Siirry sisältöön
Satakylät

Vuoden Kyläteko

Onko kylällänne tehty jotakin merkittävää? Nyt on aika ilmiantaa kaikki upeat kyläteot, sillä haussa on vuoden 2020 kyläteko!

Vuoden kyläteko on sellainen kyläyhdistyksen, muun kylän yhdistyksen tai yksittäisten henkilöiden tekemä teko, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta.

Vuoden kylätekoa voi ehdottaa kuka tahansa vapaamuotoisten perusteluiden kera. Perusteluista olisi hyvä käydä ilmi ainakin seuraavat asia: kuka/ketkä teon on tehnyt, koska teko on tehty, millaisia vaikutuksia teolla on ollut kyläläisiin ja kyläyhteisöön…?

Vapaamuotoiset esitykset vuoden kyläteoksi on toimitettava SataKylien hallitukselle viimeistään 18.10. joko kyläasiamiehen sähköpostiin (hanna.ruohola@satakylat.fi) tai postitse (SataKylät ry, Itsenäisyydenkatu 35 A 13, 28130 Pori)

 

Lauhan lähiruokafestivaali on vuoden 2018 kyläteko

SataKylien syyskokouksessa julkistettiin ja palkittiin torstaina 15.11. vuoden kyläteko 2018. Joka toinen vuosi palkittavaksi kyläteoksi SataKylien hallitus valitsi tänä vuonna Lauhan Maamiesseuran järjestämän Lauhan lähiruokafestivaalin.

Lähiruokafestivaali keräsi pienelle Huittislaiselle kylälle kesällä 2018 noin 5000 lähiruuasta kiinnostunutta kävijää. Kävijämäärä on poikkeuksellisen suuri kylätapahtumalle ja kertoo osaltaan aiheen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta. Myös ilmainen non-stop-kuljetus Huittisten keskustasta oli nerokas houkutin yleisölle.

Lauhan maamiesseura on osoittanut suurta rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta alkaessaan järjestää täysin uudenlaista, modernia ja raikasta tapahtumaa. Tapahtumalla on erinomaisesti nostettu maaseudun, kylätoiminnan sekä lähiruuan tunnettuutta ja arvostusta. Pienellä kylällä järjestetty tapahtuma on yhdistänyt kyläläisiä ja monia mukana olleita Huittisten yhdistyksiä.

SataKylien hallituksen mielestä juuri tällaisia tapahtumia maaseutu ja kylät tarvitsee lisää!

Lauhan lähiruokafestivaalien kotisivuilta www.mistaruokatulee.fi löytyy lisää tietoa itse festivaalista.

Vuoden Kyläteko -kilpailu järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Edellisen kerran kilpailu pidettiin vuonna 2016, jolloin Vuoden Kylätekona palkittiin Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle.

Kuvassa vasemmalta kyläasiamies Hanna Ruohola, Lauhan Maamiesseuran pj Atri Savolainen, festivaali-idean ”äiti” Annika Eklöf, talkoolainen Erkki Nurmi sekä SataKylien pj Paavo Törmälä. Kuva: Reijo Siltala

Vuoden 2016 kyläteoksi on valittu Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle. SataKylät ry:n hallitus valitsi voittajan viiden satakuntalaisen ehdokkaan joukosta. Teon erityisansioina esiin nousivat koko kylää elävöittävä ja yhdistävä positiivinen vaikutus sekä ennakkoluuloton ja rohkea yrittäjyys.

Vuoden 2014 kyläteoksi on valittu Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Tarmo-lähikauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola. Tänä vuonna kylien palvelut nousivat erittäin merkittävästi esille kylätekoa haettaessa. Oli myös ilahduttavaa huomata, että kylille on edelleen perustettu pieniä kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ym. kaupallista palvelua. On erittäin hienoa, että kylillä asumiseen ja omassa kylässä asioimiseen uskotaan edelleen!

Vuonna 2012 saimme paljon hakemuksia vuoden kyläteoksi. Vuoden 2012 voittajaksi kaikkien upeiden tekojen joukosta valittiin Köyliön Vuorenmaan kylällä toteutettu naapuriapu. Kylällä paloi asuinrakennus korjauskelvottomaksi, jolloin kyläläiset tulivat apuun raivaamalla palopaikkaa, keräämällä vaatteita, astioita ja huonekaluja palaneiden tilalle sekä perustamalla kylän pankkikonttoriin keräyksen uhrien auttamiseksi.

Vuonna 2010 SataKylät ry palkitsi toista kertaa satakuntalaisen kyläteon. Ensimmäisellä kerralla palkinto myönnettiin Huittisten Suttilaan kevyenliikenteen väylän rakentamisesta. Vuonna 2010 kilpailuun osallistui 11 ehdokasta, joista Korkeaojan kylän kyläkoulun pelastamiseksi toteutettu taloprojekti nousi selvästi ykköseksi. Uhka Korkeaojan kyläkoulun lopettamisesta leijui kylän yllä vuonna 2009, kun todettiin, että syksyllä kyläkouluun ei olisi tarpeeksi oppilaita. Korkeaojalaiset eivät jääneet ihmettelemään, vaan ryhtyivät rohkeasti jälleen toimeen asukashankintaa vauhdittaakseen. Kylällä päädyttiin lopulta siihen, että osakeyhtiön turvin rakennetaan talo lapsiperheelle joko vuokrakäyttöön tai myyntiin.