Arkisto

Vuoden kylätoimija on Eila Lännistö

29.11.2017

SataKylät ry:n hallitus on valinnut vuoden kylätoimijaksi 2017 Kauklaisten kyläyhdistyksen hallituksen jäsenen, aktiivisen toimijan, Eila Lännistön. Eläkkeellä olevan keittiöalan ammattilaisen oivalluksen ja aktiivisuuden ansiosta kymmenet ihmiset nauttivat Kauklaisissa yhteistä lounasta joka toinen viikko.

Kauklainen on vajaan parinsadan hengen maalaiskylä Raumalla, jossa asuu sekä lapsiperheitä että iäkkäämpää väkeä. Kylällä kokoontuu joka toinen tiistai Kauklan Iidat, johon kuuluu kaikki kylän eläkkeellä olevat naiset. Iidojen kokoontuminen on vapaamuotoista jutustelua kahvin ja käsitöiden äärellä. Eila toimii Iidojen vetovastuullisena.

Kauklan Iidat on toiminut aktiivisesti vuodesta 2013, kesällä taukoja pitäen. Eila on toiminut Iidoissa alusta asti. Eila Lännistön aloitteesta Iidojen tapaamisen yhteyteen alettiin valmistamaan keittolounasta edulliseen omakustannushintaan vuoden 2016 alusta. Lounas on tarkoitettu kaikille kyläläisille, ei pelkästään Iidoille. Lounaalla käy säännöllisesti noin 30 henkeä. Lounaasta onkin muodostunut monelle kyläläiselle keiton lisäksi tärkeä hetki tavata muita ihmisiä ja ennen kaikkea lounastaa yhdessä. Eila on päävastuussa lounaan valmistamisesta, mutta hänellä on apunaan joukko iloisia ja aktiivisia naisia. Jos jostain syystä joku ikäihmisistä ei pääse lounaalle, vie Eila keiton kotiovelle. Joskus jopa lapsiperheetkin ovat saaneet nauttia tästä palvelusta.

Lännistö on hieno esimerkki siitä, miten omalla osaamisella ja innolla saadaan aikaan paljon hyvää laajalle joukolle. Eilaa ehdotti vuoden kylätoimijaksi hänen oma kyläyhdistyksensä Kauklaisista.