintaan.

Palkintosumma 200€ menee ehdotuksen mukaan Ahlaisten kyläyhdistykselle.

Lähidemokratia-ilta 19.11. klo 17-20 Porissa

08.11.2013

LÄHIDEMOKRATIAA MEILLE KAIKILLE!

 1. Mitä lähidemokratia on ja miten sitä toteutetaan Pohjois-Suomessa?
 2. Kuntalaisten kokemuksia lähidemokratiasta
 3. Viranhaltijoiden kokemuksia lähidemokratiasta

Tule kuulemaan ja keskustelemaan toimivista lähidemokratiamalleista!

Tiistaina 19.11. klo 17-20
Porin kaupungin valtuustosali (os. Hallituskatu 12)

 

Vierailijoina:

 1. yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka Oulun kaupungista
 2. kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen Rovaniemen kaupungista.

 

Vapaa pääsy ja kahvitarjoilu!
Järjestäjänä SataKylät ry, Spurtti-hanke

Lisätietoa: Sanna Paala, p. 044 257 6181, sanna.paala@satakylat.fi

 

Oulussa toteutetaan yhteisötoimintaa, jonka tavoitteena on saada kaikenikäiset oululaiset osallistumaan ja vaikuttamaan elinympäristöään ja palveluja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Yhteisötoiminnan keskiössä on 21 yhteistyöryhmää, joissa on mukana asukkaita, asukasyhteisöjä, järjestöjä ja luottamushenkilöitä. (lähde: www.oulu.fi )

Rovaniemellä on perustettu aluelautakunnat kuudelle palvelukyläalueelle. Aluelautakuntien tarkoituksena on järjestää alueensa lähipalvelut ja toteuttaa kehittämistoimintaa alueen asukkaiden näkemysten ja olemassa olevien resurssien mukaisesti. Tavoite on, että asukkaat saisivat tarpeitaan vastaavat peruspalvelut omalta alueeltaan. (lähteet: www.rovaniemi.fi sekä www.ylakemijoki.fi)

Lähde mukaan ELMA-messuille 23.11.!

25.10.2013

Teemme ELMA-messumatkan Helsingin Messukeskukseen lauantaina 23.11. Elävä Maaseutu-messut on varmasti tämän alan suurin messutapahtuma Suomessa ja samassa yhteydessä esillä ovat myös metsä-, lemmikki- ja kädentaitomessut. Yhteiskuljetuksesta peritään pieni 10€ maksu. Messulipun jokainen lunastaa itse.

Tilausbussin lähtoajat: Pori 7:00, Nakkila 7:15, Harjavalta 7:30, Kokemäki 7:45, Huittinen 8:00. Paluukyydin lähtö Messukeskuksesta n. klo 16:00.

Ilmoita siis innostuksesi matkaan ja kysele naapureilta ja kadunmiehiltä myös, että saadaan bussi täyteen! Ilmoittauduthan ystävällisesti 15.11. mennessä sanna.paala@satakylat.fi tai 044-257 6181.
 

Sääntömäärinen syyskokous 12.11.

25.10.2013

SataKylien sääntömääräinen syyskokous järjestetään tänä vuonna tiistaina 12.11. klo 18.00 alkaen Villilän Kartanossa (Villiläntie 1, 29150 Nakkila). Kokouksen yhteydessä palkitaan myös Vuoden Kylätoimija sekä hänen taustayhdistyksensä.

Viime syyskokouksessa hyväksytyt uudet säännöt ovat astuneet voimaan 27.8.2013. Uusien sääntöjen mukaan SataKylien hallitus muodostuu puheenjohtajasta ja vähintään kahdeksasta (enintään yhdestätoista) varsinaisesta jäsenestä sekä heidän henkilökohtaisista varajäsenistään. Puheenjohtajan sekä hallituksen jäsenten toimikausi on kaksivuotinen.
Hallituksen tulee edustaa tasapuolisesti koko toiminta-aluetta ja jäseniksi valitaan edustajat siten, että kaksi neljäsosaa edustaa kyliä, yksi neljäsosa toimintaryhmiä sekä koulutus-, neuvonta- ja tutkimusorganisaatioita ja yksi neljäsosa kuntia.

Sääntöjen muuttamisen yhteydessä syyskokous päätti, että hallitus muodostetaan kokonaan uudelleen tässä syyskokouksessa. Nyt on siis oikea hetki tulla kokoukseen vaikuttamaan!

