Siirry sisältöön
Satakylät

Vuoden Kyläteko

Vuoden Kyläteko on teko, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Vuoden Kylätekoa haetaan parillisina vuosina.

 

VUODEN 2024 KYLÄTEKO ON MYÖS EKOTEKO

SataKylät ry:n hallitus on valinnut vuoden 2024 kyläteoksi Korkeaojan vapaa-aikakerhon perustaman WhatsApp -kimppakyytiryhmän. ”Joskus pienet ja yksinkertaiselta kuulostavat teot ovat niitä kaikkein merkittävimpiä”, summattiin SataKylien hallituksen kokouksessa.

Korkeaojan kylällä toimivaan kimppakyyti -ryhmään kuuluu tällä hetkellä 25 henkilöä kylän noin 200 asukkaasta. Kyytejä pyydetään tai tarjotaan ryhmässä viikoittain. Korkeaojan vapaa-aikakerhon puheenjohtaja Saila Ojalan mukaan ryhmä on aina vilkkaampi kesäaikaan ja talvikaudeksi hieman hiljenee.

Kimppakyyti on ekologinen vaihtoehto kulkemiselle ja perustettu WhatsApp -ryhmä mahdollistaa kimppakyytien pyytämisen ja tarjoamisen matalalla kynnyksellä. Kylällä myös asuu monia eri ikäisiä ihmisiä, joilla ei ole omaa autoa, tai jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi eivät voi ajaa autoa. Ryhmässä voidaan tarjota esimerkiksi kyytiä kauppaan 16 kilometrin päässä sijaitsevaan Kokemäen keskustaan tai pyytää harrastuskyytiä perheen teinille.

Kyläyhdistyksen hakemuksen mukaan kimppakyyti -ryhmä on auttanut kylän asukkaita tunnistamaan lähellä asuvien ihmisten tarpeita ja tarjoamaan matalan kynnyksen apua lähistöllä asuville. Auttaminen tuo hyvän mielen sekä kyydin tarjoajalle, että kyytiavun saajalle.

Idean Kimppakyyti -ryhmän perustamisesta antoi Elisa Pirinen, joka ei omistanut autoa muuttaessaan kylälle. Ryhmä onkin oiva esimerkki siitä, ettei kylällä asuakseen aivan välttämättä tarvitse omaa autoa. Helppoa kauempana keskustan palveluista asuminen autoitta tuskin on, muttei mahdotontakaan -ainakaan Korkeaojalla.

 

HUITTISTEN KYLIEN YHTEINEN SYDÄNISKURIHANKE ON VUODEN KYLÄTEKO 2022

Vuoden Kyläteoksi 2022 on valittu Huittisten kylien yhteinen sydäniskurihanke. Hankkeessa ostetaan seitsemälle toimijalle sydäniskuri ja lämmitettävä kaappi, jossa sydäniskuria säilytetään. Sydäniskurit sijoitetaan niin, että niihin on kenellä tahansa esteetön pääsy ympäri vuorokauden. Seitsemän eri kylä- ja muun paikallistoimijan lisäksi hanketta hallinnoimaan on saatu Suomen punaisen ristin Huittisten osasto.

Hankeen tavoite on tehdä Huittisten kylistä vieläkin turvallisempia paikkoja asua ja tuoda asukkaille työkalu auttaa lähimmäistä hädän hetkellä. Tärkeää on myös tehdä yhteistyötä eri kylien välillä ja saada jotain uutta ja hyödyllistä aikaan kunnan ja kylien alueella.

SataKylien hallitus valitsi sydäniskurihankkeen Vuoden Kyläteoksi Kukonharjan kyläyhdistyksen tekemän ehdotuksen perusteella. Sydäniskurien hankkiminen on loistava esimerkki siitä, miten turvallisuutta kylillä voidaan konkreettisesti lisätä. Hanke on myös erinomaisesti toteutettu yhteistyöhanke. Sen lisäksi, että kylät tekevät yhteistyötä ja oppivat tekemisen kautta tuntemaan toisiaan, on hankkeessa oivallettu myös asiantuntijaorganisaation mukaan ottamisen hyöty.

”Projektin aloittamista helpotti huomattavasti jo olemassa oleva Huittisten kaupungin kokoon kutsuma kylien yhteistyöryhmä”, kertoo palkinnon vastaanottanut Anne Koivuniemi Kukonharjasta.

Kuvassa palkinnon vastaanottanut Anne Koivuniemi Kukonharjan kyläyhdistyksestä sekä palkinnon luovuttanut SataKylien puheenjohtaja Timo Lehtonen. 

 

Kyläsaarelle Vuoden kyläteko -palkinto 2020

Vuoden kyläteoksi on valittu Kyläsaaren määrätietoinen kehittäminen ja tunnetuksi tekeminen parin viime vuoden aikana. Kyläsaaren kiinteistönomistajissa on lähiaikoina tapahtunut sukupolven vaihdosta ja mm. uusi puheenjohtaja on toiminnallaan nostanut yhteisöllisyyttä uudelleen eloon ja virinnyt talkootyö on saanut kylän kukoistamaan. Leader -tukien monipuolinen hyödyntäminen on Kyläsaaressa hallussa.

