Vuoden Kyläteko

SataKylät ry valitsee joka toinen vuosi Vuoden Kyläteoksi sellaisen toiminnan, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisöön. Vuoden Kyläteko -kilpailu mediassa: Satakunnan Kansa 4.10.2016, Yle 4.10.2016, Radio Ramona 10.10.2016, Satakunnan Kansa 25.11.2016

 

Vuoden 2016 kyläteoksi on valittu Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle. SataKylät ry:n hallitus valitsi voittajan viiden satakuntalaisen ehdokkaan joukosta. Teon erityisansioina esiin nousivat koko kylää elävöittävä ja yhdistävä positiivinen vaikutus sekä ennakkoluuloton ja rohkea yrittäjyys. Lisää Liljan lankakaupasta voi tulee täältä (linkki).

Liljan lankakaupan yrittäjä Pauliina Lilja kertoo olevansa Vuoden Kyläteko -tunnustuksesta iloisen yllättynyt. – Yritän vain tehdä oman työni mahdollisimman hyvin. Tuntuu tosi hienolta, että joku on huomioinut tämän ja pitänyt merkityksellisenä.

 

Vuoden 2014 kyläteoksi on valittu Kauvatsan kyläkaupan ja asiamiespostin avaaminen. Tarmo-lähikauppiaana Kauvatsalla toimii Heli Eskola. Tänä vuonna kylien palvelut nousivat erittäin merkittävästi esille kylätekoa haettaessa. Oli myös ilahduttavaa huomata, että kylille on edelleen perustettu pieniä kauppoja, kahviloita, kirpputoreja ym. kaupallista palvelua. On erittäin hienoa, että kylillä asumiseen ja omassa kylässä asioimiseen uskotaan edelleen!

Vuonna 2012 saimme paljon hakemuksia vuoden kyläteoksi. Vuoden 2012 voittajaksi kaikkien upeiden tekojen joukosta valittiin Köyliön Vuorenmaan kylällä toteutettu naapuriapu. Kylällä paloi asuinrakennus korjauskelvottomaksi, jolloin kyläläiset tulivat apuun raivaamalla palopaikkaa, keräämällä vaatteita, astioita ja huonekaluja palaneiden tilalle sekä perustamalla kylän pankkikonttoriin keräyksen uhrien auttamiseksi.
 
 
Korkeaojan kyläyhdistyksen väki ilahtui Vuoden Kyläteko -palkinnosta.      Kuva:Titta Strömberg
 
Vuonna 2010 SataKylät ry palkitsi toista kertaa satakuntalaisen kyläteon. Ensimmäisellä kerralla palkinto myönnettiin Huittisten Suttilaan kevyenliikenteen väylän rakentamisesta. Vuonna 2010 kilpailuun osallistui 11 ehdokasta, joista Korkeaojan kylän kyläkoulun pelastamiseksi toteutettu taloprojekti nousi selvästi ykköseksi.
 
Uhka Korkeaojan kyläkoulun lopettamisesta leijui kylän yllä vuonna 2009, kun todettiin, että syksyllä kyläkouluun ei olisi tarpeeksi oppilaita. Korkeaojalaiset eivät jääneet ihmettelemään, vaan ryhtyivät rohkeasti jälleen toimeen asukashankintaa vauhdittaakseen. Kylällä päädyttiin lopulta siihen, että osakeyhtiön turvin rakennetaan talo lapsiperheelle joko vuokrakäyttöön tai myyntiin.