Esityslista kokoukselle:
1.    kokouksen avaus
2.    valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3.    todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä äänivaltaiset jäsenet,
4.    hyväksytään kokouksen työjärjestys
5.    vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsen- ja kannatusjäsenmaksun suuruus
6.    päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden suuruus
7.    vahvistetaan hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle toimikaudelle, valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet
8.    valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa
9.    käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat
10.    kokouksen päättäminen

Tervetuloa kaikki kokoukseen! Kokouksessa myös kahvitarjoilu!
 

Haussa Vuoden kylätoimija 2013!

28.08.2013

SataKylät ry on vuodesta 2009 valinnut vuorovuosin  Vuoden kyläteon ja Vuoden kylätoimijan. Nyt on jälleen aika palkita Vuoden kylätoimija!

Haemme henkilöä joka on aktiivisuudellaan, innovatiivisuudellaan tai pitkäjänteisyydellään vaikuttanut kylänsä/kyläläistensä hyvinvointiin.

Kylätoimijaa voi ehdottaa kuka tahansa. Maksimissaan yhden sivun perustellusta ehdotuksesta tulee käydä ilmi kylätoimijan nimi ja taustayhteisö sekä ehdottajan yhteystiedot.

Kylätoimijan taustayhteisö palkitaan SataKylien syyskokouksessa 200 euron palkinnolla!

Ehdotukset pyydetään toimittamaan viim. 30.9.2013 kyläasiamies Hanna Ruoholalle joko sähköpostitse tai postitse. Hanna vastaa myös mielelläni kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin, joten olkaa rohkeasti yhteydessä!

 

Hanna Ruohola
044-357 6181
hanna.ruohola@satakylat.fi
Itsenäisyydenkatu 35 A 13
28130 Pori
 

Avoimet Kylät - päivän tunnelmia

16.08.2013

Kesäkuun puolivälissä ensimmäisen kerran järjestetty koko maakunnan kattava Avoimet Kylät - tapahtuma onnistui hienosti ja sääkin suosi.

Päivän tunnelmia voi kurkistaa TÄSTÄ

Maakunnallinen kyläpäivä Tykkööllä 3.8.

10.06.2013

Lämmin ellei suorastaan helteinen oli tunnelma, kun viime vuoden maakuntakylä Jämijärven Tykköö tarjosi lauantaina kukkeat puitteet seuraajansa Huittisten Kukonharjan kruunajaisiin.

Lue lisää tiedottaja Marjutin raportointia päivästä sekä katsasta tunnelmakuvat SATASILLAN sivuilta.

Kiitos kaikille osallistujille, päivä oli todella mukava!

Kuva: www.tykkoo.com

Kukonharjasta vuoden 2013 maakuntakylä

07.06.2013

Vuoden 2013 maakuntakylä -tittelillä pääsee kukkoilemaan

Satakunnan vuoden 2013 kylä, se on Huittisten Kukonharja. Satakuntaliiton ja SataKylien sekä viime vuoden voittajakylän edustajista koottu tuomaristo löysi etsimänsä: pitkäjänteistä, aktiivista ja innovatiivista toimintaa oman kylän hyväksi – tätä kaikkea kumpuaa Kukonharjasta. Voittajakylä perattiin mainioiden ehdokkaiden joukosta kirjallisen hakemuksen ja kylän esittelyn pohjalta.

Lisää aiheesta voit lukea TÄSTÄ

SataKylät ry onnittelee Kukonharjaa!

Maaseutuasuminen ja kaavoituspolitiikka -seminaari

26.04.2013

Tervetuloa maaseutuasumisen ja kaavoituksen koulutuspäiville Raumalle 17.-18.5.2013

SataKylät ry:n Spurtti -hanke ja Onni kutsuu kylään -hanke kokoavat voimansa ja järjestävät yhteisen kaksipäiväisen koulutustilaisuuden maaseutuasumisesta, maankäytön suunnittelusta ja kaavoituksesta.

Yhdistyksen kevätkokous 9.4. klo 18.00 Yyterin kylpylähotellilla

27.03.2013

SataKylät ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään tiistaina 9.4.2013 klo 18.00 alkaen Yyterin kylpylähotellilla (os. Sipintie 1). Hallitus kutsuu täten koko jäsenistön kevätkokoukseen. Kokouksessa on kahvitarjoilu.

