Skip to content
SataKylät ry on maakunnallinen yhteenliittymä, joka edistää Satakunnan maaseudun elinkelpoisuutta.
Satakylät

Vuoden kylä -kilpailu 2019

 

Vuoden satakuntalainen kylä valitaan tänä vuonna 25. kerran!

Perinteisesti Satakuntaliiton, SataKylien ja edellisvuoden voittajakylän edustajat muodostavat tuomariston, joka valitsee uuden vuoden kylän. Tänäkin vuonna tuomaristo on kiertänyt kaikki 5 ehdokaskylää ja valinnut oman suosikkinsa.

Mutta mikä on sinun suosikkisi?

Yleisöllä on nyt toista kertaa mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan.

Ehdolla ovat:

1) Hinnerjoki, Eura
2) Kankaanpää, Säkylä
3) Kyläsaari, Pori
4) Linnamaa, Eurajoki
5) Sydänmaa, Eurajoki

Ehdokaskyliin voi tutustua alta löytyvien esittelytekstien ja -videoiden avulla. Äänestää voi tällä nettilomakkeella tai kommentoimalla SataKylien Facebookista löytyvään julkaisuun. Yksi henkilö voi äänestää vain kerran. Facebookissa ja nettilomakkeella äänestäneiden kesken arvomme satakuntalaisen Kainon neulehuivin.

 

1) Hinnerjoki, Eura

Etelä-Satakunnassa lähellä Varsinais-Suomen rajaa on Hinnerjoen kylä. Nimi tulee läpi virtaavasta Hinnerjoesta, mutta tuttujen kesken sanotaan vaan ”Himppa”.

Sen verran kaukana Euran kuntakeskuksesta ollaan, että 800 asukkaan kylässä on päätetty huolehtia asioista myös itse. Mykistävä esimerkki on 20 vuotta vapaaehtoisvoimin pyörinyt nuorisotila Nurtsi. Joka perjantai Nurtsilla on oma kahvila nuorille ja järjestämisestä vastaavat vuorotellen kylän yhdistykset. Ja niitähän riittää: on nuorisoseura, metsästysseura, museoyhdistys, vpk ja monta muuta – jokainen järjestää kaikilla avointa toimintaa Earth Hour -tapahtumasta Hinnerjoki-päiviin.

Luonnonkauniissa Daruden kotikylässä paikalliset palvelut ovat arvossa. Hinnerjokelaiset kohtaavat toisiaan mm. museoilla, Himban perinteikkäässä baarissa tai viime syksynä avatussa kuntosalissa, jonka paikallinen maanviljelijä avasi vanhaan kanalaan. Jumpan lisäksi voi paikassa ottaa vaikka jalkahoidon tai tavata fysioterapeuttia.

Tutustu kylään tarkemmin:
https://www.facebook.com/groups/22545620769/

 

2) Kankaanpää, Säkylä

Säkylän Köyliössä 440 asukkaan Kankaanpäässä talkoohenki suorastaan tarttuu. Aina on jotain meneillään, oli se sitten uimarannan laittoa, pitkospuiden rakentamista tai kylämaiseman kunnostusta.

Ykkösmaamerkit ovat kyläläisten rakentama Eräelämyskeskus Kaarnikka korsusaunoineen – on muuten rankattu yhdeksi maailman kauneimmaksi saunaksi – sekä kylän sydämessä virtaava Kuninkaanlähde.  Muutama vuosi sitten Maa- ja kotitalousnaiset palkitsi kyläläiset kulttuurihistoriallisesti arvokkaan lähteen kunnostamisesta valtakunnallisella maisematekopalkinnolla.

Kyläyhdistys pyörittää naapurikylän kanssa kesäisi lasten ohjattua leikkikenttätoimintaa ja työllistää näin kylän nuoria. Varttuneempien ohjelmana on mm. yksityisen hoivakodin tiloissa kokoontuva käsityökerho, jossa taituroidaan viikoittain sukkapareja niin kyläläisille kuin sairaaloiden lastenosastoille.

Kankaanpään asukkaat painottavat, että Köyliössä tehdään yhdessä. Eikä vaan yhdessä kylässä vaan kaikkien 7 kylän kesken!

Tutustu kylään tarkemmin:
http://www.kankaanpaankyla.net/

 

3) Kyläsaari, Pori

Kyläsaaressa eletään vartin matkan päässä Porin keskustasta, mutta silti ”pellon ja luonnon keskellä”. Ulkoilureittejä, vesistöjä ja maataloutta riittää.

