Arkisto

Vuoden kyläteko löytyi Kauvatsalta!

09.10.2014

Kauvatsan kyläkauppa Vuoden Kyläteko

Satakuntalaisilla kylillä tehdään vuosittain valtavasti hienoja asioita. Asia konkretisoitui jälleen, kun SataKylät ry etsi Vuoden Kylätekoa – tekoa, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Ehdotuksia joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun tuli mahtavat 15 kappaletta.

Tänä vuonna yksi teema ylsi selkeästi yli muiden: kylien kaupalliset palvelut. Ehdotuksista peräti viisi oli kylillä sijaitsevia tai sinne perustettuja kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ja toreja. Vaikka maaseudun autioitumisesta ja palveluiden kaikkoamisesta puhutaan yleisesti, on Satakunnassa selvästi vielä uskoa kylillä yrittämiseen ja toimimiseen. Kylille perustettuja kaupallisia palveluita myös arvostetaan ja käytetään.

Vuoden 2014 Kyläteoksi valittiin yksimielisesti Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Kyseistä tekoa ehdotettiin Vuoden Kyläteoksi peräti kolmella eri hakemuksella. Kauppa ja asiamiesposti avattiin heinäkuun alussa 2014, ja kyläläiset ovat jo nyt ottaneet kaupan omakseen. Tarmo-kauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola.

Erityisen tästä teosta tekee kylän kaukainen sijainti lähimpiin kauppakeskuksiin Kokemäelle ja Huittisiin. Matkaa kumpaankin kertyy n. 20 kilometriä. Hakemuksessa on korostettu kaupan merkitystä mm. kylän vanhemmalle väestölle, joka on useimmiten ollut kauppa-asioinnissa naapureiden ja läheisten kyytiavun varassa. Erityisen teosta tekee myös kauppiaaksi ryhtyneen Helin rohkeus ja usko unelmaansa sekä kyläläisten ostohalukkuuteen. Unelman tavoitteluun liittyy myös vakituisen työpaikan jättäminen ja koko nelihenkisen perheen muuttaminen kylälle.

Kaupan avaaminen on hakemusten mukaan lisännyt kyläläisten uskoa tulevaisuuteen. Kauppa on toki tärkeä kyläläisille, mutta myös kylän vapaa-ajanasukkaille. Kaupassa toimiva kahvilapiste on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä. Kauvatsalaiset kokevat, että kylän imago vahvistuu, kun kylässä on vireä kyläkauppa.