
Hallitustyöskentelyn tärkeys
Monessa yhdistyksessä valmistellaan juuri syyskokousta. Kahden kokouksen yhdistyksissä hallituksen valitseva kokous on mielestäni se tärkein kokous. Hallitus on loppupeleissä se, joka vastaa yhdistyksen toiminnasta tai joissain tapauksissa toimimattomuudesta. Hallitus on se, jonka aktiivisuudesta, innovatiivisuudesta ja uusiutumiskyvystä riippuu yhdistyksen koko toiminta. Selvyyden vuoksi: puhun tässä tekstissä vain hallituksesta, vaikka yhdistyksen säännöissä toki määritellään millä nimellä tätä instanssia todellisuudessa kutsutaan.
Yhdistys on tietenkin aina jäsentensä summa, mutta monesti yhdistyksen toiminnan ideointi ja organisointi kaatuu hallituksen jäsenten niskaan. On erittäin helppoa arvostella istuvaa hallitusta tarjoamatta tälle kuitenkaan minkäänlaisia työkaluja toimintaan. Ideoita, toiveita ja odotuksia voi tänä informaation aikakautena helposti heitellä hallituksen jäsenille; kasvokkain, soittamalla, sähköpostitse, Facebookissa, WhatsAppissa… Lista on lähes loputon. Tuskinpa yhdessäkään hallituksessa istuu sellaisia henkilöitä, joita ei perinteisellä oveen koputuksella tai modernimmalla sähköisellä viestinnällä tavoittaisi.
Miten sitten hallituksen jäsenet suhtautuvat näihin yhteydenottoihin? Tämä on varmasti yksi kriittisimpiä kohtia yhdistyksen toiminnan kehittämisen kannalta. On paljon mahdollista, että uudet ideat tyrmätään sanomalla: ”Ei meillä ennenkään ole näin tavattu toimia” tai ”Tämä varmasti toimisi jossakin muualla, mutta ei meillä”. Avarakatseisuus ja suvaitsevaisuus uusia ideoita kohtaan saattaa puuttua. Osittain vastahakoisuus voi johtua uuden toimintatavan omaksumisen työläydestä tai muutoksen pelosta.
Ajatellaanpa asiaa toisinpäin: miltä sinusta tuntuisi, jos innostuneena esittelisit uuden toimintaidean oman yhdistyksesi hallitukselle ja se tyrmättäisi täysin? Saattaisipa käydä niin, ettet enää koskaan viitsisi ideoitasi esitellä. Pahimmassa tapauksessa saattaisit jopa erota koko nurkkakuntaiseksi kokemastasi yhdistyksestä. Nyt rehellisesti peilin eteen ja arviomaan, otetaanko omassa yhdistyksessä uudet ideat ja niitä esittävät jäsenet avosylin vastaan. Voisiko tässä olla ensimmäinen askel uusien, nuorten ja innokkaiden jäsenten sitouttamiselle sekä toiminnan piristämiselle?
Kyläasiamies
Hanna Ruohola
PS. Tänä poikkeusaikana yhdistyksen syyskokous on mahdollista järjestää myös etänä, riippumatta siitä onko se yhdistyksen säännöissä mainittu tai ei. Autan erittäin mielelläni yhdistyksiä etäkokouksen järjestelyissä, joten olkaa rohkeasti yhteydessä!