Kylätoiminnan kotipesänä on kymmenisen vuotta sitten kunnostettu kylätalo, jonka toimintaa kehitetään aktiivisesti.  Kyläläiset kokevatkin, että idea kylätalon kunnostamisesta oli oikea lottovoitto kylälle. Talon kunnostus on sytyttänyt kipinän muihinkin projekteihin. Esimerkiksi kun kevät kuivaa metsäpohjat aletaan ahkeroida 18-väyläisen frisbeegolfradan rakentamiseksi. Samalla parannetaan kylätalon esteettömyyttä.

Meteliä pyritään pitämään niin kirpputorimyyjäisistä kuin nuorten yökahviloistakin kävijöiden houkuttelemiseksi. Uudenkarheiden nettisivujen ohella toimitetaan kylälehteä ja tiedotteita jaetaan ahkerasti kaikkiin Kyläsaaren ja naapurikylä Uudenniitynkin koteihin – ja asukkaitahan tässä kylässä on yli 2500!

Kesäkuussa kyläläiset aikovat juhlia näyttävästi Kyläsaaripäiviä, onhan tapahtuman 30v-syntymäpäivä.

Tutustu kylään tarkemmin:
https://www.facebook.com/porinkylasaari/
https://www.kylasaari.com/

 

4) Linnamaa, Eurajoki

Kyläläisten itsensä mukaan vielä pari vuotta sitten Eurajoen Linnamaalla uinuttiin täysin. Herätys tuli yhteisen perinneyhdistyksen perustamisen muodossa.  170 asukkaan kylässä on laitettu tuulemaan ja vaalitaan nyt kulttuuria ja maisemaa talkoohengessä koko kylän kesken. Kylä sijaitsee unhoittuneen 1300-luvulta peräisin olevan linnan kupeessa. Perinneyhdistys vetää projektia, jolla Liinmaan muinaislinnan arkeologisesti arvokkaasta alueesta saataisiin matkailuvaltti. Brändäys on hallussa, ensimmäisenä uudelle yhdistyksellekin huolehdittiin logo.

Muina voimannäytteinä kyläläisillä on mm.  vanha pruuttahuoneen kunnostus. Pruuttahuoneesta onkin tullut tärkeä kokoontumispaikka, jonka ympäristössä on järjestetty monenlaisia tapahtumia. Seuraavana tavoite on saada pruuttahuoneelle maisemaan sopiva käymälä. Perinnemaisemaa vaalitaan myös koulun ympäristössä. Kyläläiset ovat saaneet taisteltua luvan rakentaa koulun kentän ympärille perinteisen puuaidan kunnan tarjoaman modernin metallisen sijaan.  Samalla yhdistys on sitoutunut 10 vuodeksi aidan kunnossapitoon.

Tapahtumia on järjestetty niin linnalla kuin pruuttahuoneella ja kaikenlaista uutta koko ajan keksitään. Syksyllä kolmatta kertaa järjestettävää Kekri-juhlaa voikin jo kutsua perinteeksi.

Tutustu kylään tarkemmin:
https://www.facebook.com/Liinmaa/

 

5) Sydänmaa, Eurajoki

Keskiajan kaukainen metsäkylä, eloisa ja vilkas – näin kuvailevat Eurajoen Sydänmaata sen asukkaat. 130 asukkaan kylässä yhteisöllisyys ja avunanto ovat vaalittuja hyveitä. Oma rauha annetaan, mutta ketään ei jätetä yksin. Uusille asukkaille jaetaan tervetulopaketit ja parhaillaan pohditaan, kenestä tehtäisiin kylän yhteyspäällikkö, jonka puoleen voisivat uudet tulokkaat kysymyksineen kääntyä.

Yhdistysvoimin ylläpidetään mm. Turajärven saunamökkiä ja järjestetään perinteikkäät Vappujuhlat. Tieto tapahtumista ja toiminnasta kulkee asukkaille ja muille somen lisäksi hyvän ”ilmoitustauluverkoston” kautta. Kylää pitää vahvasti pystyssä Sydänmaan pienviljelijä- ja kyläyhdistys, joka syntyi vain pari vuotta sitten kun kaksi yhdistystä löivät hynttyyt yhteen. Tämä vaatiikin uutta logoa ja nyt sellainen on saatu. Seuraavana yhteishankintalistalla on yhteinen klapikone.

Kansalaisopiston järjestämä muistelupiiri sai kyläläiset innostumaan kylän historian kirjoittamisesta yksiin kansiin. Menneisyyden kaivelusta huolimatta kylässä on äärimmäisen vahva tulevaisuudenusko!

Tutustu kylään tarkemmin:
https://www.facebook.com/sydanmaanpky/
https://sydanmaankyla.wordpress.com/