Skip to content
SataKylät ry on maakunnallinen yhteenliittymä, joka edistää Satakunnan maaseudun elinkelpoisuutta.
Satakylät

Avoimet Kylät -päivän bussikierros vie kylään satakuntalaisiin kyliin!

SataKylät ry järjestää Avoimet Kylät -tapahtumapäivänä 8.6.2019 elämyksellisen bussikierroksen. Tervetuloa kyläilemään historiallisissa ja uniikeissa kohteissa, tutustumaan mielenkiintoisiin rakennuksiin, piipahtamaan putiikeissa idyllisellä kylänraitilla sekä nauttimaan lounasta ja kahvittelemaan kauniissa kylämiljöössä.

Bussikierros lähtee Porin vanhalta linja-autoasemalta klo 9.00 ja takaisin palaamme n. klo 16.00.

 

Uuden elämän saaneita rakennuksia ja historiallisia kohteita

Ensimmäiseksi suuntaamme Nakkilan Hormistoon. Saamme oppaan matkalta kyytiin kertomaan alueen historiasta. Perillä tutustumme uuden käyttötarkoituksen saaneisiin rakennuksiin. Vierailemme kyläyhdistyksen remontoimassa Kolmen kylän talossa – entisessä Hormiston vanhassa rukoushuoneessa sekä tutustumme kahteen kotiin. Toinen koti on remontoitu vanhaan kenkätehtaaseen ja toinen puusepänverstaaseen. Kenkätehtaassa toimii myös entisöintiverstas, myynnissä käsitöitä. Puusepänverstaasta osa on remontoitu juhlatilaksi.

Nakkilasta jatkamme matkaa Euran Paneliaan. Yleisölle ovat avoinna harvinainen rivimylly ja kotiseutumuseo. Rivimylly koostuu neljästä itsenäisestä myllystä, joiden rakentaminen alkoi jo 1850-luvulla. Lähellä rivimyllyä on vuonna 1908 rakennettu jugend-tyylinen Panelian osuusmeijerin rakennus, jossa sijaitsee Panelian museo. Avoimet Kylät -päivää viettävät myös idyllisen kylänraitin putiikit. Paneliassa on tarjolla matkan hintaan sisältyvä lounas.

Paneliasta kierros jatkuu Eurajoen Linnamaalle, jossa pääsemme tutustumaan hienoon kohteeseen, keskiaikaiseen Liinmaan muinaislinnaan. Opas on paikalla kertomassa linnan historiasta ja vaiheista. Muinaislinna on muinaismuistolain suojaama suojelukohde. Arkeologisten tutkimusten mukaan linna on rakennettu 1200-luvun lopulla, ollut käytössä 1300-luvulla ja ilmeisesti jouduttu purkamaan saman vuosisadan loppupuolella. Nähtäväksi jää saammeko keskiaikaisen linnanväen Linnamaissa vastaamme.

Viimeinen kyläkohteemme on Luodonkylä Eurajoella. Bussimme kaartaa Laitakariin, jossa pääsemme nauttimaan kyläyhdistyksen tarjoamat kahvit meren rannalla (sisältyy bussikierroksen hintaan). Säpin seudun purjehtijoiden Selkämeri kutsuu -tapahtuma tuo Laitakariin veneilijöitä ja näytteilleasettajia, joten merellisessä ympäristössä näkemistä riittää.


Ilmoittautuminen

Retken hinta on 20 €. Hintaan sisältyy kuljetuksen lisäksi lounas ja kahvitarjoilu. Retki maksetaan käteisellä kierroksen alussa. Alle kouluikäiset lapset retkeilevät aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Varaa paikkasi 3. kesäkuuta mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset kyläasiamies Hanna Ruohola, 044 357 6181 tai hanna.ruohola@satakylat.fi. Muista ilmoittaa mahdolliset ruoka-aineallergiat.