Lähivuosien aikana kylässä on rakennettu kilpailutason vaatimukset täyttävä frisbeegolfrata ja pidetty sen viralliset avajaiset. Frisbeegolfrata on avaamisesta lähtien ollut erittäin aktiivisessa käytössä ja mm. kilpailuja on radalla järjestetty jo useita.

Myös kylätaloon on panostettu: esteettömyyttä on parannettu pyörätuoliliuskalla ja induktiosilmukalla, huonejärjestelyjä on uusittu, sekä nuorison yökahvilan että iltistilojen sisustusta on uusittu ja kylätalon edustalle on nousemassa esiintymislava. Lisäksi kylän nettisivut www.kylasaari.com on uusittu ja polkuja parannetaan parhaillaan Kyläsaaren virkistysalueeksi varatulla alueella.

SataKylien hallitus valitsi Kyläsaaren kiinteistönomistajien ehdotuksen Vuoden kyläteoksi. Kyläsaaren kehittäminen on kannustava esimerkki siitä, miten uusille toimijoille on annettu mahdollisuus tuoda omaa innostustaan ja osaamistaan kylätoimintaan, vanhoja toimijoita ja toimintatapoja kunnioittaen. Se on myös hyvä muistutus esimerkin voimasta ja siitä, miten tekemisen meininki tarttuu ja miten paljon yhdessä toimien voidaan saada aikaan.

Kuvassa palkintoa vastaanottaneet kyläsaarelaiset. Vasemmalla Markku Laaksonen, keskellä yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Lehtinen ja oikealla Jarmo Jylli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden 2018 kyläteko on Lauhan lähiruokafestivaali. Lähiruokafestivaali keräsi pienelle Huittislaiselle kylälle kesällä 2018 noin 5000 lähiruuasta kiinnostunutta kävijää. Kävijämäärä on poikkeuksellisen suuri kylätapahtumalle ja kertoo osaltaan aiheen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta. Myös ilmainen non-stop-kuljetus Huittisten keskustasta oli nerokas houkutin yleisölle. Lauhan maamiesseura on osoittanut suurta rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta alkaessaan järjestää täysin uudenlaista, modernia ja raikasta tapahtumaa. Tapahtumalla on erinomaisesti nostettu maaseudun, kylätoiminnan sekä lähiruuan tunnettuutta ja arvostusta. Pienellä kylällä järjestetty tapahtuma on yhdistänyt kyläläisiä ja monia mukana olleita Huittisten yhdistyksiä.

Kuvassa vasemmalta kyläasiamies Hanna Ruohola, Lauhan Maamiesseuran pj Atri Savolainen, festivaali-idean ”äiti” Annika Eklöf, talkoolainen Erkki Nurmi sekä SataKylien pj Paavo Törmälä. Kuva: Reijo Siltala

Vuoden 2016 kyläteoksi on valittu Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle. SataKylät ry:n hallitus valitsi voittajan viiden satakuntalaisen ehdokkaan joukosta. Teon erityisansioina esiin nousivat koko kylää elävöittävä ja yhdistävä positiivinen vaikutus sekä ennakkoluuloton ja rohkea yrittäjyys.

Vuoden 2014 kyläteoksi on valittu Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Tarmo-lähikauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola. Tänä vuonna kylien palvelut nousivat erittäin merkittävästi esille kylätekoa haettaessa. Oli myös ilahduttavaa huomata, että kylille on edelleen perustettu pieniä kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ym. kaupallista palvelua. On erittäin hienoa, että kylillä asumiseen ja omassa kylässä asioimiseen uskotaan edelleen!

Vuonna 2012 saimme paljon hakemuksia vuoden kyläteoksi. Vuoden 2012 voittajaksi kaikkien upeiden tekojen joukosta valittiin Köyliön Vuorenmaan kylällä toteutettu naapuriapu. Kylällä paloi asuinrakennus korjauskelvottomaksi, jolloin kyläläiset tulivat apuun raivaamalla palopaikkaa, keräämällä vaatteita, astioita ja huonekaluja palaneiden tilalle sekä perustamalla kylän pankkikonttoriin keräyksen uhrien auttamiseksi.

Vuonna 2010 SataKylät ry palkitsi toista kertaa satakuntalaisen kyläteon. Ensimmäisellä kerralla palkinto myönnettiin Huittisten Suttilaan kevyenliikenteen väylän rakentamisesta. Vuonna 2010 kilpailuun osallistui 11 ehdokasta, joista Korkeaojan kylän kyläkoulun pelastamiseksi toteutettu taloprojekti nousi selvästi ykköseksi. Uhka Korkeaojan kyläkoulun lopettamisesta leijui kylän yllä vuonna 2009, kun todettiin, että syksyllä kyläkouluun ei olisi tarpeeksi oppilaita. Korkeaojalaiset eivät jääneet ihmettelemään, vaan ryhtyivät rohkeasti jälleen toimeen asukashankintaa vauhdittaakseen. Kylällä päädyttiin lopulta siihen, että osakeyhtiön turvin rakennetaan talo lapsiperheelle joko vuokrakäyttöön tai myyntiin.