Vuoden kylämyönteisin kunta 2013 -kilpailu

20.03.2013

VUODEN KYLÄMYÖNTEISIN KUNTA 2013
– kilpailun valintamenettely ja aikataulu

Suomen Kuntaliitto sekä Suomen Kylätoiminta ry hakevat Vuoden kylämyönteisintä kuntaa 2013. Vuoden kylämyönteisin kunta -valinnalla halutaan nostaa kuntien ja kylien välisen yhteistyön arvostusta, antaa sille tunnustusta ja tuoda esiin toimivia esimerkkejä yhteistyöstä.
Vuoden kylämyönteisin kunta -kilpailun valintakriteerejä ovat:

Maakuntakyläksi ehdolla huimat 12 kylää

14.03.2013

Vuoden maakuntakylä valitaan Satakunnassa tänä vuonna 19. kerran. Määräaikaan mennessä Satakylät ry:n ja Satakuntaliiton järjestämään kisaan saatiin kokonaiset 12 hakemusta. Maakuntakylätitteliä tavoittelemaan on taas lähtenyt upea joukko aktiivisia ja toimivia kyliä. Hakemuksen takana on kylässä toimiva yhdistys.

Paikalliskehittämisen superpäivien esitykset

21.01.2013

Paikalliskehittämisen superpäivät järjestettiin Porissa 18.-19.1.2013

Seminaaripäivien esitykset:

Voimistuvat kylät

Lähidemokratia-päivä

Paikalliskehittämisen superpäivät Porissa 18.-19.1.

14.12.2012

Karhuseutu ja SataKylät yhteistyökumppaneineen ovat suoran vaikuttamisen asialla heti tammikuussa – varaa kalenteriin 18.–19.1.
Paikalliskehittämisen superpäivät Porissa 18.–19. tammikuuta 2013


Avoimet Kylät - päivä 15.6.

07.12.2012

SataKylät ry järjestää yhteistyössä Onni kutsuu kylään - hankkeen kanssa maakunnallisen Avoimet Kylät - päivän lauantaina 15.6.2013.

Päivän tarkoituksena on lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja madaltaa kynnystä tutustua lähikyliin.

Päivään on ilmoittautunut 27 aktiivista kylää! Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille toimijoille.

Lisätietoa päivästä löytyy tästä

Kyläkalenteri 2013 ilmestynyt

27.11.2012

SataKylät on teettänyt ensi vuodelle upean kyläkalenterin! Kalenterissa on kuvia syksyllä järjestämästämme kuvakilpailusta ja näin ollen kuvia on useilta Satakuntalaisilta kyliltä.

Kalenteri on myynnissä toimistollamme sekä kaikkialla missä liikumme ja sen hinta on 10€/kpl. Kalenteri on oivallinen lahjaihdea esim. naapureille!

Vuoden kylä 2013 -kilpailu on auki

21.11.2012

Vuoden maakuntakylä-kilpailu on jälleen käynnistynyt. Maakuntakylää haetaan perinteisesti yhteisyössä Satakuntaliiton ja SataKylät ry:n kanssa. Vuonna 2013 valittava kylä saa kunnian olla 19. maakuntakylä.

Vuoden kyläteko - palkinto Vuorenmaalle

05.11.2012

VUODEN KYLÄTEKO HENKII TODELLISTA LÄHIMMÄISYYTTÄ

Köyliön Vuorenmaan kylällä yhdistettiin viime kesänä voimat tulipalossa talonsa menettäneiden sisarusten auttamiseksi. SataKylien palkitsemasta Vuoden Kyläteosta paistaa aito välittäminen läheisistä sekä auttamisen halu.

Ilmoittaudu Spurttiin viimeistään NYT

30.10.2012

Osallistava paikalliskehittäjäkoulutus Spurtin viimeinen ilmoittautumisviikko on jo hyvässä vauhdissa. Ilmoittautumisia otamme vastaan perjantaihin 2.11. asti. Paikkoja on vielä jäljellä kymmenkunta, joten nyt kipinkapin ilmoittautumaan!

Koulutus tarjoaa verkostoja, tietoa ja taitoja paikalliskehittämiseen. Lisäksi tiedossa on uusia ystäviä, iloisia hetkiä sekä uusia oivalluksia!

Lisätiedot koulutuksesta löytyvät vasemman sisältöpalkin Spurtti-kohdasta.

