Siirry sisältöön
Satakylät

Maakunnallisen kyläpäivän tunnelmia

Vuoden kylät löivät kättä Kodiksamissa!

Satakunnan maakunnallinen kyläpäivä järjestettiin perinteiseen tapaan edellisen vuoden maakuntakylässä eli tällä kertaa Lapin Ylisenpään kyläringin alueella. Kylätoiminnan pääpaikka on Kodiksamin monitoimikoulu, jonne kokoontui lauantaina 3.8. runsaasti väkeä Lapin alueelta ja myös muista satakuntalaisista kylistä.

Tilaisuus alkoi juhlallisesti, kun paljastettiin Emil Cedercreutzin säätiön Ylisenpään kylille lahjoittama Ojankaivaja-patsas. Tervehdyksen patsaanpaljastustilaisuudessa Ylisenpään kylille toivat muun muassa maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä, Rauman kaupungin kaupunginvaltuutettu Helena Ollila sekä Veikko Lahtinen Emil Cedercreutzin säätiöstä. Puheenvuoroissa nostettiin esiin kylien merkitys alueen elinvoimalle ja muisteltiin Ylisenpään kylien alueen merkitystä satakuntalaiselle maataloudelle. Tilaisuuden juonsi itsekin Ylisenpään kyläaktiiveihin kuuluva runoilija Heli Laaksonen.

– Kaikkein tärkeintä on yhteistyö, muistutti Lapin löylypäivien Vuoden 2019 Löylyisännäksikin valittu Juhani Leino Ylisenpään kyläringistä.

Maakunnallisessa kyläjuhlassa vaihtui virallisesti Vuoden kylä -tittelin haltija, kun vuoden 2019 voittajakylä Eurajoen Sydänmaa palkittiin.

–  Palkinto meni Sydänmaalle vahvasta yhteisöllisyydestä, jota kylällä on. Viemällä kylän toiminta yhden yhdistyksen alle, on onnistuttu aktivoimaan kylän elinvoimaa ja toimintaa, maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä avasi valinnan perusteluita.

Sydänmaalaiset saapuivat isolla joukolla vastaanottamaan palkintoa. Tuliaisina Ylisenpään kylillä he toivat saunavihtoja ja lämpimiä leivonnaisia eurajokelaisilla sananlaskuilla höystettynä.

– Tärkeintä ei ole voitto vaan se, että tämä muistuttaa meitä, miten toiminnan kehittäminen hyödyttää meidän kaikkia kyläläisiä. Toisista kylistä me saamme virtaa omaankin tekemiseen, sanoi Sydänmaa kylän puolesta puhunut Riina Arvela.

Vuoden kylän palkitsemisen yhteydessä puhunut Kimmo Sainio Suomen Kylät ry:stä korosti, että Vuoden kylä -kilpailun tavoitteena on valtakunnallisesti ja maakunnallisesti nostaa esiin kylien arvokasta toimintaa.

– Aktiivinen kylätoiminta vaatii aina yksilöitä, jotka ovat valmiita antamaan aikaansa yhteisille asioille.

Terhi Sinisalo Leader Ravakasta painotti, että Lapinkin alueella runsaasti hyödynnetty Leader-rahoitus ei olisi mitään ilman yhdistyksiä, jotka ahkerasti tekevät työtä alueen kehittämiseksi.

– Ne hankkeet, jotka lähtevät yhdistysten omasta innostuksesta ja ideasta kantavat kaikkein pisimmälle. Niin on ollut esimerkiksi täällä Ylisenpään kylissä.

Palkintonsa sai myös Vuoden satakuntalainen kylä -yleisöäänestyksen voittaja Hinnerjoki. Toista kertaa järjestetyssä yleisöäänestyksessä annettiin ääniä Facebookin ja sähköisen lomakkeen kautta yhteensä huimat 1621. Hinnerjoki voitti täpärästi äänissä Porin Kyläsaaren. Muita Vuoden 2019 finaalikyliä olivat Eurajoen Linnamaa ja Säkylän Kankaanpää.

Viikonloppu oli koko Lapin alueella vilkas, sillä vietettiin Lapin Löylypäiviä. Kodiksamin monitoimikoululla toimi Löylypäivien ajan kyläkahvila ja vierailla oli mahdollisuus tutustua vihkipukunäyttelyyn. Yhteensä neljästä kylästä koostuvan kyläringin alueella oli lauantaina 16 tapahtumaa avoimista pihoista, kotikirppiksiin ja kesäkahviloista maatalouskonenäyttelyihin.

Jutun Satakunnan Vuoden kylästä eli Sydänmaasta voi lukea Suomen Kylien sivuilla: Herttainen Sydänmaa hurmaa yhteisöllisyydellään.

Sydänmaan kyläläiset vastaanottivat palkintonsa ja Ylisenpään kylärinki sai kyläpäivän järjestämisestä kiitokseksi SataKylien viirin.