Siirry sisältöön
Satakylät

Panelia on vuoden maakuntakylä 2017

Kylätoiminnan jatkuvuus ja suunnitelmallisuus sekä perinteiset tapahtumat Panelia-päivän johdolla vakuuttivat tuomariston huhtikuun alussa tehdyllä kyläkierroksella.

Paneliassa on yhteisen hyvän eteen tehty merkittäviä tekoja, viimeisimpänä torialueen rakentaminen keskelle kylää. Seurataloa remontoidaan ja sen yläkertaan on rakenteilla veteraaneja kunnioittava tila. Lisäksi kylälle on lähiaikoina rakennettu talkoilla mm. kuntosali, lasten leikkikenttä ja frisbeegolf-rata. Kesäisin kylällä kokoontuvat motoristit.

− Tämähän on kuin pieni kaupunki keskellä kuntaa! ihasteltiin tuomaristossa.

Yhdessä tekemisen kulttuuri on siirtynyt myös uudelle sukupolvelle, ja vastuuta on ennakkoluulottomasti jaettu eri toimikunnille. Vahva kotiseuturakkaus kuuluu kyläläisten kertomuksista. Se myös näkyy selvästi Panelian oman vaakunan sekä pitkin idyllistä kylänraittia liehuvien Panelia-lippujen ja -viirien muodossa.

− Paneliassa on tehty aina paljon talkoilla ja yhdessä, ja täällä ollaan innostuneita kaikesta kylän kehittämisestä. Valinta vuoden maakuntakyläksi on todella iloinen uutinen. Uskon, että panelialaiset ovat ylpeitä ja innoissaan tästä kunniasta, hehkuttaa kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Kiiski.

Panelia on Satakunnan 23. maakuntakylä. Kilpailuun osallistui Panelian lisäksi seitsemän kylää: Honkakoski Pomarkusta, Kauvatsa Kokemäeltä, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Eurajoelta, Reposaari Porista, Riuttala-Mustajoki Porista ja Söörmarkku Porista.

Tuomariston puheenjohtajana toimi maakuntahallituksen jäsen Riina Lehmussalmi. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat Satakuntaliiton edustaja Krista Tupala, SataKylien edustajat Johanna Seppä ja Timo Sorvali sekä viime vuoden voittajakylän, Rauman Lapin Kauklaisten edustaja Marika Seikkula.

Tuomaristo sai tutustua Paneliaan ja sen idylliseen kylänraittiin huhtikuun alussa.