Kyläasumisen vaalipaneeli Kankaanpäässä

10.10.2012

Saako kylillä asua jatkossakin? Säilyvätkö kyläkoulut? Miten turvataan helposti saavutettavat palvelut kaikille kuntalaisille? Miten kuntalaisten mielipiteitä kuullaan jatkossa? Miten muualla kuin keskustassa asuvat kuntalaiset huomioidaan päätöksenteossa?

Syyskokous 1.11. klo 18.00 alkaen

10.10.2012

SataKylät ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään Gasthaus Matinliisassa Kullaalla (os. Levanpellontie 252) torstaina 1.11. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä sääntömuutos. Lisäksi kokouksen yhteydessä palkitaan Vuoden kyläteko 2012.

Kahvitarjoilu ja valtakirjojen vastaanotto klo 17.30 alkaen.

TERVETULOA!

Teidän kylänne kalenteriin?

18.09.2012

SataKylät ry avaa valokuvakilpailun koskien Satakunnan omaa kyläkalenteria. Kalenteriin pääsee mukaan 12 verratonta kyläkuvaa. Toimi 12.10. mennessä!

Vauhtia pulkkamäessä, suvitapahtuman huipennus, uimarannan avajaiset, talkoot myllyllä, kylätie aamun usvassa – kylillä tapahtuu ja miljoonia mainioita hetkiä on kameroilla ikuistettu. Nyt loisto-otoksella pääsee mukaan Satakunnan ikiomaan kyläkalenteriin.

MTK tukee jäsentensä Spurttia

31.08.2012

Olemme saaneet MTK Satakunnalta huomattavan kädenojennuksen Spurtti-koulutukselle, nimittäin:

Spurttikoulutukseen osallistuvat MTK:n jäsenet voivat hakea osanottomaksun suuruista koulutusavustusta Satakunnan Maataloustuottajain Säätiöltä c/o markku.parssinen@mtk.fi

Vuoden kyläteko - kilpailu on käynnistynyt

13.08.2012

Nuorten kerhon perustaminen, kylätalon huussin kunnostus, yrittäjän tarjoama uusi palvelu, talkoiden teon ennätys, kylänraitin raivaus, retkeilyreitin suunnittelu ja toteutus, kylän markkinointikampanja, yhteinen jalkapallovuoro… Satakunnan kylillä tehdään roppakaupalla hienoja tekoja, joka päivä!

Ilmoittautuminen Spurttiin on käynnissä

08.08.2012

Ilmoittautuminen osallistavaan paikalliskehittäjä - koulutukseen on parasta aikaa käynnissä.

Ilmoittautuminen päättyy 2.11.2012 ja mukaan mahtuu 30 ensimmäistä, joten nyt kipin kapin ilmoittautumaan.  Lisätietoja sekä yhteystiedot löydät tästä.

LOKAALI - juhlaseminaari

07.08.2012

Valtakunnallinen paikalliskehittäjien juhlaseminaari järjestetään tänä vuonna Joensuussa 1. - 2.9.2012. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki kylätoimijat ja paikalliskehittäjät ympäri Suomea.Tapahtuma tarjoaa hienoja kyläretkiä, kulttuuriohjelmaa ja hyvää maakunnan ruokaa. Tapahtuman erityisvieraaksi olemme saaneet ympäristöministeri Ville Niinistön.

Vuoden kylä 2012

18.06.2012

Vuoden kylä 2012 on Jämijärven Tykköö!

Satakuntaliitto ja SataKylät löysivät sen, mitä etsivätkin: satakuntalaisen kylähelmen. Kirjallisen hakemuksen, kylän esittelyn ja esittelyssä osoitetun toiminnan pohjalta tuomaristo päätti valita Satakunnan vuoden maakuntakyläksi 2012 Tykköön kylän Jämijärveltä.

Tykköön seudun kyläyhdistyksen toiminta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista.

Maakunnalliset kyläpäivät 30.6.2012 Säkylän Sydänmaassa

18.06.2012

Säkylän Sydänmaassa järjestetään jokakesäinen maakunnallinen kyläpäivä. Ohjelmaa on varmasti jokaiseen makuu, joten tervetuloa paikanpäälle! Sydänmaan kyläkeskuksen ja samalla vanhan koulun osoite on Sydänmaantie 258.

Tervahauta sytytetään keskiviikkona 27.6. ja se palaa edelleen kyläpäivän aikana.

Kivirannan kotimuseo on auki klo 11.00 - 13.00

Kello 13.00 Sydänmaan kyläyhdistyksen tarjoaa keittolounaalla kyläkeskuksessaan.