Siirry sisältöön
Satakylät

Hyvinvointia liikunnan avulla

Koronatilanteesta huolimatta jokainen ihminen tarvitsee liikuntaa ja liikettä. Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkisen terveyteen; se ennaltaehkäisee ja hoitaa monia sairauksia. Säännöllinen ulkoilu taas auttaa henkiseen hyvinvointiin, kuten rentoutumiseen ja mielialan nousuun. Ulkoliikunta onkin lisääntynyt korona-aikana ja monet ovat aloittaneet liikkumisen luonnossa. Poikkeusaika on lisännyt etätyötä, joka vaatii myös liikettä, kuten taukoliikuntaa, koska työmatkaliikunta, portaiden nousu työpaikalla ym. on jäänyt pois normaalista arjesta.

Valtakunnalliset Liikkumisen suositukset kertovat, kuinka paljon ja millaista liikuntaa viikoittain tulisi harrastaa, jotta se ylläpitäisi tai edistäisi terveyttä. Työikäisillä kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa tulisi olla vähintään 2 h 30 min tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 h 15 min sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelun ohella tärkeää on muun hyötyliikunnan, kuten kevyen liikuskelun, taukoliikunnan tai fyysisten askareiden lisääminen arkeen.

UKK instituutin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu riittävästi! Suositeltu 10 000 askelta päivässä voi kertyä helposti, mutta ovatko askeleet kuitenkaan aktiivisuutta? On suuri ero, kertyvätkö askeleet esimerkiksi työmatkakävelyllä vai ovatko ne rauhallisia ja lyhyitä askelia muutama kerrallaan. Seisominen kuluttaa noin 1,5 kertaa enemmän kaloreita kuin istuminen. Portaiden nouseminen kuluttaa noin 4 kertaa enemmän kaloreita kuin hississä seisominen ja portaiden laskeutumisen vaikutus on kaksinkertainen hissiin verrattuna.

Pyöräiyn suosio nousi poikkeusoloissa

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksen mukaan kävely, pyöräily ja juoksu ovat suosituimpia kestävyysliikuntalajeja sekä kotona tehtävä kuntoharjoittelu ja kuntosaliharjoittelu suosituimpia lihaskuntoa ylläpitäviä lajeja. Koronakevät synnytti pyöräilybuumin ja maasto- sekä sähköpyörille on ollut menekkiä. Sähköpyörällä saadaan pyöräilyyn helppoutta ja vauhtia ja ikäihmisille se antaa lisää pyöräilyvuosia. Monipuolinen laji sopii siis kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille.

Satakunta tarjoaa monipuoliset puitteet niin kävely- ja pyöräteille kuin maasto- ja retkipyöräilyyn. Maastopyöräilyreitit kulkevat pääsääntöisesti metsissä kiemurtelevia polkuja pitkin. Retkipyöräilyreitit sijoittuvat yleensä rauhallisille, pienehköille kyläteille, minkä takia ne soveltuvat myös koko perheen pyöräretkille. Pyöräily onkin mukava koko perheen harrastus ja kätevä, terveellinen ja saastuttamaton tapa liikkua paikasta toiseen. Pyöräily on laji, joka sopii jokaiselle vauvasta vaariin ja sitä voidaan harrastaa yhdessä eri-ikäisten perheenjäsenten kanssa. Varusteista tärkeimmät ovat pyörä ja kypärä, joten laji on melko edullinenkin, sillä laadukas pyörä kestää hyvin huollettuna vuodesta toiseen. Satakunnan kylänraitit suorastaan pursuaa mahdollisuuksia retkeilyyn polkupyörän selässä ja jos haluaa etsiä uusia reittejä, niin niitä löytyy www.outdoorssatakunta.fi/osasto/pyoraily/.

Satakunnan kyläpyöräily järjestetään 10.-25.10. Ota haaste vastaan!

 

terveisin,

Juha Koskelo
terveysliikunnan kehittäjä
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry