Siirry sisältöön
Satakylät

Kylätalot kutsuvat kylään

Tämä kirjoitus on vastine Satakunnan Kansan yleisöosaston kirjoitukseen 9.5.2023 ja se on julkaistu Satakunnan Kansan yleisöosastolla 11.5.2023

Yleisöosaston kirjoituksessa (SK 9.5.2023) Pekka Ovaska toivoi työväen-, seura- ja kylätaloja auki nykyistä useammalle taholle ja harrastukselle ja esitti toiveen talojen avointen ovien tilaisuuksista. Kylätoimijat kautta Suomen toivottavat kaikki tervetulleiksi tutustumaan kylien toimintaan ja tiloihin Avoimet Kylät -päivänä lauantaina 10.6. Kylillä ollaan tunnetusti vieraanvaraisia, joten tarjoiluakin uskallan luvata. Päivän kohteet julkaistaan lähempänä ajankohtaa.

Satakunnassa on lähes 100 kylätaloa tai -tilaa, joita ylläpitää kyläyhdistys tai siihen rinnastettava yhdistys. Jotkut näistä ovat saaneet seurantalojen korjausavustusta, jonka jakamisesta Suomen Kotiseutuliitto huolehtii opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Vielä suurempi osa tiloista on kunnostettu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta muodostuvalla Leader -tuella. Vapaaehtoisten tekemät talkootunnit ovat kylätaloilla aina merkittävässä roolissa, niin tilojen kunnostamisessa kuin päivittäisessä ylläpidossa.

On totta, että kylätalojen käyttöastetta voitaisi nostaa nykyisestä. Monissa kyläyhdistyksissä katsotaan hyvinkin rohkeasti tulevaisuuteen. Halua ja valmiutta tarjota tiloja muillekin toimijoille on olemassa ja uusia käyttäjiä jopa toivotaan. Kylätaloja vuokrataan usein yksityisiin juhliin, kokouksiin ja muihin tapaamisiin. Näistä saadut, pienehköt tulot menevät kaikki kylätalon ylläpitämiseen. Lisää käyttäjiä voisi hyvinkin löytyä myös muista yhdistyksistä ja järjestöistä. Mikäli ulkopuolisen toimijan tilaisuudet tarjoavat kyläläisille harrastusmahdollisuuksia tai kohtaamispaikkoja, on vastaanotto taloa ylläpitävässä yhdistyksessä varmasti positiivinen eivätkä tilavuokrat muodostu esteeksi.

Monella kylätalolla järjestetään myös säännöllisiä kyläkahviloita tai vastaavia kokoontumisia. Olisi erittäin upeaa, jos ulkopuolisella yhdistyksellä tai muulla taholla olisi tarjota sisältöä tai ohjelmaa kahvilaan. Hyviä käytäntöjä on jo olemassakin. Esimerkiksi SPR on kyläkahviloiden yhteydessä pitänyt terveyspistettä ja Satakunnan Sydänpiiri kiertävää sydänneuvolaa. Tilat ja kävijät ovat jo olemassa, millaista sisältöä teidän yhdistyksenne voisi tarjota?

Kannustan osallistumaan Avoimet Kylät -päivän tapahtumiin ja tutustumaan kylien toimijoihin, se voi johtaa hyvinkin hedelmälliseen yhteistyöhön. Ja vaikkei johtaisikaan, vannon vuosien kokemuksella, että Avoimet Kylät -päivä tapahtumat ovat aina upea elämys!

Hanna Ruohola, kyläasiamies, SataKylät ry