Arkisto

Avoimet Kylät - haaste

15.12.2017

Linja-autossa on tunnelmaa ja kylillä nähtävää

Pian päättymässä oleva Suomen 100 -vuotis juhlavuosi antoi myös SataKylien unelmille siipiä. Satakunnasta liikkeelle lähtenyt Avoimet Kylät -päivä koettiin Valtioneuvoston kansliassa niin mielenkiintoiseksi, että päivän organisoiminen sai valtakunnallista Suomi100 -avustusta. Valtakunnallisesti päivä olikin valtava menestys liki 800 kylän ollessa avoinna ympäri Suomen. Lisäksi SataKylät sai pienen alueellisen avustuksen Satakuntaliitolta. Avustus käytettiin Avoimet kylät -päivän organisointiin, markkinointiin ja ennen kaikkea uuteen aluevaltaukseen, Avoimet kylät -bussikierroksiin.

Bussikierroksista on haaveiltu jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Ongelmana on kuitenkin ollut järjestelyihin käytettävän ajan ja muidenkin resurssien vähyys. Tänä vuonna, pienen avustuksen turvin, uskallettiin ottaa riski ja kokeilla jotakin uutta. Riskinotto kannatti ehdottomasti, sillä kolmessa bussissa kanssamme kyliä kierteli yli sata henkeä. Monelle kokemus oli ainutlaatuinen ja mahdollista vain yhteiskuljetuksen avulla. Kaikissa busseissa kuultiin kehuja satakuntalaisten kylien toiminnasta, ihastuneita kommentteja erilaisista kohteista ja kauniista maalaismaisemista sekä ihmetystä aikaa ja vaivaa säästämättömästä talkootoiminnasta. Linja-autoissa todella oli tunnelmaa!

On hienoa, että jo perinteeksi muodostunut Avoimet kylät -päivä houkuttelee niin monia kyliä järjestämään omanlaistaan toimintaa ja esittelemään sitä muillekin. Tänäkin vuonna tehtiin taas uusi ennätys mukana olevien kylien määrässä. Ilman mielenkiintoisia käyntikohteita päivä ei ole mitään, mutta ilman kävijöitä kylät eivät myöskään tapahtumia jaksa järjestää. Bussikierrokset olivat kohteiksi valkoituneille kylille hyvä tapa saada lisää kävijöitä. Hyöty on siis molemminpuolinen, kävijä saa elämyksiä ja elämykset kokijoita.

Olemme päättäneet tehdä hyvästä käytännöstä perinteen ja järjestää vähintään yhden bussiretken myös ensi kesän Avoimet kylät -päivänä. Päivähän on aina lakkiaisia seuraava lauantai ja ensi vuoden tarkka päivämäärä on 9.6. Heitämme siis jo nyt haasteen ilmaan: järjestäkää upea elämys kylällänne bussilastilliselle kiinnostuneita! 

Kuvassa vuoden 2017 Avoimet kylät -bussikierroksen väkeä. Kuva: Heikki Nikula