Siirry sisältöön
Satakylät

Lähimatkailu kunniaan!

Suomi on helmiä pullollaan – siispä #teesesuomessa !

Jälleen on se aika, kun meidänkin perheessämme mietitään, mitä kivaa tehtäisi yhteisen kesäloman aikana. Perheessämme on kaksi lasta ja lomasuunnitelmat on tehty aina koko perhettä ajatellen. Lomareissumme sisältävät aina jotakin muutakin kuin pelkkiä huvipuistoja, vesipuistoja tai eläintarhoja. Suuret kaupalliset kohteet ovat toki hienoja, mutta eivät mielestämme edusta Suomea kauneimmillaan.

Suomi ylipäätään on kauneimmillaan kesällä. Tämä on ollut useana vuotena perusteluna sille, että perheemme on pakannut tavarat telttaa ja retkikeitintä myöden autoon ja hurauttanut loman viettoon kotimaassa. Autoilu on toki ympäristöä kuormittavaa, mutta täysin eri tasolla kuin esimerkiksi lentäminen. Junalla tai bussilla tietenkin pääsisi vielä ympäristöystävällisemmin, mutta parhaat kohteet keskellä Suomen maaseutua voisivat jäädä julkisilla näkemättä. Puhumattakaan niistä kaikista kohteista, jonne voi päätyä hetken mielijohteesta pelkän tien varressa olevan kyltin perusteella!

Parhaita muistoja meillä on muutaman telttapaikan leirintäalueilta ja persoonallisista mökeistä, pikanteista kesäkahviloista ja ravintoloista sekä tietenkin jäätelökioskeista, syrjäisiltä hiekkarannoilta, pienistä leikkipuistoista, maalaismarkkinoilta ja sympaattisista kyläkaupoista.

Lapset tuntuvat oivaltavan meitä aikuisia paremmin ympäristömme ainutlaatuisuuden. Jokaisella kesälomareissullamme lapset ovat nauttineet ja viihtyneet, saaneet uusia kokemuksia ja oppineet paljon omasta kotimaastaan. Muistelin juuri 14-vuotiaan tyttäreni kanssa kaikkia tekemiämme yhteisiä matkoja ja hänen tarkat muistonsa vuosienkin takaa yllättivät: eräässä pienessä rantaravintolassa sai taivaallista pastaa, yhdessä leikkipuistossa oli mahtava hämähäkkikeinu, johon isikin mahtui kyytiin, jonkin leirintäalueen pitäjällä oli söpö koira, joka kerjäsi silittelyjä ja eräällä rannalla pystyi hyvin hyppimään siskon kanssa laiturilta veteen… Parhaat muistot syntyvät yllättävistä yksityiskohdista ja kiireettömästä yhdessäolosta!

Monet mahtavien yksityiskohtien paikat pysyvät kauniina, siisteinä ja houkuttelevina paikallisten asukkaiden toimesta. Lukuisat kyläyhdistykset ylläpitävät retkeilyreittejä, laavuja, leikkipuistoja, uimarantoja, yleisiä saunoja, kesäteattereita, kotiseutumuseoita ja vaikka mitä muita upeita kohteita. Kuinka monta uutta ja ihanaa kohdetta sinä ehdit löytää kesälomasi aikana?

 

Kyläasiamies
Hanna Ruohola