Siirry sisältöön
Satakylät

Vuosi 2022 – Ylpeydellä Kylästä

Näin joulun alla on hyvä luoda katsaus menneeseen vuoteen ja muistella sen antia. Tässä kyläasiamiehen poiminnot päättyvästä vuodesta.

On lähes vaikeaa uskoa, että vuosi alkoi vielä tiukasti koronarajoitusten kourissa. Jouduimme perumaan ja siirtämään tilaisuuksia tai muuttamaan niitä etätilaisuuksiksi. Onneksi lähimenneisyys on tuonut digitaalisuuden vahvasti tullessaan ja suurella osalla meistä on jo valmiuksia ja osaamista osallistua etänä erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin.

Kaikkea etäyhteys ei kuitenkaan korvaa. Onneksi tauti hiljalleen taittui ja pääsimme palailemaan kohti uutta normaalia. Tänä vuonna mm. Vuoden Kylä -kilpailun tuomaristo pääsi fyysisesti kiertämään kaikki ehdokaskylät kahden vuoden etäilyn jälkeen.  Miten upeita puitteita ja innostuneita ihmisiä tuomaristo tänä vuonna näkikään!

Samoin päästiin jälleen viettämään Avoimet Kylät -päivää fyysisten tapahtumien merkeissä. Mukana olikin hieno määrä kyliä sekä Satakunnasta että valtakunnallisesti. Suomalaisen kylätoiminnan lippulaivatuote on voimissaan ja innostaa. Kiinnostusta on ollut niin paljon, että tänä vuonna tapahtumalle lanseerattiin myös pikkusisar, Avoimet Joulukylät. Lyhyestä ilmoittautumisajasta huolimatta kyliä lähti mukaan tapahtumaan mukava määrä. Mistä muualta perinteistä joulutunnelmaa saisi paremmin, kuin kyliltä?

Yleisötapahtumien lisäksi vuosi on ollut myös vilkas vaikuttamisen vuosi. Valtakunnallisesti on tehty muun muassa Kyläkoulujen pelastuspaketti, nostettu esiin kyläteiden huonoa kuntoa, julkaistu Kriisinkestävien kylien Suomi – eduskuntavaaliohjelma ja puhuttu kylien roolista turvallisuustyössä. Maakunnassa olen edelleen jatkanut pestiäni Satakunnan järjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtajana ja ylpeästi tuonut koko kylätoimintakentän ääntä esiin kaikissa verkostoissani. Tuntuu, kuin kylät olisivat kaikkien huulilla ja suomalainen kylätoiminta ylpeästi esillä.

Kyläasiamiehenä minulle parhaita muistoja tuottavat aina kylien onnistumiset ja innostuneet kylätoimijat. Tänä vuonna olemme palkinneet neljä satakuntalaista kylätoimijaa merkittävästä, vuosikymmeniä kestäneestä panoksestaan kylätoiminnan kultaisella ansiomerkillä. Jokainen toimija on vuosien varrella jättänyt minuun lähtemättömän vaikutuksen ja koen etuoikeutta ja onnea saada henkilökohtaisesti tuntea kaikki nämä uraa uurtavaa työtä tehneet visionäärit!

Kirsikkana kakun päällä olen tänä vuonna saanut kunnian olla mukana perustamassa uutta kyläyhdistystä. Yhdistystä, joka syntyi rakkaudesta omaan kotiseutuun, halusta kehittää omaa kylää ja sen yhteisöllisyyttä sekä kertoa oman kylän upeudesta muillekin. On helppo sanoa, että yhdistys syntyi Ylpeydellä Kylästä! Voiko parempaa työssään kokea?