SataKylät ry on maakunnallinen yhteenliittymä, joka edistää Satakunnan maaseudun elinkelpoisuutta.

Avoimet Kylät -päivän bussikierrokset vievät kylään satakuntalaisiin kyliin!

SataKylät ry järjestää Avoimet Kylät -tapahtumapäivänä 8.6.2019 kaksi elämyksellistä bussikierrosta. Tervetuloa kyläilemään historiallisissa ja uniikeissa kohteissa, tutustumaan mielenkiintoisiin rakennuksiin ja näyttelyihin, piipahtamaan putiikeissa idyllisellä kylänraitilla sekä nauttimaan lounasta ja kahvittelemaan kauniissa kylämiljöössä.

Bussikierrokset lähtevät Porin vanhalta linja-autoasemalta klo 9.00 ja takaisin palaamme n. klo 16.00.

 

Reitti 1: Uuden elämän saaneita rakennuksia ja historiallisia kohteita

Ensimmäiseksi suuntaamme Nakkilan Hormistoon. Saamme oppaan matkalta kyytiin kertomaan alueen historiasta. Perillä tutustumme uuden käyttötarkoituksen saaneisiin rakennuksiin. Vierailemme kyläyhdistyksen remontoimassa Kolmen kylän talossa – entisessä Hormiston vanhassa rukoushuoneessa sekä tutustumme kahteen kotiin. Toinen koti on remontoitu vanhaan kenkätehtaaseen ja toinen puusepänverstaaseen. Kenkätehtaassa toimii myös entisöintiverstas, myynnissä käsitöitä. Puusepänverstaasta osa on remontoitu juhlatilaksi.

Nakkilasta jatkamme matkaa Euran Paneliaan. Yleisölle ovat avoinna harvinainen rivimylly ja kotiseutumuseo. Rivimylly koostuu neljästä itsenäisestä myllystä, joiden rakentaminen alkoi jo 1850-luvulla. Lähellä rivimyllyä on vuonna 1908 rakennettu jugend-tyylinen Panelian osuusmeijerin rakennus, jossa sijaitsee Panelian museo. Avoimet Kylät -päivää viettävät myös idyllisen kylänraitin putiikit. Paneliassa on tarjolla matkan hintaan sisältyvä lounas.

Paneliasta kierros jatkuu Eurajoen Linnamaalle, jossa pääsemme tutustumaan hienoon kohteeseen, keskiaikaiseen Liinmaan muinaislinnaan. Opas on paikalla kertomassa linnan historiasta ja vaiheista. Muinaislinna on muinaismuistolain suojaama suojelukohde. Arkeologisten tutkimusten mukaan linna on rakennettu 1200-luvun lopulla, ollut käytössä 1300-luvulla ja ilmeisesti jouduttu purkamaan saman vuosisadan loppupuolella. Nähtäväksi jää saammeko keskiaikaisen linnanväen Linnamaissa vastaamme.

Viimeinen kyläkohteemme on Luodonkylä Eurajoella. Bussimme kaartaa Laitakariin, jossa pääsemme nauttimaan kyläyhdistyksen tarjoamat kahvit meren rannalla (sisältyy bussikierroksen hintaan). Säpin seudun purjehtijoiden Selkämeri kutsuu -tapahtuma tuo Laitakariin veneilijöitä ja näytteilleasettajia, joten merellisessä ympäristössä näkemistä riittää.

 

Reitti 2: Kylien helmet – näyttelyitä ja kohteita, joita et muualla näkisi

Kyläilemme ensimmäiseksi Huittisissa ainutlaatuisessa Pahkaparatiisissa. Pahkanäyttely tuo esille metsien monimuotoisuutta ja erikoisuuksia, joita ei ennalta osaisi edes kuvitella. Tasavallan Presidentin palkitsema ja Matkailun Helmeksikin nimetty nähtävyys esittelee luonnon muovaamaa taidetta ja yli 4200 erilaista esinettä. Pahkoissa on nähtävissä satoja ihmisten ja eläinten hahmoja, voit löytää vaikka oman kuvasi.

Pahkaparatiisin jälkeen kyläkierroksemme jatkuu Huittisten Palojoelle. Saamme tutustua opetuksen historiaan laajassa opetustaulujen näyttelyssä Palojoen entisellä koululla. Opetustaulut ovat välittäneet tietoa opettajan puheen ja oppikirjojen tukena useiden sukupolvien ajan 1800-1900-luvulla. Näin kattavaa näyttelyä harvoin pääsee näkemään. Palojoella nautimme myös kyläyhdistyksen tarjoaman aamupäiväkahvin (sisältyy bussikierroksen hintaan).

Huittisista suuntaamme Säkylän Tuiskulaan, jossa pääsemme juhlimaan Lallin Lammas Oy:n 20-vuotissynttäreitä. Lapsille on luvassa mukavaa, pientä ohjelmaa. Lisäksi on mahdollisuus tutustua lampaisiin ja vuohiin erikoistuneen nykyaikaisen laitoksen toimintaan. Tuiskulassa on tarjolla retken hintaan sisältyvä lounas, grillattua lammasta tietenkin.

Viimeiseksi bussimme kaartaa Mäkelän rantaan, Euraan. Paikallisten yhdistysten ja yritysten järjestämässä kesätapahtumassa on tiedossa paljon mielenkiintoista toimintaa ja nähtävää. Ohjelmassa on mm. luonto- ja tehtäväpolku, pintapelastusnäytös, makkaranpaistoa ja kahvittelua. Hieno kesäinen päätös mahtavalle päivälle.

 


Ilmoittautuminen

Retken hinta on 20 €. Hintaan sisältyy kuljetuksen lisäksi lounas ja kahvitarjoilu. Retki maksetaan käteisellä kierroksen alussa. Alle kouluikäiset lapset retkeilevät aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Varaa paikkasi 3. kesäkuuta mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset kyläasiamies Hanna Ruohola, 044 357 6181 tai hanna.ruohola@satakylat.fi. Muista ilmoittaa mahdolliset ruoka-aineallergiat.