
Maaseutu kiinnostaa – kerrotaan ylpeydellä kylistä!
Maaseudun ja kylien väljyys ja rauha, luonnon läheisyys, ”lande lifestyle” ja maallemuutto ovat jo muutaman vuoden ajan olleet nosteessa ympäri Suomen. Satakunnan vahvuus on monipuolinen tarjonta kaupunkiasumisesta ja merenrantamaisemista täydelliseen maaseudun rauhaan. Satakunnan monissa kylissä yhdistyvät luonnon tarjoamat harrastus- ja virkistysmahdollisuudet, niiden tuomat hyvinvointivaikutukset sekä kohtuullinen matka palveluihin ja kunnan tarjoamiin vapaa-ajan rientoihin.
Kylät pidetään elävinä yhteistyöllä
Maallemuutosta puhuttaessa ei voi liikaa korostaa kylä-kuntayhteistyön merkitystä. On paljon helpompaa ja hedelmällisempää kehittää kylää, tai kunnan kaikkia kyliä, hyvässä yhteistyössä vastakkainasettelun sijaan. Kyläfoorumit ja -parlamentit, kumppanuuspöydät ja osallisuusillat ovat esimerkkejä työkaluista, joilla yhteistyötä voidaan lisätä ja ymmärrystä toisen osapuolen näkemyksistä, tarpeista ja resursseista kasvattaa. Kylien huomioiminen kuntien ja kaupunkien strategiatyössä on ensiarvoisen tärkeää kuten myös tehtyjen strategisten päätösten siirtäminen käytäntöön esimerkiksi kunnan maaseutuohjelman muodossa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi myönteistä suhtautumista vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muutoksiin, kylien kaavoitukseen sekä suunnittelutarveratkaisuihin. Kannattaa siis pitää säännöllisesti yhteyttä kaupungin ja kunnan päättäjiin; esittää kyläfoorumin perustamista, kertoa kylän kuulumisisista, tapahtumista ja mahdollisista huolen aiheista sekä ehdottomasti kutsua kylään!
Maaseutuasumiseen uusia ideoita
Maaseutuasumisen monipuolistamisessa meillä on paljon potentiaalia. Karkeasti stereotypioiden voidaan sanoa, että maalla asuminen on tällä hetkellä mahdollista heille, joilla on varaa tai halua rakentaa tai ostaa talo. Toki kuntakeskuksista löytyy muitakin vaihtoehtoja, mutta kasarilla rakennettu rivitalon pätkä on harvemmin maallemuuttajan unelma. Me tarvitsemme vaihtoehtoja, joilla maallemuutto mahdollistetaan koko ajan kasvavalle joukolle vuokra- ja yksinasujia. Yhden hengen talouksien määrä on jo lähes puolet kaikista asuntokunnista, mikä tarkoittaa yli 1,2 miljoonaa yksin asuvaa suomalaista. Heidän joukossaan on varmasti iso joukko maallemuutosta haaveilevia, jotka olisivat valmiita muuttamaan kyliin, mikäli houkuttelevia, kohtuuhintaisia ja luonnonläheisiä vaihtoehtoja olisi tarjolla. Nämä vaihtoehdot voivat olla yhteisöllistä asumista, rivi- tai minitaloja, pieniä puukerrostaloja, vuokrattavia mummonmökkejä, kelluvaa asumista – innovatiivisuudelle on nyt tilausta!
Kyläkummit maallemuuttajan tukena ja apuna
Kyläkummitoiminta on viimeisen parin vuoden ajan lähtenyt lupaavasti leviämään ympäri Suomen. Kyläkummit ovat maaseudun ”sisäänheittäjiä”, jotka madaltavat maallemuuton kynnystä ja vahvistavat kylien vastaanottokykyä. Kyläkummin tehtävänä on olla linkki maallemuuttohaaveilijan, uuden asukkaan, monipaikkaisen sekä kesäasukkaan ja kylän välillä. Kyläkummit auttavat vapaaehtoisesti muuttajia kotiutumaan uuteen asuinpaikkaansa ja osaavat kertoa alueen palveluista sekä yhdistys- ja harrastustoiminnoista. Heiltä voi kysyä mistä löytyvät alueen parhaat retkipaikat, missä asuu kylän taitavin timpuri ja kuka myy polttopuita. He osaavat kertoa alueen vapaista asunnoista, taloista ja tonteista, toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi, kutsuvat mukaan kylän ja kunnan toimintaan ja toimivat näin uusien asukkaiden tukena ja turvana monella tapaa.
Kyläkummilta on hyvä löytyä luontaista halua auttaa, opastaa ja tarvittaessa vaikkapa kädestä pitäen neuvoa uusia kyläläisiä. Kaikkea ei tietenkään tarvitse tietää itse; riittää, kun tietää keneltä kysyä tai kenen puoleen ohjata. Kyläkummeja, muuttokummeja ja muuttoagentteja löytyy jo ympäri Suomen, mutta lisää ehdottomasti tarvitaan. On tärkeää antaa ulospäin kuva avoimista ja tervetulleeksi toivottavista kylistä. Tänä vuonna Suomen Kylät yhteistyössä Landemia-hankkeen kanssa julkaisi kyläkummimallin, joka helpottaa kyliä aloittamaan oman kyläkummitoimintansa. Opas löytyy Suomen Kylien verkkosivuilta Materiaalipankki -osiosta.
Pidetään maallemuuton noste yhdessä käynnissä – puheella ja teoilla! Kerrotaan #ylpeydelläkylästä, niin omasta kuin naapurikylästäkin.
Johanna Niilivuo
Maallemuuton asiantuntija
Suomen Kylät ry